Έρχεται το τέλος των γερμανικών ice wines;

✒ Απόδοση και επιμέλεια: Δημήτρης Καραχάλιος, Οινολόγος.

Οι αυξημένες θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα που μας πέρασε, κατέστησαν αδύνατο στα αμπέλια της Γερμανίας να παγώσουν και να παράγουν τα περίφημα γλυκά ice wines. Καμία από τις 13 αμπελουργικές περιοχές της χώρας δεν έφτασε την απαραίτητη θερμοκρασία των -7⁰C για την παραγωγή του ιδιαίτερου αυτού επιδόρπιου οίνου που δημιουργείται από σταφύλια που έχουν παγώσει πάνω στο πρέμνο. Τη μη επίτευξη των ελάχιστων απαιτούμενων θερμοκρασιών για τη συγκομιδή, σε καμία από τις γερμανικές περιοχές επιβεβαίωσε ο Ernst Büscher από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οίνου (DWI) προσθέτοντας ότι οι επόμενες μέρες δεν αναμένεται να έχουν βραδιές με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες.

Η φετινή χρονιά είναι το αποκορύφωμα μιας πολύ δύσκολης δεκαετίας για τα ice wines. Η αδυναμία να παραχθούν ice wines σε όλη την επικράτεια της Γερμανίας μπορεί να καταγράφεται ιστορικά πρώτη φορά,.αλλά οι προηγούμενες χρονιές που παρήλθαν προμήνυαν τη διόγκωση του μεγέθους του προβλήματος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της DWI, μόνο επτά παραγωγοί θα μπορούσαν να έχουν παράγει ice wines το 2017,.ενώ ο χειμώνας του 2014-15 ήταν επίσης πολύ ήπιος καθιστώντας τα ice wines εξαιρετικά σπάνια. «Αν οι ζεστοί χειμώνες συνεχίσουν τα επόμενα χρόνια τα ice wines από τις γερμανικές αμπελουργικές περιοχές θα γίνουν ακόμα σπανιότερα από ότι είναι ήδη» δήλωσε ο Büscher.

Οι αντιξοότητες που πρέπει τα ice wines να υπερνικήσουν δε σταματούν εδώ. Το DWI αναφέρει ότι ακόμα ένα πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι πιθανές ημερομηνίες τρύγου.(οι εποχές δηλαδή που η θερμοκρασία είναι κάτω από τους -7⁰C) έχουν μετατοπιστεί αργότερα τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Τα σταφύλια αντίθετα τείνουν να ωριμάζουν όλο και πιο πρώιμα. Ο συνδυασμός αυτών επιμηκύνει την περίοδο που τα σταφύλια πρέπει να παραμείνουν σε υγιή κατάσταση πάνω στο πρέμνο μέχρι να φτάσουμε στον πιθανό τρύγο. Μια ακόμα αντιξοότητα που έχει δημιουργηθεί, είναι ότι οι αποδόσεις έχουν μειωθεί,.γεγονός που μειώνει την προθυμία των αμπελοκαλλιεργητών να αφήσουν τα σταφύλια πάνω στα πρέμνα για να τα κατευθύνουν στην παραγωγή ice wines. Η μέση απόδοση σύμφωνα με το DWI είναι 500l/ha (λίτρα/εκτάριο) για τα ice wines.

Μονόδρομο αποτελεί πλέον, η προσαρμογή της αμπελοκαλλιέργειας στην αλλαγή του κλίματος. Οι οινοπαραγωγοί πρέπει να εξετάσουν πώς μπορεί να γίνει πιο ήπια η προσαρμογή στις συνεχώς αυξανόμενες θερμοκρασίες. Δύο από τις κυριότερες κατευθύνσεις που προτείνονται, είναι η φύτευση σε περιοχές εκτός του συνηθισμένου γεωγραφικού εύρους και η αλλαγή στο ποικιλιακό δυναμικό. Ο MW Dirceu Vianna Junior που έχει ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα αναφέρει: «Συνηθίζαμε να γελάμε με τους παραγωγούς που φύτευαν στο Central Otago (νότια περιοχή της Ν. Ζηλανδίας) ή στην Αγγλία θεωρώντας αυτές τις περιοχές υπερβολικά ψυχρές».αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κλάδος έχει πλέον μια πιο ανοιχτόμυαλη προσέγγιση. Αυτό φαίνεται εξάλλου και από την απόφαση που ελήφθη το περασμένο καλοκαίρι να εγκριθούν προς φύτευση και άλλες ποικιλίες,.όπως το Touriga Nacional (ερυθρή πορτογαλική ποικιλία) στην παραδοσιακή Μέκκα της αμπελοκαλλιέργειας το Bordeaux.

ΠΗΓΗ: Decanter
ΦΩΤΟ: © Παγωμένα σταφύλια σε περιοχή κοντά στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Eckehard Schulz—AP. Time

Διαβάστε επίσης: Έρευνα σχετίζει το κόκκινο κρασί με την υγεία του εντερικού συστήματος