Η ομορφιά της βιοποικιλότητας

Ο ερυθρός οίνος Cheval des Andes (ένα blend από Malbec και Cabernet Sauvignon στο οποίο επιδιώκεται σε επόμενες εσοδείες να προστεθεί και ένα ποσοστό Petit Verdot), θεωρείται ένας από τους κορυφαίους στην Αργεντινή και παράγεται στο ομώνυμο κτήμα στους πρόποδες των Άνδεων, βόρεια της διάσημης οινοπαραγωγικής περιοχής της Mendoza. Το συγκεκριμένο κτήμα ακόμα δε διαθέτει οινοποιείο, μια που οι εργασίες για τη δημιουργία του θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο. Προς το παρόν η οινοποίηση γίνεται στο Terrazas de Los Andes που αποτελεί έναν από τους εταίρους στο συγκεκριμένο project, μαζί με το διάσημο Château Cheval Blanc από την περιοχή του Bordeaux.

Το Cheval des Andes δημιουργήθηκε το 1999 και ακολούθησε το παράδειγμα του οινοποιείου από το Saint-Émilion (Château Cheval Blanc), φυτεύοντας οπωροφόρα δέντρα στις γραμμές των πρέμνων στις τοποθεσίες Las Compuertas και Altamira. Για να φυτευτούν τα οπορωφόρα δέντρα εκριζώθηκε ένα μέρος από τους αμπελώνες. Τα δέντρα που έχουν φυτευτεί σε αριθμό είναι περίπου 80 ανά εκτάριο και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται δαμασκηνιές και αχλαδιές. Άλλα δέντρα όπως το ιθαγενές Algarrobo έχουν αφεθεί, ώστε να δημιουργήσουν φράχτες γύρω από τους αμπελώνες, αλλά και δασικές εστίες που χρησιμοποιούνται από τα άγριά και μη ζώα ως διάδρομοι. Αν θέλουμε να αναζητήσουμε τους λόγους αυτής της επιλογής, θα καταλήξουμε στις αυξανόμενες κλιματικές πιέσεις αλλά και το ενδιαφέρον για μια πιο βιώσιμη αμπελουργία. Οι αμπελουργικές επιλογές του κτήματος, συνοψίζονται σε τρεις κύριους άξονες:

• Στην καλλιέργεια φυτών εδαφοκάλυψης. Τα εδάφη του κτήματος έχουν σταματήσει να καλλιεργούνται (όργωμα, κ.α.) και χρησιμοποιούνται καλλιέργειες εδαφοκάλυψης. Οι συγκεκριμένες καλλιέργειες βοηθούν στη συγκράτηση του νερού στο έδαφος, χωρίς να εισέρχεται ο παράγοντας του ανταγωνισμού με τα πρέμνα. Η δημιουργία των καλλιεργειών γίνεται με σκόρπισμα σπόρων γηγενών φυτών στο τέλος της σεζόν. Όταν μέσα στη χρονιά τα φυτά αυτά μεγαλώσουν πολύ, κόβονται μηχανικά (π.χ. με χρήση χορτοκοπτικού).

• Στην αγροδασοπονία. Τα δέντρα που φυτεύτηκαν χρησιμοποιούνται ως “εργαλεία παραγωγής”, σύμφωνα με τη γεωπόνο Rosario Toso η οποία συμπληρώνει:” Πρέπει να φανταστούμε ότι ένα δέντρο έχει δύο μέρη, το υπέργειο και το υπόγειο. Στο υπέργειο, τα φύλλα δηλαδή και τα κλαδιά, προσφέρουν καταφύγιο σε πουλιά, νυχτερίδες και έντομα που μας βοηθάνε να ελέγξουμε τα παράσιτα στους αμπελώνες αλλά και να σκιάσουμε τα αμπέλια. Στο υπόγειο, στις ρίζες, δημιουργούνται αποικίες με είδη μυκήτων που διευκολύνουν το μυκορριζικό δίκτυο, που συνδέει τις ρίζες των φυτών εδαφοκάλυψης, των πρέμνων και των δέντρων. Με αυτόν τον τρόπο μοιράζονται το νερό, τα θρεπτικά συστατικά και διάφορα είδη πληροφοριών”. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν φυτευτεί περισσότερα από 1000 οπωροφόρα δέντρα στον αμπελώνα.

• Στη βιοποικιλότητα. Η αύξηση της βιοποικιλότητας στον αμπελώνα περιλαμβάνει την προσέλκυση περισσότερων πτηνών (τα οποία βοηθούν στο βιολογικό έλεγχο των παρασίτων) και τη δημιουργία φραχτών από δέντρα που μετριάζουν τις ακραίες θερμοκρασίες και προστατεύουν τα αμπέλια από ισχυρούς ανέμους. Τα δέντρα επίσης συσσωρεύουν περισσότερη οργανική ουσία στο έδαφος, παρέχουν φυσική κάλυψη από τις ακτίνες του ήλιου, βελτιώνουν τη δομή του εδάφους και βοηθούν στη συγκράτηση νερού.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των πρακτικών είναι η δημιουργία “ζωντανών εδαφών”, αναφέρει η Rosario καταλήγοντας: “Όλα αυτά δεν τα κάνουμε για να αλλάξουμε τη γεύση των οίνων μας, αλλά για να προσφέρουμε στις μελλοντικές γενιές διατηρώντας αυτό το μέρος”.

Το Cheval des Andes βρίσκεται σε διαδικασία βιολογικής πιστοποίησης των προϊόντων του, έχει σταματήσει τη χρήση ζιζανιοκτόνων και έχει δημιουργήσει δυο κήπους με βιολογικά λαχανικά και βότανα, καθώς και μια φάρμα που περιλαμβάνει πρόβατα, άλογα, αγελάδες, λάμα και αλπακά. Τα πρόβατα κουρεύονται και το μαλλί τους χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν ζεστά ρούχα για τους αμπελουργούς, ενώ όλα τα ζώα παρέχουν φυσικό λίπασμα για τους κήπους και τον αμπελώνα. Τέλος, το Cheval des Andes έχει χτίσει και μια δεξαμενή, για να βοηθήσει στο πότισμα των δέντρων που φυτεύτηκαν ανάμεσα στα πρέμνα, σε αυτήν την πρώην έρημο.

ΠΗΓH: International Wine Challenge

✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ