Είναι οι ηλεκτρικές καράφες το μέλλον στην εστίαση;

Διχασμό ανάμεσα στους οινόφιλους φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει οι νέες ηλεκτρικές καράφες, οι οποίες υποστηρίζεται ότι επιφέρουν σημαντική βελτίωση στη γεύση του κρασιού μέσω ενός γρήγορου αερισμού εντός ολίγων λεπτών.

Ενώ για τους κάποιους το γρήγορο σερβίρισμα του κρασιού μετά το άνοιγμά του μπορεί να είναι συχνό φαινόμενο, για τους παραγωγούς όμως που έχουν αφιερώσει κόπο και χρόνο για να δημιουργήσουν το προϊόν, η πρακτική αυτή μπορεί να μην ακούγεται ιδιαίτερα ευχάριστη. Ποια θα είναι, όμως, η πραγματική επίδραση πάνω στη γεύση του οίνου;

Μία τέτοια νέα ηλεκτρική καράφα, που κοστολογείται στα $169.99 με τίτλο «Wake Up Wine Pro S», περιλαμβάνει ένα γυάλινο πώμα για αεροστεγές κλείσιμο και ένα πολύ λεπτό φίλτρο ιζημάτων, το οποίο σύμφωνα με τον παρασκευαστή συγκρατεί μικροϊζήματα μέχρι 1 mm. Περιλαμβάνει, επίσης, έναν μικρό πίνακα ελέγχου ώστε ο χρήστης να ρυθμίζει το χρόνο μετάγγισης, παρόλο που οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι απαιτούνται μόνο λίγα λεπτά προκειμένου να αναπνεύσει το κρασί, και διαθέτει μπαταρία που επιτρέπει συνεχή λειτουργεία οχτώ ωρών μετά από μία πλήρη φόρτιση.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί οινοχόοι αντιμετωπίζουν τη νέα εφεύρεση με σκεπτικισμό λέγοντας ότι είναι … πολύ κακό για το τίποτα. Θεωρούν ότι μπορεί να είναι διασκεδαστικό σε περιπτώσεις όπως σε σπιτικά πάρτι, αλλά αφαιρεί μία από τις βασικές απολαύσεις του κρασιού, που είναι η παρακολούθηση της οργανοληπτικής εξέλιξής του. Η ιεροτελεστία που συνοδεύει τη διαδικασία της επιλογής του κρασιού για μια ειδική περίσταση, η παραμονή του σε όρθια θέση ώστε να πέσουν τα ιζήματά του με φυσικό τρόπο και το άνοιγμά του λίγες ώρες νωρίτερα ώστε να “αναπνεύσει” χάνονται με τη συγκεκριμένη συσκευή, ενώ το να προσπαθούμε να επιταχύνουμε την εξέλιξη του κρασιού, είναι σα να προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα χρονοβόρο αλλά εντυπωσιακό γεύμα μέσα σε λίγα λεπτά, που φυσικά δεν πρόκειται να είναι το ίδιο γευστικό.

Μένει, μόνο, να δούμε πόσο σύντομα και αν θα αρχίσει να χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες του κλάδου.

ΠΗΓΗ: The Drinks Business

✒️ Παναγιώτης Μπακόλας, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ