✒️ Τζέλα Βέκιου • Οινολόγος
Πριν λίγο καιρό είχα την χαρά να συμμετάσχω σε ένα μοναδικό διαδικτυακό Master Class διοργανωμένο από το W.S.P.C. και την Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος με τίτλο «Εξερευνώντας τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας». Η γευσιγνωσία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος “Ενημέρωση στα κράτη μέλη Ελλάδα – Γερμανία” και είχε σαν στόχο την σκιαγράφηση των Προστατευόμενων Ονομασίας Προέλευσης περιοχών και των ορισμένων Προστατευμένων Γεωγραφικών Ενδείξεων της Βορείου Ελλάδος μέσα από τις δημιουργίες μερικών εξαιρετικών οινοποιείων.
Η γευσιγνωσία εξελίχθηκε σε μία αρκετά ενδιαφέρουσα κουβέντα γύρω από τους Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. οίνους (στο τέλος θα βρείτε μία παρουσίαση με τις πιο σημαντικές νομοθετικές προϋποθέσεις ένταξης στην κάθε ζώνη) αλλά και γύρω από τις ευρύτερες δράσεις της Ένωσης. Καθώς βρήκα τις τελευταίες εξαιρετικά αξιοσημείωτες για να μην αναφερθούν εδώ, απευθύνθηκα στην ΕΝΟΑΒΕ θέτοντάς τους τις ερωτήσεις μου:
Πείτε μας λίγα πράγματα για τη δράση των “Οινοποιών Βορείου Ελλάδος” στα πλαίσια του προγράμματος “Ενημέρωση στα κράτη μέλη Ελλάδα – Γερμανία”;
Γιάννης Αλμπάνης (Διευθυντής) : Το πρόγραμμα «Ενημέρωση στα κράτη Μέλη (Ελλάδα – Γερμανία)» που υλοποιεί η ΕΝΟΑΒΕ έχει στόχο στην παροχή ενημέρωσης σε καταναλωτές και επαγγελματίες όσον αφορά την υπεύθυνη κατανάλωση οίνου και τον κίνδυνο που συνδέεται με την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και όσον αφορά το ενωσιακό καθεστώς των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων σε σχέση με τη συγκεκριμένη ποιότητα, τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του οίνου λόγω του ειδικού γεωγραφικού περιβάλλοντος ή της προέλευσής του. Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιούνται διάφορες δράσεις, όπως γευσγινωσίες και masterclasses οίνων Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε., fam-trips Γερμανών επαγγελματιών, δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) και διάδοση των μηνυμάτων του προγράμματος με ηλεκτρονικά (website, social media, καταχωρήσεις σε διαδικτυακά ΜΜΕ) και έντυπα (φυλλάδια) μέσα. Το πρόγραμμα είναι τριετές (ξεκίνησε το Μάρτιο του 2021 και ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2023) και οι δράσεις υλοποιούνται σε δύο κράτη μέλη (Ελλάδα και Γερμανία).
Μέσα στον προηγούμενο χρόνο είδαμε τη δημιουργία του “Παρατηρητηρίου Προστασίας της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) Μακεδονία”. Ποιος είναι ο σκοπός της λειτουργίας του και από ποιους απαρτίζεται;
Γιάννης Αλμπάνης : Με δεδομένη την συχνή και κατάφωρη παραβίαση της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) Μακεδονία από οινοπαραγωγούς και διανομείς στο εξωτερικό το «Παρατηρητήριο» δημιουργήθηκε με στόχο την παρακολούθηση των χρήσεων της Π.Γ.Ε. «Μακεδονία», με έμφαση σε εκθέσεις και εκδηλώσεις προβολής οίνων, σε διαδικασίες καταχώρισης εμπορικών σημάτων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στην κυκλοφορία ετικετών οίνου όπου γίνεται χρήση ή επίκληση της Π.Γ.Ε. Η λειτουργία του Παρατηρητηρίου δεν περιορίζεται ωστόσο στην παθητική παρακολούθηση και καταγραφή των τυχόν προσβολών της Π.Γ.Ε., αλλά συνοδεύεται από στοχευμένες αντιδράσεις ή και νομικές ενέργειες. Την ευθύνη λειτουργίας του «Παρατηρητηρίου» έχει η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» (ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε.), η οποία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (Ε.Δ.Ο.Α.Ο.), τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.), το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τις κατά τόπου αρμόδιες Πρεσβείες και Γραφεία ΟΕΥ και όλες τις Ελληνικές και Ενωσιακές Αρχές.
Τον συντονισμό και την νομική εκπροσώπηση της ΕΝΟΑΒΕ ανέλαβε η δικηγορική εταιρεία «Γεωργόπουλος και Συνεργάτες», ενώ ο επικεφαλής της, πανεπιστημιακός Θεόδωρος Γεωργόπουλος, έχει διεθνή εμπειρία ως νομικός σύμβουλος οργανώσεων παραγωγών, επιχειρήσεων, αλλά και κυβερνήσεων σε θέματα εμπορικών σημάτων και ονομασιών προέλευσης.
Μάθαμε ότι το Παρατηρητήριο είχε την πρώτη του νίκη σε Πολωνικό έδαφος. Υπάρχουν άλλα αντίστοιχα “ανοιχτά μέτωπα” αυτήν τη στιγμή;
Γ. Α. : Η επόμενη κίνηση του Παρατηρητηρίου θα αφορά στη Σλοβενία, όπου θα κινηθούμε νομικά για την ακύρωση ενός καταχωρισμένου εμπορικού σήματος.
Ποια είναι τα σχέδια της ένωσης για το μέλλον;
Αλεξάνδρα Ανθίδου (Marketing & Επικοινωνία) : Με γνώμονα τη συνεχή εξέλιξη, οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» έχουν πάντα στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον, ανοίγοντας συνεχώς δρόμους για νέα οράματα, την είσοδο νέων μελών στην Ένωση, την αύξηση του ενδιαφέροντος του κοινού για οινοτουρισμό, την εκπαίδευση καταναλωτών και επαγγελματιών από την εστίαση και το εμπόριο οίνων για τον Ελληνικό αμπελώνα, τις ποικιλίες που καλλιεργούνται σε αυτόν, τα χαρακτηριστικά τους, τις κατηγορίες και τα στυλ των κρασιών που παράγονται και τέλος την απόλαυσή τους, ως μέσο απόκτησης και διάδοσης της οινικής κουλτούρας
Γνωρίζω σημαίνει Aπολαμβάνω. Διαβάστε περισσότερα …