Μια διδακτορική ερευνητική μελέτη που υποστηρίζεται από τον οργανισμό Wine Australia, αποκάλυψε ότι ένα στέλεχος βακτηρίων της οικογένειας των pseudomonas έχει δείξει αποτελεσματικότητα ως βιολογικός παράγοντας ελέγχου των ασθενειών του κορμού των πρέμνων (GTDs). Ερευνητικές μελέτες έδειξαν, ότι τα συγκεκριμένα βακτήρια όχι μόνο έχουν την ικανότητα να μειώνουν την εξάπλωση των GTD στα αμπέλια, αλλά εμφανίζονται και φυσικά σε υγιή πρέμνα παραμένοντας στους ιστούς των αμπελιών χωρίς επιβλαβείς συνέπειες. «Η αναγνώριση ενός φυσικού και ιθαγενή ενδόφυτου* βακτηρίου στο αμπέλι ως ανταγωνιστική μέθοδο της καταπολέμησης των GTDs, αποδεικνύει τη δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών λύσεων στα μυκητοκτόνα, για την καταπολέμηση ενός από τους σημαντικότερους περιοριστικούς παράγοντες στην παραγωγή σταφυλιών στην Αυστραλία» δηλώνει η Dr Jennifer Niem.
Η έρευνα της Dr Niem’s επικεντρώνεται στις μυκητιακές μολύνσεις που προκαλούν οι GTDs, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν όλες τις κύριες ποικιλίες αμπέλου.που καλλιεργούνται στην Αυστραλία και οδηγούν τα πρέμνα σε μαρασμό, απώλεια απόδοσης, μέχρι και σε θάνατο. Ένας αριθμός στελεχών των βακτηρίων pseudomonas συλλέχθηκε από τα πρέμνα και δοκιμάστηκε σε εργαστηριακό περιβάλλον, για να διαπιστωθεί η ικανότητα τους να αναστείλουν τους μύκητες που προκαλούν δύο από τα σημαντικότερα GTDs που βρέθηκαν στην Αυστραλία. Τους eutypa dieback και botryosphaeria dieback.
Τα πιο αποτελεσματικά στελέχη βακτηρίων εξετάστηκαν περαιτέρω σε συνθήκες θερμοκηπίου. Ιδιαίτερα ένα βακτηριακό ενδόφυτο που σχετίζεται στενά με το είδος pseudomonas poae είχε μεγάλη αποτελεσματικότητα, μειώνοντας το ποσοστό μόλυνσης κατά 80%. Βιοχημικά, μικροβιολογικά και μοριακά τεστ έδειξαν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει ένα εύρος μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής αντιμικροβιακών ενώσεων,.που λειτουργεί συνεργιστικά για την καταστολή των GTDs, συνεχίζει η Dr. Niem.
Το επόμενο στάδιο της έρευνας διερεύνησε την πιθανότητα ένα τέτοιο βακτήριο να μπορούσε να εισαχθεί απευθείας στα φυτά στο φυτώριο και στα πρέμνα στις γλάστρες. «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το βακτηριακό στέλεχος έχει πιθανή εφαρμογή τόσο στο φυτώριο όσο και μετά τη φύτευση». Με αυτόν τον τρόπο το φυτώριο μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση των μοσχευμάτων με παθογόνα GTD πριν από τη φύτευση. Ως θεραπεία μετά τη φύτευση, το συγκεκριμένο στέλεχος μπορεί να εφαρμοστεί στις τομές των κλαδεμάτων για την προστασία των πρέμνων από μόλυνση ή σε κομμάτια ξύλου που μπορούν να εισαχθούν στον κορμό του πρέμνου.με μια παρόμοια εφαρμογή όπως οι μύκητες του γένους trichoderma, συμπληρώνει η Dr. Niem.
Η Dr. Niem θεωρεί ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την αξιολόγηση της δυνατότητας εφαρμογής των βακτηρίων στον αμπελώνα.αλλά και έρευνα στις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες. «Αρκετοί παράγοντες θα πρέπει να βελτιωθούν πριν κυκλοφορήσει το στέλεχος ως εμπορικό προϊόν βιολογικού ελέγχου» καταλήγει η Dr. Niem. Η έρευνά της που συγχρηματοδοτείται από το πανεπιστήμιο Charles Sturt, συμβάλλει σε ένα ευρύ πρόγραμμα δραστηριοτήτων που χρηματοδοτούνται από το Wine Australia και βοηθά τους καλλιεργητές της Αυστραλίας να ελέγξουν την εξάπλωση των GTDs. // ΠΗΓΗ: Wine Australia
*Τα βακτηριακά ενδόφυτα είναι φυσικοί μικροοργανισμοί που απαντώνται στη φύση και κατοικούν στους φυτικούς ιστούς. Μπορούν να έχουν ευεργετικές, ουδέτερες ή παθογόνες συνέπειες για το φυτό ξενιστή τους.
✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ