Αν πρέπει να βρούμε μια θετική πτυχή στην κρίση που προέκυψε με την εμφάνιση του Covid, είναι ότι οι διαταραχές που έχουν σχέση με την όσφρηση έχουν κερδίσει κάποια δημοσιότητα. «Πολλοί οινοποιοί, σομελιέ, ιδιοκτήτες εστιατορίων ακόμα και αρωματοποιοί έχουν μιλήσει για αυτό το θέμα στα μέσα ενημέρωσης και ελπίζουν ότι οι μαρτυρίες τους θα οδηγήσουν σε καλύτερη αναγνώριση και αντιμετώπιση αυτής της βλάβης που επηρεάζει την καθημερινότητα πολλών από εμάς».δηλώνει η Sophie Tempère κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Cité du Vin στο Μπορντό. Συμπληρώνει επίσης ότι πριν από την εκδήλωση της πανδημίας του Covid αρκετές μελέτες είχαν δείξει ότι περίπου το 20% του πληθυσμού υποφέρει από διαταραχές της όσφρησης που περιλαμβάνουν ανοσμία (ολική απώλεια όσφρησης), υποσμία (μειωμένη αίσθηση όσφρησης),.υπεροσμία (αυξημένη ευαισθησία στις μυρωδιές), παροσμία (στρέβλωση των οσφρητικών ικανοτήτων), κακοσμία (αδικαιολόγητη αντίληψη δυσάρεστων οσμών) ή φαντοσμία (οσφρητικές παραισθήσεις). Η ερευνήτρια στο Ινστιτούτο αμπέλου και Επιστημών του Οίνου (ISVV) Sophie Tempère συμπλήρωσε στο πλαίσιο της ομιλίας της την προέλευση αυτών των διαταραχών. «Μπορεί να υπάρχουν από τη γέννηση, να συνδέονται με ρινικές συμφορήσεις, ιογενείς λοιμώξεις (όπως συμβαίνει και με τον Covid-19),.ασθένειες όπως το Πάρκινσον ή το Αλτσχάιμερ, τη χρήση ορισμένων φαρμάκων, το κάπνισμα, την ηλικία αλλά και άλλες αιτίες».
«Ευτυχώς το ανθρώπινο γνωστικό σύστημα είναι πολύ ευέλικτο,.έτσι ώστε όσοι επηρεάζονται από τις διαταραχές που προαναφέρθηκαν να μπορούν να ανακτήσουν τις ικανότητες τους κάνοντας συγκεκριμένες ασκήσεις. Το ίδιο ισχύει για άτομα που έχουν υποστεί τραυματισμό στο κεφάλι, άλλα παθολογικά αίτια,.ακόμα και από εκείνους των οποίων η διαταραχή δεν οφείλεται σε γενετικό πρόβλημα», αναφέρει η Tempère. Οι ασκήσεις μπορούνε να βοηθήσουν και τους λάτρεις του οίνου να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους..«Η πρώτη άσκηση είναι να μυρίζουμε επαναλαμβανόμενα συγκεκριμένες οσμές. Σε αυτήν την άσκηση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αιθέρια έλαια μεταβάλλοντας τη συγκέντρωσή τους» προσθέτει η ερευνήτρια. Σε μια άλλη άσκηση μυρίζουμε τον αέρα όπως κάνει ένα ζώο, για να τονωθεί ο οσφρητικός φλοιός (olfactory cortex). Η νοητική απεικόνιση απαιτεί περισσότερη εκπαίδευση αλλά είναι πολύ αποτελεσματική. «Στην περίπτωση μας, το ζήτημα είναι να δημιουργήσουμε οσφρητικές ψευδαισθήσεις. Για παράδειγμα μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας, να φανταστούμε ότι κόβουμε ένα λεμόνι στην κουζίνα και φέρνουμε το μισό στη μύτη μας. Το τρίτο πρωτόκολλο περιλαμβάνει εκπαίδευση ανά ένωση. Μπορείς να συνδέσεις μια μυρωδιά με ένα γεγονός, μια εικόνα ή με μια λέξη» καταλήγει η Tempère.
ΠΗΓΗ: Vitisphere
✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ