Στη 1 Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο γιορτάζει παγκόσμια!

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Η κυρίαρχη αμπελοοινική ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας, πλέον ανήκει στον διεθνή οινικό χάρτη με τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της και τη φήμη που έχει αποκτήσει.

Ο Ελληνικός οινοποιητικός κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντικά και επιτυχή άλματα, τόσο στην παραγωγή και ποιότητα εκλεκτών κρασιών όσο και στη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού αμπελώνα και του επώνυμου οίνου που παράγει, στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ξεκάθαρο, πως οι γηγενείς ποικιλίες μας αξίζουν να αποκτήσουν τη θέση τους στη συνείδηση των καταναλωτών παγκόσμια και ισάξια με τις διεθνείς ποικιλίες.

Η ένωση “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος” διακρίνοντας τη σπουδαιότητα και μοναδικότητα της ποικιλίας Ξινόμαυρο, μία από τις κορυφαίες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, καθώς και τις τάσεις που παγκόσμια δημιουργούνται, αποφάσισε το 2019 να προχωρήσει στην πρωτοποριακή κίνηση που συμβάλει στην προβολή και προώθηση της ποικιλίας αυτής, τη θέσπιση και καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου» (International Xinomavro Day).

Κίνηση που άλλωστε βρήκε την άμεση και μέγιστη ανταπόκριση στην Ελλάδα, ξεκινώντας παράλληλα διεθνή αποδοχή.

Το Ξινόμαυρο, ποικιλία πρεσβευτής της Ελλάδας, ήδη αναγνωρίζεται, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και κυρίως αγαπιέται, κερδίζοντας συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες παγκόσμια και φυσικά πρωτίστως στην Ελλάδα μας.

Ως ημερομηνία του εορτασμού, ορίστηκε η 1η Νοεμβρίου, που θεωρητικά συμβαδίζει με την πλήρη ολοκλήρωση του τρύγου της ποικιλίας. Επιπλέον, ως αριθμός το 1, εύκολα μένει στη μνήμη και παράλληλα θυμίζει ότι το Ξινόμαυρο είναι η #1 ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας!

Οι Έλληνες οινοποιοί για τον εορτασμό του Ξινόμαυρου, προσκαλούν τους επαγγελματίες στο χώρο της σίτισης και καταναλωτές, φίλους του ποιοτικού επώνυμου κρασιού, να συμβάλλουν στη διάδοση αυτής της θαυμάσιας ιδέας, επιλέγοντας στις 1 Νοεμβρίου «Ξινόμαυρο», ερυθρό, ροζέ ή λευκό (blanc de noir), νεαρό ή παλαιωμένο, ξηρό, ημίξηρο ή ημίγλυκο, αφρώδες, ημιαφρώδες, γλυκό ή ακόμη και ως αμπελοοινικό απόσταγμα.

Εξάλλου, το Ξινόμαυρο πολυδυναμικό όπως είναι, το συναντάμε σε διαφορετικούς τύπους και στυλ κρασιών, άλλοτε κλασικό-ρουστίκ και άλλοτε μοντέρνο-καινοτόμο.

Φροντίζοντας να έχουμε την κατάλληλη παρέα, ή ακόμη και μόνοι μας, ανοίγοντας μία φιάλη, ή πίνοντας απλώς ένα ποτήρι, πάντα με μέτρο, στο σπίτι μας ή κάπου έξω, αναζητάμε, γνωρίζουμε, γευόμαστε, απολαμβάνουμε, ευφραινόμαστε τη δική μας, την Ελληνική ποικιλία Ξινόμαυρο.

Μπορούμε όμως να κάνουμε και κάτι παραπάνω. Να διαδώσουμε το νέο παντού, όπου γνωρίζουμε, στην παρέα μας, στην οικογένειά μας, στη δουλειά μας, σε ανθρώπους που συναντάμε καθημερινά, στο καφέ και στο μπαρ που συχνάζουμε, στο εστιατόριο που προτιμούμε, στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σε δικούς μας ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό, συγγενείς, φίλους, συνεργάτες.

Και αν είστε επαγγελματίες, διαθέτετε κάβα, καφέ, μπαρ, εστιατόριο, ξενοδοχείο, μπορείτε να δημιουργήσετε με την ευκαιρία αυτής της ημέρας, στη 1 Νοεμβρίου, κάποιο γεγονός στην επιχείρησή σας για να το γιορτάσετε μαζί με τους πελάτες σας.

Άλλωστε μη ξεχνάμε, το κρασί δημιουργεί δεσμούς και μας ενώνει.

Ευχόμαστε από καρδιάς να είναι καλοτάξιδη η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ και φέτος να συναντήσει ακόμη περισσότερους φίλους και φίλες του επώνυμου ποιοτικού κρασιού!!!

Τέλος, η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου στη 1 Νοεμβρίου, προσκαλεί τις φίλες και τους φίλους του κρασιού σε δύο μοναδικές εκδήλωσες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αφιερωμένες στην εξερεύνηση των διαφορετικών στυλ της πολυδιάστατης αυτής ποικιλίας.

Αθήνα: Masterclass “Aspects of Xinomavro” με τον Master Sommelier Ελευθέριο Χανιαλίδη
Στην καρδιά της Αθήνας, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, ο Master Sommelier Ελευθέριος Χανιαλίδης θα παρουσιάσει ένα συναρπαστικό masterclass, όπου θα αναλύσει 15 μονοποικιλιακούς οίνους της ποικιλίας Ξινόμαυρο σε 3 διαφορετικά θεματικά flights. Μετά το masterclass, θα ακολουθήσει επιπρόσθετα, ελεύθερη γευστική δοκιμή οίνων από Ξινόμαυρο, πάντα από τα οινοποιεία-μέλη της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».

• Ημερομηνία: Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024
• Ώρα: 18:30 – 20:30
• Τοποθεσία: Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αίθουσα Horizon – Roof Garden
• Κόστος Συμμετοχής: 40€ (με κράτηση)
• Κράτηση Θέσης: https://forms.gle/W8nzVerQ3usrtPzV8

Θεσσαλονίκη: Γευστική Δοκιμή «Ξινόμαυρο»
Στη Θεσσαλονίκη, στο “The Wine Hub”, την έδρα της Ένωσης “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος”, προτείνεται για το κοινό μια σειρά γευστικών δοκιμών αφιερωμένων στο Ξινόμαυρο. Σε 3 διαφορετικές ροές (16:00, 18:00 και 20:00), οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις εκφράσεις της ποικιλίας μέσα από 3 θεματικά flights. Κάθε γευστική δοκιμή είναι σχεδιασμένη ώστε να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ξινόμαυρου και να εμβαθύνει στη γνώση της ποικιλίας.

• Ημερομηνία: Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024
• Ροή: 16:00-17:30, 18:00-19:30 και 20:00-21:30
• Τοποθεσία: The Wine Hub, Ολυμπίου Διαμαντή 2
• Περιοχή: Δικαστήρια – Κέντρο Θεσσαλονίκης
• Κόστος Συμμετοχής: 10€ (με κράτηση)
• Κράτηση Θέσης: https://shorturl.at/i9ztn