✒ Απόδοση και επιμέλεια: Σοφία Ποζουκίδου, Γεωπόνος.
Φόρος τιμής σε έναν πρωτοπόρο αμπελογράφο
Οι περισσότεροι αναρωτιούνται πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε μια ποικιλία αμπέλου από μία άλλη σε έναν αμπελώνα. Ούτως ή άλλως η ομοιότητα των ποικιλιών μεταξύ τους είναι μεγάλη και η διάκριση τους δεν είναι πάντοτε εύκολη. Ο Pierre Galet, ο οποίος απεβίωσε στην ηλικία των 98 ετών, ήταν ένας από τους πιο επιδέξιους αμπελογράφους στον κόσμο και μπορούσε να τις διακρίνει χωρίς δυσκολία. Ήταν αγρονόμος, οινολόγος και χημικός στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, εργάστηκε ως σύμβουλος σε όλο τον κόσμο και έγραψε ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων. Το βιβλίο του “Dictionnaire encyclopedique des cépages et de leurs synonymes”.είναι ένα βιβλίο σταθμός στην επιστήμη της αμπελογραφίας, το οποίο περιγράφει περίπου 10.000 διαφορετικές ποικιλίες αμπέλου.
Τη δεκαετία του ‘50, δημιούργησε ένα σύστημα διάκρισης των ποικιλιών, δοκιμάζοντας τα σταφύλια και εξετάζοντας το σχήμα και τα χαρακτηριστικά των φύλλων,.των βλαστών, το σχήμα της σταφυλής, το χρώμα των ραγών και τον αριθμό των γιγάρτων. Στις μέρες μας, αναγνωρίζουμε τις ποικιλίες με την τεχνολογία DNA αλλά αυτό δεν μας βοηθά ιδιαίτερα,.αν θέλουμε να αναγνωρίσουμε μια ποικιλία επί τόπου στον αμπελώνα. Μάλλον θα ήταν καλύτερο να έχουμε τον κύριο Galet στο πλευρό μας…
Ταυτοποιώντας μία ποικιλία αμπέλου με βάση τα χαρακτηριστικά του φύλλου και της σταφυλής
Πλέον, ο πιο αξιόπιστος τρόπος ταυτοποίησης μιας ποικιλίας αμπέλου είναι ο έλεγχος του DNA (που έγινε διάσημος στον κόσμο του οίνου από τον Ελβετό βοτανολόγο José Vouillamoz). Λίγοι όμως άνθρωποι, κουβαλούν ένα κιτ ελέγχου DNA στους αμπελώνες. Για αυτό, μελετώνται χαρακτήρες πάνω στο πρέμνο, ώστε να γίνει η διάκριση της κάθε ποικιλίας. Η πιο σημαντική ένδειξη για την αναγνώριση μίας ποικιλίας αμπέλου είναι η διάκριση των χαρακτήρων του φύλλου, με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να είναι ένα πλήρως ανεπτυγμένο φύλλο ώστε να αναδείξει σωστά τα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να εξεταστούν. Τα πιο σημαντικά είναι:
• το μέγεθος
• το χρώμα
• το συνολικό σχήμα
• το είδος των λοβών και των κόλπων
• αν είναι επίπεδο ή πομφολυγώδες
• αν είναι λείο ή με χνοασμό
• ποιο είναι το μοτίβο και η κατανομή των “νεύρων” στο φύλλο
• και πολλά άλλα
Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να εξεταστεί είναι φυσικά η σταφυλή, αν και αυτό είναι δύσκολο αν δεν βρισκόμαστε κοντά στο χρόνο συγκομιδής. Μερικά από τα πιο σημαντικά αμπελογραφικά χαρακτηριστικά των σταφυλιών είναι:
• το χρώμα
• το μέγεθος της σταφυλής
• το μέγεθος των ραγών
• το σχήμα της σταφυλής (κωνικό, κυλινδρικό, σε 2 ίσα μέρη, σε 1 μεγάλο μέρος και 1 μικρότερο)
• η χρωματική απόχρωση
• το πάχος του φύλλου
• αν η ποικιλία είναι πυκνόραγη ή αραιόραγη
• που φύεται
• και πολλά άλλα
Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις ταυτοποίησης, όπως:
• ο τρόπος ανάπτυξης των κληματίδων
• αν είναι άκαμπτες και αυτότροφες ή τείνουν να πέφτουν στο έδαφος
• το χρώμα και το “μοτίβο” του ξύλου και του φλοιού
• η όψη των ανθέων
• και πολλά άλλα
Από την εποχή του Galet, η έρευνα στον τομέα της Αμπελογραφίας έχει εξελιχθεί ραγδαία. Τα νέα επιστημονικά εργαλεία βοηθάνε τον ερευνητή να διακρίνει και να ταυτοποιήσει τις ποικιλίες με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αυτό που όμως δε μπορεί ίσως να αντικατασταθεί, είναι τα ατέλειωτα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει άνθρωποι σαν το Galet στους αμπελώνες και η απέραντη αγάπης του για τα αμπέλια.
ΠΗΓΗ: BKWineMagazine αρχικό άρθρο από Per Karlsson
ΦΩΤΟ: Ώριμα φύλλα των ποικιλιών Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot © GuildSomm
→ Διαβάστε επίσης: Αυστραλία: ανακαλύπτοντας το terroir μια ολόκληρης ηπείρου