Διατροφή με φλαβονοειδή και ανθοκυάνες ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer

Μια νέα μελέτη, από το κέντρο έρευνας που ειδικεύεται στο ρόλο της ανθρώπινης διατροφής στη γήρανση Jean Mayer USDA του πανεπιστήμιου Tufts της Βοστώνης, έδειξε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αλλά και η απόλαυση ενός ποτηριού οίνου είναι ικανή να συμβάλει στη μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης της νόσου Alzheimer και συναφών ασθενειών που σχετίζονται με την άνοια του εγκεφάλου. Η υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών που είναι μια κατηγορία ενώσεων που απαντάται σε φυτικά τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των σταφυλιών και του οίνου,.σχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης Alzheimer.

Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης των φλαβονοειδών του οίνου και του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης Alzheimer έχει επιβεβαιωθεί και σε παλαιότερες έρευνες. Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition πρόσθεσε νέα σημαντικά δεδομένα στη μέχρι τώρα έρευνα, καθώς ο Δρ. Paul Jacques και η ομάδα ερευνητών του, ανέλυσαν δεδομένα πολλών ετών από το Framingham Heart Study (FHS). Εξετάστηκαν οι διατροφικές συνήθειες 2800 συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης φλαβονοειδών σε βάθος 20 ετών.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε έξι κατηγορίες φλαβονοειδών που συνήθως απαντώνται στις διατροφικές συνήθειες των πολιτών των δυτικών χωρών:.ανθοκυάνες, φλαβανόνες, φλαβαν-3 όλες, φλαβόνες και ισοφλαβόνες. Οι ερευνητές χώρισαν τα επίπεδα πρόσληψης και τα επεξεργάστηκαν με βάση ένα στατιστικό μέγεθος που χρησιμοποιείτε ευρέως στις βιοεπιστήμες, το εκατοστημόριο*. Τα τέσσερα επίπεδα πρόσληψης ήταν:

• λιγότερο ή ίσο με το 15ο εκατοστημόριο (χαμηλή πρόσληψη),
• 15ο έως 30ο εκατοστημόριο
• 30ο έως 60ο εκατοστημόριο και
• μεγαλύτερο από 60ο εκατοστημόριο (υψηλή πρόσληψη).

Επίσης χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από πέντε μελέτες διάρκειας 4 ετών που περιλάμβαναν συμπληρωμένα διατροφικά ερωτηματολόγια. Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω στοιχεία, συνέκριναν την πρόσληψη φλαβονοειδών με την εμφάνιση της νόσου Alzheimer ή σχετικών μορφών άνοιας. Από τους 2800 συμμετέχοντες οι 158 τελικά εμφάνισαν τη νόσο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μακροχρόνια πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer και σχετικής άνοιας. Ιδιαίτερα εκείνοι που λάμβαναν διατροφή χαμηλή σε ανθοκυάνες, που προσλαμβάνουμε κυρίως από την κατανάλωση ερυθρού οίνου, είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τελικά τη νόσο σε σύγκριση με αυτούς που λάμβαναν υψηλές ποσότητες ανθοκυανών.

Ο ερυθρός οίνος σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δρ Jacques συνεισφέρει σε μικρό ποσοστό στην πρόσληψη από τον οργανισμό σε όλες τις κατηγορίες φλαβονοειδών εκτός από τις ανθοκυάνες,.όπου κατατάσσεται ως τέταρτη σημαντικότερη πηγή πρόσληψης. Ο σωστότερος τρόπος πρόσληψης των φλαβονοειδών και πάλι σύμφωνα με τον Δρ Jacques είναι η μέση κατανάλωση ερυθρού οίνου.που ορίζεται ως η κατανάλωση ημερησίως έως ένα ποτήρι για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες.

Οι μελέτες παρατηρήσεων θα έχουν πάντα περιορισμούς με βάση τις ανακρίβειες του ερωτηματολογίου. Η συγκεκριμένη έρευνα προσπάθησε να ενσωματώσει όλες τις μεταβλητές, προσθέτοντας και τα υπόλοιπα ευρήματα που αφορούσαν  συνήθειες όπως το κάπνισμα,.η παχυσαρκία, η άσκηση αλλά και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή. Ο Δρ Jacques πιστεύει ότι για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Alzheimer δεν ευθύνεται αποκλειστικά η πρόσληψη φλαβονοειδών, ωστόσο η συσχέτιση είναι πολύ έντονη. Τέλος αναφέρει ότι η διατροφή είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της νόσου του Alzheimer καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Για αυτό η καλύτερη άμυνα που έχουμε μέχρι τώρα για αυτές τις νόσους είναι η σωστή διατροφή, με καλύτερο παράδειγμα τη μεσογειακή διατροφή, που είναι μια εξαιρετική πηγή τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή. ⁄⁄ Πηγή: Wine spectator by Shawn Zylberberg

* p-εκατοστημόριο μιας αύξουσας σειράς n μετρήσεων, είναι εκείνη η μέτρηση για την οποία το πολύ p% των μετρήσεων είναι μικρότερο ή ίσο από αυτήν (Λύκα Ντίνα-Σημειώσεις βιοστατιστικής 2019-2020. Πανεπιστήμιο Κρήτης-τμήμα βιολογίας)

✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ