Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του Δικτύου Οινοξένεια με το Πανεπιστήμιο Πατρών

Μια ζωντανή σχέση της Αιγιάλειας με το Πανεπιστήμιο Πατρών θέλουν να σηματοδοτήσουν τα δύο μέρη που υπέγραψαν το Μνημόνιο Συνεργασίας, όπως είχαν ήδη εξαγγείλει τον Αύγουστο, στα καλοκαιρινά Οινοξένεια.

Το βράδυ του Σαββάτου, προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, οι νέοι οίνοι εσοδείας 2023 στο ισόγειο του κτιρίου, οι ήχοι tango παντού στο κτίριο και οι χορευτές της σχολής Aigio Tango expression μαζί με το κοινό, χορεύοντας στην μεγάλη αίθουσα του ορόφου, δημιούργησαν μια λειτουργική, ζεστή, εορταστική και χαρούμενη ατμόσφαιρα, που για μια ακόμα φορά είχε να πει κάτι νέο.

Σε αυτό το κλίμα γιορτής, το διάλειμμα στις 21.00 ακριβώς, «έδωσε την ευκαιρία» στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστο Μπούρα να συνυπογράψει με τον πρόεδρο του Δικτύου Οινοξένεια κ. Άγγελο Ρούβαλη το μνημόνιο συνεργασίας του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του γειτονικού Πανεπιστημίου με το Δίκτυο.

Από το Πανεπιστήμιο, εκτός από τον Πρύτανη με την σύζυγό του, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του τμήματος καθηγητής κ. Απόστολος Ραφαηλίδης με την γυναίκα του και η υπεύθυνος για το μνημόνιο κ. Μαρία Αγγελοπούλου. Τον Δήμο Αιγιαλείας εκπροσώπησε και χαιρέτησε η κ. Μαρία Ιατροπούλου, ενώ από το Δίκτυο παραβρέθηκαν όλα τα μέλη του ΔΣ, οι δύο αντιπρόεδροι κ.κ. Κ. Λιανός και Τ. Δροσιάδης, ο γραμματέας κ. Α. Τσίτσας, ο κ. Δ. Στάικος και κ. Κ. Κατσικώστα. Το κοινό υποδέχονταν στην είσοδο του κτιρίου οι κυρίες Αγγέλα Παπαβασιλοπούλου και Σμαράγδα Τσαχρέλια (μέλη του Δ.Π.Ο.), ενώ στην οργανωτική ευθύνη συμμετείχε από την ΔΗΚΕΠΑ και το Πάρκο των Χριστουγέννων η κ. Λίλα Μιαούλη.

Το Μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

* Ανταλλαγή /αμοιβαίες επισκέψεις μελών του Δικτύου και μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικών) και φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων), καθώς και μεταδιδακτορικών ερευνητών, με στόχο την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, της διδασκαλίας, της αντίστοιχης διοικητικής οργάνωσης και της τοπικής αειφόρου ανάπτυξης.
* Διοργάνωση από κοινού εξ αποστάσεως και δια ζώσης Επιμορφωτικών Προγραμμάτων
* Διοργάνωση από κοινού επιστημονικών ή ερευνητικών δραστηριοτήτων (λ.χ. συνεδρίων, ημερίδων, εκδηλώσεων), κοινές ανακοινώσεις σε συνέδρια.

Στην προσφώνηση, κατά την υπογραφή του Μνημονίου, ο Άγγελος Ρούβαλης τόνισε: «το Πανεπιστήμιο της Πάτρας είναι και δικό μας Πανεπιστήμιο, καθώς το πολύτιμο και πολυάνθρωπο πνευματικό δυναμικό του είναι σε άμεση συνάφεια, γεωγραφική και ερευνητική, με τον Δήμο της Αιγιάλειας που είναι ο τέταρτος μεγάλος Δήμος όλης της Πελοποννήσου και ο τρίτος μεγάλος δήμος της ΠΔΕ. Πολλοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μένουν ή παραθερίζουν ή διαθέτουν κατοικία στην Αιγιάλεια ενώ προσβλέπουμε και σε επενδύσεις από την μεριά τους στην παραγωγή και στον τουρισμό υπαίθρου, καθώς η γεωργία για να επιβιώσει έχει ανάγκη αυτή την πολύ- λειτουργικότητα και την εμπλοκή διανοουμένων στην αναζωογόνηση της, κατά το παράδειγμα της Τοσκάνης». Τόνισε επίσης πως η Αιγιάλεια συνιστά ένα ζωντανό εργαστήριο για πολλές επιστήμες που υπηρετούνται από το μεγάλο γειτονικό μας Πανεπιστήμιο καθώς:

«Είναι ένα εργαστήριο γεωλογίας και συναφών επιστημών καθώς οι τεκτονικές κινήσεις του Κορινθιακού Κόλπου, που συνεχίζονται από την γέννησή του (δημιουργώντας τις πλαγιές της Αιγιάλειας ως τα Καλάβρυτα), έχουν φανερώσει δεδομένα παγκόσμιου γεωλογικού ενδιαφέροντος.

Είναι ένα εργαστήριο για το Περιβάλλον και την Οικολογία καθώς πέντε περιοχές του ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 περιλαμβάνονται στην περιοχή αυτή.

Είναι ένα εργαστήρι παραγωγής όπου ιστορικά προϊόντα Π.Ο.Π. όπως η σταφίδα Βοστίτσα συναντούν αρμονικά τους νέους οίνους ποιότητας μέσα στα υπέροχα και ενιαία αμπελουργικά τοπία. Η σταφίδα αναδεικνύεται ως το ελληνικό superfood, ενώ οι οίνοι οργανώνουν την σύγχρονη γαστρονομία.

Είναι ένα εργαστήρι ιστορίας και αρχαιολογίας καθώς η Αιγιάλεια υπήρξε συνδεδεμένη με το Βασίλειο των Μυκηνών από τα Ομηρικά έτη, μετά πρωτοστάτησε στον Αχαϊκό αποικισμό τον 8 π.χ. αιώνα (ιδρύοντας τον Κρότωνα, την Σύβαρη κ.ά. πόλεις στην Μεγάλη Ελλάδα), υπήρξε συνεχώς πρωτεύουσα δύναμη της Αχαϊκής Συμπολιτείας, της πρώτης παγκόσμια, συμπολιτείας, μήτρα θα λέγαμε, της ευρωπαϊκής μας κοινότητας. Υπήρξε δε παρούσα και στις νεότερες εποχές, τόσο στην ύστερη βυζαντινή με τους Παλαιολόγους (όταν ο ελληνισμός αρχίζει να στρέφεται στην Πελοπόννησο ως το χώρο- καταφύγιο που θα μας κρατήσει ζωντανούς στη ιστορία), όσο και στην απελευθέρωση του έθνους, την οικονομική του άνδρωση, την ενσωμάτωση των προσφύγων αλλά και την εθνική του αντίσταση.

Είναι τέλος ένα σύγχρονο εργαστήρι ήπιας τουριστικής ανάπτυξης καθώς ως κύριο απόθεμα προσφέρει, τα μοναδικά της τοπία, την δική της παραγωγή όλων των προϊόντων της Μεσογείου στην αρίστη ποιότητα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό όπως έχουν δείξει, μεταξύ άλλων, οι δράσεις του Δικτύου ποιότητας Οινοξένεια τα τελευταία δέκα χρόνια.»

Ο Πρύτανης κ. Χρήστος Μπούρας επιβεβαίωσε τον εξωστρεφή ρόλο του Πανεπιστημίου Πατρών και τον σταθερό προσανατολισμό του στην ανάπτυξη της ΠΔΕ, υπενθύμισε την πρωτοβουλία του για τις μεταπτυχιακές σπουδές με τον Δήμο Αιγιαλείας και το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και δεσμεύτηκε το Ίδρυμα να στηρίζει τις πρωτοβουλίες εκείνες στις οποίες διακρίνει πρωτοπόρες και καινοτόμες δυνατότητες.