Μια ομάδα αμπελουργών, επιστημόνων με ειδίκευση στη φυσιολογία των φυτών και ειδικών στην μηχανική μάθηση, ανέπτυξαν μια πρωτότυπη εφαρμογή για smartphones που μπορεί να διαγνώσει τις διατροφικές διαταραχές στα αμπέλια. Ελπίζουν ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή θα αποτελέσει κάποια μέρα μια ολοκληρωμένη λύση για τον εντοπισμό παρασίτων, ασθενειών, αβιοτικών καταπονήσεων και ζημιών από ζιζανιοκτόνα.
Η επικεφαλής της ομάδας, ειδική στη φυσιολογία φυτών και κύρια ερευνήτρια στο NSW (New South Wales).Department of Primary Industries Dr Suzy Rogiers αναφέρει ότι τα συμπτώματα από τις διατροφικές διαταραχές της αμπέλου δύσκολα μπορούν να αναγνωριστούν,.επειδή δεν υπάρχουν πολλές εικόνες ακριβείας στη βιβλιογραφία ή στα εγχειρίδια. «Και αυτό που υπάρχει έξω στη φύση δε δείχνει εξέλιξη συμπτωμάτων ή διαφορές στην καλλιέργεια», συνεχίζει η Dr Rogiers.
Το ζήτημα αυτό που απασχολεί όλο τον κλάδο, ώθησε αυτούς τους επιστήμονες από το εθνικό κέντρο βιομηχανίας οίνου και σταφυλιών και τη σχόλη υπολογιστών.και μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Charles Sturt της νέας Νότιας Ουαλίας να συνεργαστούν ώστε να καταλήξουν σε μια τεχνική λύση.που θα βοηθήσει τους καλλιεργητές να αντιμετωπίσουν τη σύγχυση που επικρατεί γύρω από την αναγνώριση των συμπτωμάτων.
«Η λίπανση του αμπελιού είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας κόστους στη διαχείριση του αμπελώνα και εάν δεν εφαρμοστεί σωστά η ποιότητα και η απόδοση θα υποβαθμιστούν. Έτσι, ανεξάρτητα από την περιοχή καλλιέργειας ή την κλιματική ζώνη,.είναι σημαντικό να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του αμπελιού» σημειώνει η Dr Rogiers.
Στο πλαίσιο της μελέτης, η ερευνητική ομάδα πρόσθεσε θρεπτικά σε διαφορετικές αναλογίες σε αμπέλια.(με τις ποικιλίες Chardonnay και Shiraz) ώστε να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα. Στη συνέχεια τράβηξε εκατοντάδες εικόνες των αμπελιών με τα ανάλογα συμπτώματα. Αυτές οι εικόνες στη συνέχεια επεξεργάστηκαν μέσω μηχανικής μάθησης και η συγκέντρωση σε θρεπτικά συστατικά επαληθεύτηκε μέσω εργαστηριακής ανάλυσης στα φύλλα.
Η Dr Rogiers επισήμανε ότι πρόοδος της επεξεργασίας της εικόνας και της μηχανικής μάθησης κατέστησε εφικτή την ανάπτυξη γρήγορων εργαλείων για την αξιολόγηση των διατροφικών διαταραχών του αμπελιού χρησιμοποιώντας οπτικά συμπτώματα. «Μια έξυπνη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να δώσει στους καλλιεργητές μια ακριβή,.άμεση και προσιτή διάγνωση σχετικά με την αιτία διαφόρων διαταραχών του αμπελιού». Η Dr Rogiers είπε ότι η ανταπόκριση από την βιομηχανία οίνου για την συγκεκριμένη εφαρμογή ήταν μέχρι στιγμή θετική.
«Τα σχόλια των καλλιεργητών και των παραγωγών οίνου είναι ότι προβλέπουν ότι αυτή η εφαρμογή θα είναι μια λύση για όλα και θα περιλαμβάνει παράσιτα,.ασθένειες και άλλες αβιοτικές καταπονήσεις όπως ζέστη, κρύο και ζημιές από ζιζανιοκτόνα». Η Dr Rogiers είπε ότι η εφαρμογή αυτή επικεντρώνεται σε μερικές μόνο διαταραχές, αλλά η ομάδα ερευνά εταίρους εμπορευματοποίησης για να εξελίξει το προϊόν. «Μόλις έχουμε έναν εμπορικό συνεργάτη, μπορούμε να συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε μια βάση δεδομένων με περισσότερες απεικονίσεις διαταραχών, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ένα εργαλείο πολύ χρήσιμο για τον αυστραλιανό τομέα του οίνου» καταλήγει η Dr Rogiers. // ΠΗΓΗ: Wine Australia
✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ