Σύμφωνα με έρευνα ένα ποτήρι κρασί στο δείπνο μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Σε έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 300.000 βρετανοί πολίτες, βρέθηκε ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού ερυθρού οίνου με το γεύμα, σχετίζεται με μειωμένη κατά 14% πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. «Οι επιδράσεις της κατανάλωσης οινοπνεύματος στην υγεία περιγράφονται σαν δίκοπο μαχαίρι. Μπορεί να κόψει βαθιά, είτε βλαβερά είτε βοηθητικά, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται», υπογραμμίζει ερευνητής της μελέτης,.Hao Ma, από το Ερευνητικό Κέντρο Παχυσαρκίας του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη.

Σημειώνοντας τα “μικτά αποτελέσματα” προηγούμενων μελετών που εστίαζαν στο “πόσο” πίνει ο κόσμος,.ο Hao Ma υποστήριξε ότι είναι ώρα να εξεταστούν και άλλοι παράγοντες. «Πολύ λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε άλλες λεπτομέρειες,.όπως η χρονική στιγμή της κατανάλωσης αλκοόλ».

Οι συγγραφείς της μελέτης υπέθεσαν ότι κάποια από τα συστατικά του κρασιού, ή ακόμα και το ίδιο το οινόπνευμα,.θα μπορούσαν να μεταβάλουν το τρόπο με τον οποίο τα άτομα μεταβολίζουν τη γλυκόζη, αλλάζοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Η μελέτη εστίασε περισσότερο σε εκείνους που περιγράφονταν ως μέτριοι καταναλωτές και μετά από 11 χρόνια,.περίπου οι 8.600 ασθενείς ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.

Παρόλα αυτά, με προσαρμογή και για άλλους εν δυνάμει παράγοντες, ο Hao Ma βρήκε ότι ο κίνδυνος ήταν 14% χαμηλότερος για εκείνους.που έπιναν με το φαγητό τους, με τη μεγαλύτερη μείωση να φαίνεται σε εκείνους που κατανάλωναν κρασί. «Το μήνυμα από όλο αυτό είναι ότι η κατανάλωση κρασιού με μέτρο μαζί με το γεύμα (και πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό),.ενδεχομένως να εμποδίζει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 εάν δεν υπάρχει άλλη πάθηση που να επηρεάζεται αρνητικά από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ» Hao Ma said.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν τους περιορισμούς στα ευρήματά τους.ενώ δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν την υπόθεσή τους σχετικά με το μεταβολισμό της γλυκόζης. Άλλοι παράγοντες ενδεχομένως να συμμετέχουν επίσης,.με εξίσου σημαντικό, τις διατροφικές συνήθειες εκείνων που καταναλώνουν ένα ποτήρι κρασί με το δείπνο.

Ο Robert Eckel, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης σχολίασε: «Αυτά τα δεδομένα προτείνουν ότι δεν είναι το αλκοόλ μαζί με το γεύμα, αλλά κάποια άλλα συστατικά του κρασιού, πιθανότατα αντιοξειδωτικά,.τα οποία μπορεί να είναι ο παράγοντας δυνητικής μείωσης του νεοεμφανιζόμενου διαβήτη τύπου 2. Ενώ ο τύπος του κρασιού, λευκό ή ερυθρό θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, μαζί με την επικύρωση των ευρημάτων και των μηχανισμών ωφέλειας,.τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εάν κάποιος καταναλώνει αλκοόλ με το γεύμα, το κρασί ίσως να είναι μία καλύτερη επιλογή.»

ΠΗΓΗ: The Drinks Business

✒️ Παναγιώτης Μπακόλας, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ