Έρευνα σχετίζει το κόκκινο κρασί με την υγεία του εντερικού συστήματος

✒ Απόδοση και επιμέλεια: Παναγιώτης Μπακόλας, Οινολόγος – Τεχνολόγος Τροφίμων.

Ομάδα ερευνητών του King’s College μελέτησε την επίδραση διαφόρων αλκοολούχων ποτών, μεταξύ των οποίων και του ερυθρού οίνου, στην εντερική μικροχλωρίδα και στη λειτουργία του εντερικού συστήματος, σε ομάδα 916 δίδυμων γυναικών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα έδειξε ότι η εντερική μικροχλωρίδα όσων κατανάλωσαν κόκκινο κρασί παρουσίαζε μια αξιοσημείωτη ποικιλομορφία, συγκριτικά με εκείνες που κατανάλωσαν άλλα αλκοολούχα ποτά ή τίποτα. Τα ίδια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και σε 3 διαφορετικούς στρατιωτικούς λόχους στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και στο Βέλγιο,.όπου οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος, η δίαιτα και το κοινωνικό και οικονομικό status των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές ανέφεραν, ότι παρόλο που τα ανεξήγητα οφέλη της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού στην υγεία της καρδιάς είναι ευρέως γνωστά εδώ και καιρό,.η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι η ήπια κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετίζεται με μια περισσότερο ποικιλόμορφη και υγιέστερη εντερική μικροχλωρίδα.και έτσι εξηγούνται μερικώς οι πολυσυζητημένες ευεργετικές επιδράσεις του στην υγεία.

Η μικροχλωρίδα είναι το σύνολο των μικροοργανισμών σε ένα οποιοδήποτε περιβάλλον και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία. Μία μικροβιακή ανισορροπία προς όφελος των “κακών” μικροοργανισμών στο εντερικό σύστημα,.δύναται να έχει δυσμενείς συνέπειες στην υγεία, όπως αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, αύξηση βάρους ή υψηλή χοληστερίνη. Η παρουσία μεγάλου αριθμού διαφορετικών βακτηριακών ειδών στην εντερική μικροχλωρίδα ενός ατόμου, αποτελεί ένδειξη υγιούς εντερικής λειτουργίας.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο βασικός λόγος των ευρημάτων τους εντοπίζεται στις πολυφαινόλες του ερυθρού οίνου. Οι πολυφαινόλες είναι προστατευτικές χημικές ενώσεις που απαντώνται φυσικά σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Κατέχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες όπως μεταξύ άλλων αντιοξειδωτικές και λειτουργούν κυρίως ως καύσιμο στη μικροχλωρίδα του οργανισμού μας.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Tim Spector δήλωσε,.ότι αυτή αποτελεί ιστορικά μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που αναζητούν την επίδραση του ερυθρού οίνου στο εντερικό σύστημα. Με συμμετοχή σχεδόν 3 χιλιάδων ανθρώπων σε τρεις διαφορετικές χώρες, η εν λόγω μελέτη παρέχει ενδείξεις ότι η υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολών στο φλοιό των σταφυλιών,.φαίνεται να συνεισφέρει θετικά πάνω στα αμφιλεγόμενα οφέλη του ερυθρού οίνου στην υγεία, όταν αυτός καταναλώνεται με μέτρο.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετιζόταν με χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας και “κακής” χοληστερόλης, που οφειλόταν εν μέρει στην εντερική μικροχλωρίδα.

Τέλος, η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει επίσης, ότι ακόμα και η περιστασιακή κατανάλωση ερυθρού κρασιού,.μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, είναι αρκετή ώστε να παρατηρηθεί το φαινόμενο της ποικιλομορφίας στην εντερική μικροχλωρίδα. Συνεπώς, για κάποιον που θα ήθελε να καταναλώσει ένα αλκοολούχο ποτό σήμερα, προτείνεται αυτό να είναι ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού,.καθώς φαίνεται ότι δυνητικά είναι σε θέση να ωφελήσει το εντερικό σύστημα.και κατ’ επέκταση να βοηθήσει στη ρύθμιση σωστού σωματικού βάρους αλλά και στον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Φυσικά, ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, η κατανάλωση πρέπει να γίνεται πάντα με μέτρο.

ΠΗΓΗ: sciencedaily.com

Διαβάστε επίσης: Vinora: η συνάντηση των κρασιών της λάβας