Αμπελοοινικά #2

Περιεχόμενα:

Κεφάλαιο Α’

  • Ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός οινοποιείου
  • Από το όραμα στην πράξη
  • Κατασκευαστικά προβλήματα και λύσεις
  • Εποξικές επενδύσεις
  • Συνθετικές επενδύσεις
  • Πλακόστρωση
  • Απορροή των υδάτων
  • Επενδύσεις των τοίχων
  • Εξαερισμός
  • Ασφάλεια
  • Η οσμή της μούχλας
  • Σεβασμός στο περιβάλλον
  • Υπολογίζοντας τους χώρους και τον εξοπλισμό
  • Παραλαβή των σταφυλιών
  • Κατεργασία των σταφυλιών
  • Αριθμητικοί υπολογισμοί
  • Σταφυλοδόχος
  • Κοχλίας
  • Πιεστήρια
  • Δεξαμενές και Μηχανολογικός Εξοπλισμός
  • Χώρος ζύμωσης
  • Δεξαμενές ζύμωσης και αποθήκευσης
  • Δεξαμενές διαύγασης με καθίζηση (λευκή οινοποίηση)
  • Χώρος ωρίμανσης των κρασιών
  • Κάβα (βαρελιών) οξειδωτικής παλαίωσης
  • Ο χώρος της εμφιάλωσης

Κεφάλαιο Β’

  • Υγιεινή, Καθαρισμός των χώρων και των μηχανημάτων
  • Προτεραιότητα του οινοποιού η καθαριότητα
  • Ο ευαίσθητος χώρος των ζυμώσεων
  • Πριν από τον τρύγο
  • Ανοξείδωτοι κλωβοί μεταφοράς σταφυλιών (ριμούλκες)
  • Καθαρισμός των μηχανημάτων με την βοήθεια αφρού
  • Κατά την διάρκεια του τρύγου
  • Πιεστήρια
  • Στο τέλος, μετά τον τρύγο
  • Πνευματικά πιεστήρια
  • Συνεχή πιεστήρια
  • Δεξαμενές
  • Ξύλινα δοχεία (δεξαμενές, βαρέλια)
  • Απομάκρυνση της τρυγίας
  • Προσαρμογή στα προϊόντα
  • Πλύντε και μετά απολυμάνετε

Κεφάλαιο Γ’

  • Οι πωλήσεις μέσα από το χώρο σας
  • Επισκέψιμα οινοποιεία
  • Κανόνες επισκέψιμου οινοποιείου
  • Πινακίδες
  • Χώρος
  • Δραστηριότητες
  • Αδειοδότηση

Κεφάλαιο Δ’

  • Νομοθεσία, κανόνες για την νόμιμη λειτουργία
  • Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία
  • Απαιτήσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ.19 του Ν.396/1976 Απαιτήσεις εξοπλισμού
  • Τα εμφιαλωτήρια
  • Άρθρο 2, Εφοδιασμός των Εργαστηρίων Εμφιαλώσεως
  • Άρθρο 3, ‘Οροι καθαριότητος των εργαστηρίων (εμφιαλωτήρια)
  • Απαιτήσεις υγιεινής για τους χώρους του οινοποιείου
  • Απαιτήσεις για την παροχή νερού
  • Απαιτήσεις ατομικής υγιεινής