Τα κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνη κερδίζουν τις εντυπώσεις στη Γερμανία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο έτος της καμπάνιας: Heroes of Europe: Volcanic Agriculture για την προώθηση των ηφαιστειακών ΠΟΠ οίνων της Ευρώπης

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2ο ετήσιο roadshow της καμπάνιας: Heroes of Europe: Volcanic Agriculture (HEVA) στη Γερμανία. Από τις 6 έως τις 20 Νοεμβρίου, 200 επαγγελματίες οίνου σε πέντε γερμανικές πόλεις είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τα κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνη και να συνομιλήσουν με τους παραγωγούς τους.

Οι πέντε σταθμοί του roadshow, το οποίο είχε ως κεντρικό στόχο την προώθηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των οίνων που παράγονται στα ηφαιστειακά terroir της Ευρώπης, ήταν το Μόναχο, το Βερολίνο, το Αμβούργο, το Ντίσελντορφ και η Καρλσρούη. Η παρουσίαση των κρασιών και του αμπελώνα της Σαντορίνης έγινε από την Caro Maurer MW, βαθύτατη γνώστρια και θαυμάστρια των σαντορινιών κρασιών.

Παράλληλα με την παρουσίαση των οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη, οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και για τα λοιπά προωθούμενα προϊόντα του ηφαιστειακού «καλαθιού» Heroes of Europe: Volcanic Agriculture, οίνους ΠΟΠ Soave και ΠΟΠ Lessini Durello, καθώς και το τυρί ΠΟΠ Monte Veronese.

Τα ηφαιστειακά κρασιά, μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά, κερδίζει έδαφος στους καταναλωτές παγκοσμίως και βάζει ακόμα ισχυρότερα στο χάρτη τα ήδη δημοφιλή κρασιά της Σαντορίνης. Οι ιδιαιτερότητες του ηφαιστειακού αμπελώνα δημιουργούν ένα μοναδικό οικοσύστημα το οποίο συνεισφέρει καταλυτικά στην παραγωγή μοναδικών κρασιών, καθώς ο συνδυασμός κλίματος, εδάφους, ποικιλιών, καλλιεργητικών φροντίδων και οινοποιητικών τεχνικών, συμβάλει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ΠΟΠ Σαντορίνη.

Η Γερμανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά οίνου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία. Όμως, σε αντίθεση με τις δύο άλλες ευρωπαϊκές αγορές, στις οποίες οι καταναλωτές προτιμούν το εγχώριο προϊόν και στις οποίες η διείσδυση ξένων ετικετών είναι εξαιρετικά δύσκολη, η γερμανική αγορά οίνου είναι πολύ διαφορετική. Σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ Ντίσελντορφ, κατά το 2020 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) οι γερμανικοί οίνοι κάλυψαν το 2020 ποσοστό μόλις 47% της συνολικής κατανάλωσης στη χώρα, ενώ από τους εισαγόμενους 85% των εισαγωγών καλύπτεται από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές για το ελληνικό κρασί, και την πρώτη χώρα εξαγωγής εντός της ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat, το 2022 οι εξαγωγές των ελληνικών κρασιών προς Γερμανία ανήλθαν σε 30.588.190 ευρώ, αύξηση κατά 8,23% σε σχέση με το 2021. Παράλληλα, σταθερά αυξάνεται η μέση τιμή πώλησης των ελληνικών οίνων στη γερμανική αγορά.

Οι δράσεις της καμπάνιας HEVA έχουν ως στόχο τις αγορές της Γερμανίας, Σουηδίας, Ολλανδίας Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας. Κατά τους προηγούμενους 12 μήνες συμπεριέλαβαν συμμετοχές σε εμπορικές εκθέσεις και φεστιβάλ καταναλωτών, όπως η Prowein 2023, το Οινόραμα, ο Χάρτης των Γεύσεων, Tutto Food, Merano Wine Festival, εκτεταμένη διαφήμιση σε περιοδικά κύρους, επισκέψεις δεκάδων επαγγελματιών σε Ιταλία και Ελλάδα αλλά και σειρά masterclasses σε Ελλάδα, Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία.
Επόμενη δράση είναι η συμμετοχή στο Χάρτη των Γεύσεων 2023, ο οποίος θα λάβει χώρα 2-3 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, στη Θεσσαλονίκη.

Η διακρατική καμπάνια HEVA συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo Wines με την Ένωση Οινοπαραγωγών Soave και Lessini Durello αλλά και της Ένωσης Παραγωγών τυριού ΠΟΠ Monte Veronese.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του προγράμματος, επισκεφθείτε: https://volcanicagricultureofeurope.com