Μελέτες έχουν δείξει ότι οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για την αγορά των βιολογικών προϊόντων, ακόμα και εάν γευστικά δε διαφέρουν από τα προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας. Αυτό δεν ισχύει όμως, για τους βιολογικούς οίνους. Οι τιμές των πιστοποιημένων βιολογικών οίνων είναι παραπλήσιες με εκείνες των μη βιολογικών.ενώ πλέον πληθαίνουν και οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι υπερέχουν γευστικά.
Μια νεώτερη δημοσιευμένη μελέτη της Magali Delmas, καθηγήτριας οικονομίας τους περιβάλλοντος στο UCLA Anderson School of Management και του Olivier Gergaud οικονομολόγου στο KEDGE Business School στο Μπορντώ της Γαλλίας, κατέληξε στο συμπέρασμα,.ότι οι βιολογικοί οίνοι αξιολογούνται από τους ειδικούς με υψηλότερες βαθμολογίες. Η διαφορά ποιότητας στους γαλλικούς οίνους,.είναι εμφανής κυρίως για τους οίνους που έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικοί από ανεξάρτητες εταιρείες πιστοποίησης και όχι για εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται βιολογικοί από μια ομάδα της γαλλικής βιομηχανίας,.στην οποία η χρήση ήπιων πρακτικών επαφίεται στην προσωπική συνείδηση των παραγωγών.
Τρείς διακεκριμένοι οδηγοί οίνων (Gault Millau, Gilbert Gaillard και Bettane Desseauve) βαθμολόγησαν τους βιολογικά πιστοποιημένους από ανεξάρτητους φορείς οίνους κατά μέσο όρο 6.2% υψηλότερα.από ότι τους οίνους που αυτοπροσδιορίζονται βιολογικοί από την προαναφερθείσα ομάδα της γαλλικής βιομηχανίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται σε δεδομένα αξιολογήσεων για 128.182 γαλλικούς οίνους που οινοποιήθηκαν από το 1995 έως το 2015. Οι οίνοι που πιστοποιήθηκαν ως βιοδυναμικοί από ανεξάρτητους φορείς απέσπασαν ακόμα υψηλότερη βαθμολογία κατά 11.8%. Οι βιοδυναμικοί οίνοι πραγματοποιούν ένα επιπλέον βήμα από ότι οι βιολογικοί προς την κατεύθυνση της αειφορίας, χρησιμοποιώντας πρακτικές που συνυπολογίζουν την εποχή,.και τους σεληνιακούς κύκλους για κάθε είδους παρέμβαση στον αμπελώνα και ενσωματώνουν ακόμα περισσότερο τη χρήση ζώων, σε ένα συνολικά πιο ισορροπημένο οικοσύστημα.
“Οι βιολογικοί και οι βιοδυναμικοί οίνοι έδειξαν ότι υπερτερούν σε ποιότητα” αναφέρει η Delmas. Και συνεχίζει, “οι βιολογικοί και βιοδυναμικοί οίνοι αποτελούν ακόμα ένα παράδειγμα βιώσιμων αγαθών που παρέχουν πρόσθετα οφέλη στους καταναλωτές”.
Η συγκεκριμένη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Ecological Economics αποτελεί μια συνέχεια μιας προηγούμενης έρευνας του 2016 πάλι από την Delmas και τον Gergaud.που είχε πραγματοποιηθεί σε οίνους που προέρχονταν από την Καλιφόρνια και απέδωσε παρόμοια ευρήματα. Σε αυτήν την έρευνα, οι κριτικοί βαθμολόγησαν τους πιστοποιημένους βιολογικούς οίνους κατά 4.1% υψηλότερα.σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν κάποια πιστοποίηση είτε ως βιολογικοί είτε ως βιοδυναμικοί από κάποιον ανεξάρτητο φορέα.
Η Delmas πραγματοποίησε την νέα αυτή μελέτη για να κατανοήσει εάν τα αποτελέσματα θα ίσχυαν και στη Γαλλία,.τη δεύτερη μεγαλύτερη οινοπαραγωγό χώρο στον κόσμο μετά την Ιταλία. Στην συμβατική αμπελοκαλλιέργεια χρησιμοποιούνται συνήθως περισσότερα χημικά φυτοφάρμακα από ότι στις περισσότερες συμβατικές καλλιέργειες,.σύμφωνα με την Delmas και αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παραγωγών,.της άγριας ζωής και των κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τις καλλιέργειες. Οι κίνδυνοι από τη χρήση φυτοφαρμάκων επιβεβαιώθηκαν με δραματικό τρόπο το 2014 όταν οι δάσκαλοι και οι μαθητές μιας γεωργικής σχολής στο Μπορντώ νοσηλεύτηκαν λόγω της έκθεσης τους σε τοξικές χημικές ενώσεις. Το συγκεκριμένο περιστατικό προκάλεσε διαμαρτυρίες και οι οινοποιοί δέχτηκαν έντονη κοινωνική πίεση. Από τότε η βιομηχανία οίνου στη Γαλλία άρχισε να εξελίσσει ταχύτερα τις πρακτικές της βιολογικής γεωργίας.
Κάποιοι γάλλοι παραγωγοί αντί να απευθυνθούν σε ανεξάρτητους φορείς που μπορούν να πιστοποιήσουν τους οίνους τους είτε ως βιολογικούς είτε ως βιοδυναμικούς.κάτι που θα συνεπαγόταν υποχρεώσεις όπως επιθεωρήσεις και έλεγχοι των προϊόντων, επινόησαν το δικό τους πρότυπο πιστοποίησης. Στη μελέτη οι οίνοι που αυτό- πιστοποιήθηκαν με αυτό το πρότυπο έλαβαν βαθμολογίες που δεν ήταν σημαντικά διαφορετικές από εκείνες των συμβατικών.
Η τάση είναι πλέον όλο και περισσότεροι γάλλοι οινοποιοί να ακολουθούν τις βιολογικές και τις βιοδυναμικές μεθόδους. Μεταξύ των οίνων που αναλύθηκαν στην έρευνα , μόλις το 3.87% από αυτός ήταν πιστοποιημένο βιολογικά η βιοδυναμικά από ανεξάρτητους φορείς από το 1995-2000. Το ποσοστό αυξήθηκε στο 7.37% για το χρονικό διάστημα από το 2001-2015. Σύμφωνα με την Delmas οι ιδιοκτήτες μικρότερων εκτάσεων δε θέλουν οι οικογένειες τους.και οι εργάτες να εκτίθενται σε φυτοφάρμακα με τους ιδιοκτήτες μεγαλύτερων εκτάσεων να ακολουθούν την τάση των ηπιότερων παρεμβάσεων.
“Φαίνεται σαν ένα άλλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση” σημειώνει η Delmas και προσθέτει. “Και όχι μόνο για την υγεία αλλά και για το περιβάλλον και για την ποιότητα του οίνου”. Το μεγάλο στοίχημα πλέον, είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που αποδεικνύουν.ότι οι βιολογικοί είναι έχουν πράγματι καλύτερη γεύση είναι να γίνουν κοινός τόπος και για τους καταναλωτές. Στο βιβλίο της που εκδόθηκε το 2018 ” The Green Bundle : Pairing the Market with the Planet”.η Delmas προτείνει οι οινοπαραγωγοί να δώσουν μεγαλύτερη βάση στη διαφήμιση της ποιότητας των οίνων παρά στα περιβαλλοντικά οφέλη των βιολογικών και βιοδυναμικών πρακτικών. Και να προσπαθήσουν να κάνουν κατανοητό στο καταναλωτικό κοινό ότι αυτές οι πρακτικές είναι σε μια σύμπνοια με τις πρακτικές που ακολουθούνταν επί αιώνες στην παραγωγή του οίνου αντίθετα με τις συμβατικές που στηρίζονται στη χρήση χημικών φαρμάκων και μετράνε μια σύντομη ιστορία από το 1930 και μετά. // Πηγή: Wine industry advisor by Olivier Gergaud
✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ