Η Kyoho δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή και όμως είναι η ποικιλία που καλλιεργείται στην μεγαλύτερη έκταση παγκοσμίως, συνολικά σε 365 χιλιάδες εκτάρια σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το 2015 ο OIV. Αν και είναι γνωστές περίπου 10.000 ποικιλίες σε όλο τον κόσμο, 13 από αυτές καταλαμβάνουν περισσότερο από το 1/3 τη επιφάνειας του παγκόσμιου αμπελώνα ενώ 33 καλύπτουν το 50%.
Η Kyoho, γνωστή ιδιαίτερα στην Ασία, είναι επιτραπέζια αλλά χρησιμοποιείται επίσης στα κοκτέιλ. Προέρχεται από μια διασταύρωση των ποικιλιών Ishiharawase και Centennial (vitis vinifera και vitis labrusca) στην Ιαπωνία και έκανε την εμφάνισή της το 1937. Οι ρόγες έχουν χρώμα μαύρο-βιολετί, γλυκιά σάρκα με ελαφρά οξύτητα αλλά στιφά κουκούτσια και φλούδα. Καλλιεργείται κυρίως στην Κίνα (90%), και πολύ λίγο σε άλλες χώρες (Ιαπωνία, Κορέα, Ταιβάν, Καλιφόρνια, Χιλή).
Και μερικές άλλες ποικιλίες του παγκόσμιου αμπελώνα
Σε μικρή απόσταση ακολουθεί το Cabernet Sauvignon (336 χιλιάδες εκτάρια), η Sultanina (273 χιλιάδες εκτάρια), το Merlot (268 χιλιάδες εκτάρια), το Tempranillo (231 χιλιάδες εκτάρια), το Airén (218 χιλιάδες εκτάρια), το Chardonnay (210 χιλιάδες εκτάρια), το Syrah (190 χιλιάδες εκτάρια), η Red Globe (159 χιλιάδες εκτάρια), η Grenache noir (163 χιλιάδες εκτάρια), το Sauvignon blanc (123 χιλιάδες εκτάρια), η Pinot noir (112 χιλιάδες εκτάρια) και το Trebbiano toscano/Ugni blanc (111 χιλιάδες εκτάρια).
Σύμφωνα με τον OIV, η χώρα μας βρίσκεται στην ομάδα με την μεγαλύτερη ποικιλιακή διαφοροποίηση στον αμπελώνα της. Οι άλλες χώρες είναι η Ρουμανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Πορτογαλία. Στις χώρες αυτές η πλειοψηφία των ποικιλιών είναι γηγενείς.