Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άτομα που έχουν υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, καταναλώνουν μέτριες έως αυξημένες ποσότητες αλκοολούχων ποτών.
Λίγες ώρες μετά από μια επίπονη προπόνηση, σας αρέσει να επιβραβεύεται τον εαυτό σας πίνοντας ένα ποτήρι κρασί; Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ της τακτικής άσκησης, της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνται περισσότερο τείνουν να πίνουν και περισσότερο.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise και πραγματοποιήθηκε από τον Dr. Kerem Shuval στο ερευνητικό κέντρο Cooper Institute με έδρα το Ντάλας. Αυτός και η ομάδα του μελέτησαν 40.000 συμμετέχοντες ηλικίας 20-86 ετών.που επισκέφτηκαν το κέντρο για προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, μεταξύ των χρονολογιών 1988 και 2019. Η μέση ηλικία της μελέτης ήταν τα 45,9 έτη με τους άνδρες να αποτελούν περίπου τα 2/3 της έρευνας.
Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα μετρήθηκε με ένα τεστ κοπώσεως (οι συμμετέχοντες τρέχουν σε ένα μηχάνημα που μετρά πόσο οξυγόνο χρησιμοποιούν). Με βάση την τελική ταχύτητα και το ρυθμό,.οι ερευνητές υπολόγισαν τη μέγιστη τιμή του μεταβολικού ισοδύναμου (την ποσότητα οξυγόνου που χρησιμοποιεί το σώμα κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης). Στη συνέχεια τα άτομα χωρίστηκαν σε ομάδες χαμηλής, μέτριας και υψηλής φυσικής κατάστασης.
Η κατανάλωση αλκοόλ καταγράφηκε μέσω ενός ερωτηματολογίου, εστιάζοντας στο πόσα ποτά την εβδομάδα κατανάλωναν οι συμμετέχοντες.(ένα ποτό ισοδυναμούσε με 12 ουγγιές μπύρα (περίπου 0,3λίτρα), 5 ουγγιές οίνου ή 1,5 ουγγιές ενός ποτού με υψηλό αλκοολικό τίτλο). Οι ερευνητές ακολούθως χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρείς ομάδες: Eλαφριά κατανάλωση αλκοόλ (τρία η λιγότερα ποτά την εβδομάδα), μέτρια κατανάλωση (από τρία έως επτά ποτά για τις γυναίκες και από τρία έως και δεκατέσσερα ποτά για τους άνδρες,.βαριά κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από επτά και πάνω από δεκατέσσερα ποτά την εβδομάδα για γυναίκες και άντρες αντίστοιχα). Επιπλέον η εξάρτηση από το αλκοόλ μετρήθηκε μέσα από ένα ξεχωριστό ερωτηματολόγιο,.με στόχο τον έλεγχο για κλινικά προβλήματα που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση ήταν και πιθανότερο να πίνουν. Οι γυναίκες στην κατηγορία μέτριας φυσικής κατάστασης είχαν 1,58 φορές περισσότερες πιθανότητες να πίνουν μέτρια ή μεγάλη ποσότητα αλκοόλ σε σύγκριση με τις γυναίκες.που ήταν στην κατηγορία χαμηλής φυσικής κατάστασης. Επίσης εκείνες που ταξινομήθηκαν ως υψηλής φυσικής κατάστασης είχαν 2,14 φορές περισσότερες πιθανότητες να πίνουν μέτρια ή πολύ. Οι άνδρες στην κατηγορία μέτριας φυσικής κατάστασης είχαν 1,42 φορές περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται στις ομάδες μέτριας ή βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ.και οι άνδρες με υψηλή φυσική κατάσταση είχαν 1,63 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν μέτρια η υψηλή κατανάλωση σε σύγκριση με την ομάδα με τη χαμηλή φυσική κατάσταση.
Παρά τις αυξημένες πιθανότητες να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ,.οι άνδρες που ταξινομήθηκαν ως άτομα με υψηλότερη φυσική κατάσταση ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα εξάρτησης στο αλκοόλ. Μεταξύ των ανδρών που πίνουν πολύ αλκοόλ, τα άτομα με χαμηλή φυσική κατάσταση είχαν 45,7% πιθανότητα εξάρτησης από το αλκοόλ.ενώ τα άτομα με μέτρια φυσική κατάσταση είχαν 41,7% και τα άτομα με υψηλή φυσική κατάσταση είχαν πιθανότητα 34,9%.
«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι τα άτομα με αυξημένα επίπεδα φυσικής κατάστασης εμφανίζουν αυξημένη τάση κατανάλωσης αλκοόλ».γράφουν οι συγγραφείς. «Οι παρεμβάσεις που επικεντρώνονται στην αύξηση της φυσικής κατάστασης.μπορεί ταυτόχρονα να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης της κατανάλωσης σε αλκοόλ». Οι συγγραφείς προσθέτουν ότι αυτή η σχέση μεταξύ της άσκησης και το αλκοόλ θα μπορούσε να εξηγηθεί από έναν ψυχολογικό μηχανισμό που ονομάζεται.“φαινόμενο αδειοδότησης” (“licensing effect”) οπού η επίτευξη των στόχων παρέχει μια “άδεια” για κατανάλωση ως μηχανισμό ανταμοιβής. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση.
Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους την κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο μπορεί συχνά να οδηγήσει σε ανακριβείς μετρήσεις.(μπορεί οι συμμετέχοντες με υψηλότερη φυσική κατάσταση να ένιωθαν πιο άνετα να μοιραστούν τις συνήθειες στους όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ). Ένας άλλος περιορισμός είναι ότι ο πληθυσμός της μελέτης δεν κάλυπτε ένα αντιπροσωπευτικό κομμάτι του πληθυσμού,.αλλά αφορούσε λευκούς με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν έναν πιο διαφοροποιημένο δείγμα πληθυσμού για να διαπιστωθεί η ορθότητα των αποτελεσμάτων.
ΠΗΓΗ: WineSpectator
Η πλήρης έρευνα: https://journals.lww.com/acsm-msse/Abstract/2022/01000/Fit_and_Tipsy__The_Interrelationship_between.15.aspx
✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ