ΕΚΘΕΣΗ ΜΙΚΡΟΙ ΟΙΝΟΠΟΙΟΙ 2024: Οι Μικροί Οινοποιοί μεγαλώνουν αισθητά

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Οι μικροί οινοποιοί έχουν πάθος και μεγάλη δύναμη μέσα τους. Γι’ αυτό εξάλλου τόλμησαν να δημιουργήσουν ή να συνεχίσουν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις σε δύσκολους καιρούς. Έχουν μεγάλα όνειρα για τα κρασιά τους και παλεύουν καθημερινά γι’ αυτά, έτσι, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους το 2018 και να φτιάξουν τον Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών Ελλάδος – ΣΜΟΕ, ο οποίος πραγματοποίησε φέτος την 5η και πιο επιτυχημένη έκθεσή του έως σήμερα.

Ο ΣΜΟΕ ξεκίνησε με 21 μέλη και σήμερα έχει φτάσει αισίως τα 70, ενώ φέτος η έκθεση είχε έντονο και το γυναικείο στοιχείο. Στον ΣΜΟΕ βρίσκεται το μέλλον του ελληνικού κρασιού. Η επιτυχία του έγκειται στο ότι δίνει ίσες ευκαιρίες προβολής σε μικρούς οινοποιούς και τους εξισώνει από πλευράς προβολής και δημοφιλίας με τους μεγαλύτερους.

Ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδας

Είναι ένας χώρος όπου μπορούν να ανθίζουν οι πειραματισμοί με πιο άγνωστες ελληνικές ποικιλίες και να προβάλλονται προς τα έξω οι οινοποιητικές παραδόσεις κάθε τόπου της ελληνικής γης – έστω και αν αυτά δεν θα αποτελούσαν πρώτες επιλογές για μεγάλα οινοποιεία λόγω του περιορισμένου οικονομικού ενδιαφέροντος.

Ο ΣΜΟΕ βοηθά με τόλμη όλους τους νέους οινοποιούς, αλλά και τους παλαιότερους που έχουν τους ίδιους στόχους, να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις των αγορών και να δημιουργήσουν μέσα στο ανταγωνιστικό οικονομικό και τεχνικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται και εξελίσσεται.

Μικροί Οινοποιοί 2024

Την Κυριακή 11 και τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, η Αίθουσα Μηχανουργείο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων γέμισε από αληθινά χαμόγελα και ποιοτικά κρασιά 52 οινοποιείων στην 5η έκθεση «Μικροί Οινοποιοί 2024» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος – ΣΜΟΕ. Η θετική ενέργεια δεν σταματούσε στιγμή να φορτίζει την ατμόσφαιρα και να μπολιάζει με συζητήσεις, γνωριμίες, ανακαλύψεις τόσο τους συμμετέχοντες όσο και τους επισκέπτες. Ήταν ένα διήμερο γεμάτο όμορφες στιγμές και αισιοδοξία για την εξέλιξη και το μέλλον του ελληνικού κρασιού.

Οι εκατοντάδες επισκέπτες έδειχναν να απολαμβάνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ιδιαίτερα κρασιά από ολόκληρη την Ελλάδα. Κρασιά από ελληνικές ποικιλίες, κάποιες από αυτές σπάνιες, αλλά και διεθνείς ποικιλίες που έχουν βρει μοναδική έκφραση στην ελληνική γη. Κρασιά διαφορετικών στιλ, μερικά από αυτά αρκετά ασυνήθιστα.

Εξίσου έντονο ήταν το ενδιαφέρον που εκδήλωναν να μάθουν, να συνομιλήσουν με τους ίδιους τους παραγωγούς, να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο τις γνώσεις τους, να αγκαλιάσουν νέες προτάσεις, ενίοτε ρηξικέλευθες, να κρατήσουν σημειώσεις για να μην ξεχάσουν αυτό που τους πρόσφερε η έκθεση. Όπως επίσης και να γευτούν ελληνικά τυριά από το Τυροκομείο Κωσταρέλου, αληθινό προζυμένιο ψωμί από το Betty’s Bakery, αλλά και νόστιμα τυροκούλουρα και άλλα προϊόντα από τον Φούρνο Δαρεμά.

Η νέα καμπάνια που εγκαινίασε ο ΣΜΟΕ: SMOE Friendly – SMOE Enthusiast

Ο ΣΜΟΕ, ως μια κοινότητα οινοπαραγωγών που μοιράζονται κοινές αξίες και στόχους, ενθαρρύνει τη συνεργασία. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, επιβραβεύει και στηρίζει σημεία πώλησης (εστιατόρια, wine bars ή κάβες) τα οποία, στηρίζουν τους μικρούς οινοπαραγωγούς.

Η καμπάνια SMOE Friendly προωθεί τη δουλειά των μικρών οινοπαραγωγών, την ποικιλία και την ποιότητα των ελληνικών οίνων, στοχεύοντας στην ενίσχυση της παρουσίας των μικρών οινοπαραγωγών στα σημεία πώλησης της εγχώριας αγοράς.

Για να ενταχθεί κάποιο σημείο πώλησης στην καμπάνια και να λάβει το σήμα SMOE Friendly – SMOE Enthusiast χρειάζεται να διατίθενται σε αυτό κρασιά από τουλάχιστον 10 οινοπαραγωγούς-μέλη του ΣΜΟΕ. Ανάλογα με τον αριθμό των οινοποιείων θα λαμβάνει τη διάκριση SMOE Friendly ή SMOE Enthusiast.

-10 Οινοποιεία Μέλη του ΣΜΟΕ: SMOE Friendly
-20 Οινοποιεία Μέλη του ΣΜΟΕ: SMOE Enthusiast

Με την επισήμανση SMOE Friendly ή SMOE Enthusiast αναγνωρίζεται η ποιότητα των κρασιών των οινοποιείων που εντάσσονται στον ΣΜΟΕ, γίνεται διακριτή η παρουσία τους και εκδηλώνεται έμπρακτα η στήριξη προς τους μικρούς οινοπαραγωγούς, προσφέροντας ένα πρόσθετο κίνητρο για αγορά. Μπορείτε να δείτε περισσότερα και να κάνετε εγγραφή εδώ: https://forms.gle/sE7uYE2Ftw4mZppT9

Εκπρόσωποι της πολιτείας και των θεσμών στην έκθεση

Φέτος, ο ΣΜΟΕ φάνηκε να τραβάει πιο έντονα και το βλέμμα της πολιτείας. Την έκθεση εκτός από την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη και τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Μύρωνα Φλουρή, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην ημερίδα για τον Οινοτουρισμό, επισκέφθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης αλλά και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταικούρας.

Την έκθεση επισκέφτηκε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Οι δύο κλειστές γευσιγνωσίες με παλιές χρονιές που παρουσίασε ο Κώστας Προβατάς DipWSET απέδειξαν περίτρανα ότι η ποιοτική δουλειά που γίνεται από τα μικρά οινοποιεία στον χώρο του κρασιού αξίζει την προσοχή όλων μας. Τα κρασιά των περισσότερων παραγωγών παλαιώνουν θαυμάσια και τα περισσότερα εξ αυτών είχαν ακόμη δρόμο μπροστά τους για να φτάσουν στο peak της ζωής τους, πράγμα που εξέπληξε τους πάντες, ακόμη και τον ίδιο τον εισηγητή την ώρα της παρουσίασης.

Επίσης, η ημερίδα για τον οινοτουρισμό, στο πλαίσιο της οποίας ακούστηκαν πολύ κατατοπιστικές εισηγήσεις σημαντικών ακαδημαϊκών και επαγγελματιών από τον χώρο του οινοτουρισμού, τράβηξε την προσοχή όλων και απέσπασε πολύ θετικά σχόλια, ενώ άνοιξε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το μέλλον.

Ημερίδα: «Μια ανοιχτή συζήτηση για τον οινοτουρισμό»

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε η ημερίδα «Μια ανοιχτή συζήτηση για τον οινοτουρισμό» τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αμπελοοινικής και της επιστημονικής κοινότητας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα παράλληλα με την έκθεση «Μικροί Οινοποιοί 2024», στο πλαίσιο της συμμετοχής του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδας (ΣΜΟΕ) στο Έργο «WineManTour». Το τελευταίο αφορά μια διεθνή συμμαχία στο πεδίο του οίνου, του οινικού management και του οινοτουρισμού μεταξύ ακαδημαϊκών εταίρων και θεσμικών φορέων του κλάδου, η οποία χρηματοδοτείται από τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών DAAD «Πανεπιστημιακές Συνεργασίες με την Ελλάδα» (2023-25).

Ως συνδεδεμένος εταίρος στο έργο, ο ΣΜΟΕ φιλοξένησε ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες από το χώρο του οινοτουρισμού, οι οποίοι/ες παρουσίασαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Ειδικότερα:

• Η Δρ Έβελυν Δήμκου και ο Καθηγητής Gergely Szolnoki, συντονιστές του Έργου WineManTour από το Πανεπιστήμιο του Geisenheim, παρουσίασαν το πλαίσιο της ημερίδας και αναφέρθηκαν στη σημασία της υιοθέτησης αειφόρων προσεγγίσεων στον οινοτουρισμό.
• Ο Καθηγητής Ηλίας Κόρκας και ο Δρ Ευάγγελος Μπερής από το Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής παρουσίασαν τους στόχους του έργου WineManTour και τις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα σε συνεργασία με τις ενώσεις οινοπαραγωγών Νάουσας, Αιγιάλειας και Κρήτης (συνδεδεμένων εταίρων στο Έργο).
• Η Δρ Μαρία Αλεμπάκη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ανέλυσε τις διεθνείς τάσεις στον οινοτουρισμο και τους κρίσιμους παράγοντες που θα καθορίσουν το μέλλον του στην Ελλάδα.
• Η Μάριαν Σπίγγου, Country Manager της διεθνούς πλατφόρμας WineTourism.com αναφέρθηκε στον ρόλο των ψηφιακών εργαλείων για την προώθηση του οινοτουρισμού.

Ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση panel, την οποία συντόνισε η Δρ Μαρία Αλεμπάκη, με τη συμμετοχή των οινοποιών-μελών του ΣΜΟΕ: Οι Laurens Hartman (Κτήμα Καρανίκα, Λακκιά Φλώρινας), Βάιος Γκανής (Αμπελώνες Γκανή, Δομοκός Φθιώτιδας), Βαγγέλης Γαβαλάς (Οινοποιείο Γαβαλάς, Μεγαλοχώρι Σαντορίνης) και Αλεξάνδρα Μανουσάκη (Οινοποιείο Νόστος, Βατόλακκος Χανίων) κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από την εμπλοκή με την υποδοχή και τη φιλοξενία επισκεπτών, τα οφέλη από την οινοτουριστική δραστηριότητα, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ως μικροί οινοποιοί.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΜΟΕ Θάνος Ντούγκος συνόψισε τα βασικά συμπεράσματα, τονίζοντας την ανάγκη για δικτύωση σε όλα τα επίπεδα ώστε ο οινοτουρισμός να αναπτυχθεί με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου, αλλά και στις αρχές της αειφορίας.

Εκτός από την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Μύρωνα Φλουρή, που απηύθυναν χαιρετισμούς κατά την έναρξη, την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι των συνδεδεμένων εταίρων στο Έργο WineManTour (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΔΟΑΟ), δημοσιογράφοι, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και επαγγελματίες του κλάδου.