Η φράση “bottle shock” έγινε γνωστή από την ομώνυμη αμερικάνικη ταινία του 2008 όπου παρουσιάζεται η τυφλή γευστική δοκιμή του 1976 στο Παρίσι, στην οποία κέρδισε για πρώτη φορά ένας οίνος από την Καλιφόρνια. Ο όρος “bottle shock” που μερικές φορές αναφέρεται και ως ασθένεια των μπουκαλιών περιγράφει ένα πρόσφατο εμφιαλωμένο οίνο ή έναν οίνο που πρόσφατα έχει ταξιδέψει. Ο οίνος που βρίσκεται προσωρινά σε αυτήν την κατάσταση περιγράφεται ως αδιάφορος αρωματικά.και γευστικά με αρώματα και γεύσεις που φαινομενικά έχουν εξαφανιστεί. Συχνά συμβαίνει σε όσους έχουν μεταφερθεί από τη δεξαμενή ή το βαρέλι κατευθείαν στην φιάλη, ή σε οίνους που έχουν μεταφερθεί σε μεγάλη απόσταση.
Εάν οδηγήσετε από το σπίτι σας από το τοπικό κατάστημα λιανικής με μερικούς οίνους στο πορτμπαγκάζ σας δεν υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσετε “bottle shock”. Όταν όμως ο οίνος που θα αγοράσετε,.έχει ταξιδέψει ήδη αρκετές ημέρες από τον τόπο παραγωγής του μέχρι να φτάσει στα χέρια σας, μπορεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση αστάθειας. Αυτοί που έχουν ταξιδέψει μέσω θαλάσσης μέσα σε container είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι.και θα πρέπει να “ξεκουράζονται” τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν ανοιχτούν. Ακόμα και έτσι υπάρχουν ορισμένοι οίνοι που αρνούνται να επανέλθουν. Πως όμως θα τους εντοπίσουμε;
Δεν θα έχουν πολλά ή θα έχουν παντελή έλλειψη αρωμάτων. Ανάλογα με την ποικιλία ή το χαρμάνι που έχει χρησιμοποιηθεί, μπορεί να αναμένετε κάποια τυπικά αρώματα φρούτων,.εσπεριδοειδών ή λουλουδιών στους λευκούς οίνους και μαύρα φρούτα, μπαχαρικά ή καφέ στους ερυθρούς. Εάν μυρίσετε τον οίνο και το άρωμα που αναδύει είναι από ελάχιστο έως μηδενικό,.ακολουθούμενο από εξαιρετικά αδύναμη γεύση στην οποία το φρούτο θα είναι παροδικό ή αδύναμο, μπορεί η φιάλη να έχει υποστεί “bottle shock”. Προσοχή όμως, στο συγκεκριμένο οίνο δεν περιμένουμε να συναντήσουμε προφανείς γευστικά και οσφρητικά ελαττώματα. Το “bottle shock” δεν ορίζεται επιστημονικά και δεν προκαλείται από ζυμομύκητες ή βακτήρια.
Υπάρχει όμως κάποια λύση; Ο κυριότερος σύμμαχος σε αυτήν την περίπτωση είναι ο χρόνος. Ορισμένα οινοποιεία μαζί με τις αποστολές των οίνων περιλαμβάνουν ένα σημείωμα που προτρέπει τους παραλήπτες να περιμένουν ένα με δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν έναν νέο οίνο. Η πληροφορία το πότε εμφιαλώθηκε η φιάλη μπορεί να βοηθήσει. Εάν εμφιαλώθηκε μέσα στους τελευταίους δύο μήνες και μετά στάλθηκε,.ενδέχεται να χρειάζονται μερικές εβδομάδες ακόμα ή και μήνες για να το απολαύσουμε.
Μερικές φορές ο οίνος μπορεί να επανέλθει πιο γρήγορα με εφαρμογή έντονου αερισμού ή με μετάγγιση. Συνήθως αυτό θα διορθώσει ένα οίνο με αναγωγικές οσμές ή με μικρή περίσσεια θειώδους αλλά ίσως βοηθήσει και έναν οίνο που έχει υποστεί “bottle shock”. Η καλύτερη φυσικά λύση είναι να συμπεριφερόμαστε στους οίνους με την προσοχή που τους αρμόζει και να αποφεύγουμε να τους ανακινούμε υπερβολικά έτσι ώστε να μη δημιουργείται το φαινόμενο αυτό. ⁄⁄ Πηγή: Wine Enthusiast by Paul Gregutt
✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ