Μπορεί η καλλιέργεια φυτών εδαφοκάλυψης, να αντικαταστήσει το άζωτο που προέρχεται από τα χημικά λιπάσματα;

Ένα ερευνητικό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τον κυβερνητικό οργανισμό Wine Australia, διερευνά εάν η καλλιέργεια φυτών εδαφοκάλυψης μπορεί να αντικαταστήσει επαρκώς τις εισροές χημικών λιπασμάτων αζώτου στους αμπελώνες. Η Pippa French μια υποψήφια διδάκτορας του πανεπιστημίου της Τασμανίας και υπότροφος του Wine Australia προσπαθεί να επιβεβαιώσει την υπόθεση ότι η βιώσιμη διαχείριση σε άζωτο, μπορεί να διατηρήσει τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα του αμπελώνα,.να βελτιώσει τις ιδιότητες του εδάφους αλλά και να μειώσει το κόστος της καλλιέργειας χωρίς παράλληλα να αλλοιωθεί η ποιότητα του παραγόμενου οίνου.

«Είναι ήδη γνωστό ότι κάποια είδη ψυχανθών όπως συμβαίνει με κάποια είδη τριφυλλιού ή μηδικής όταν φυτευτούν κάτω από τα πρέμνα μπορούν να εμπλουτίσουν το έδαφος με άζωτο. Έχουν επίσης την ιδιότητα να κάνουν το άζωτο που υπάρχει ήδη στο έδαφος περισσότερο διαθέσιμα για τα φυτά. Η θεωρία μου είναι ότι η καλλιέργεια των φυτών εδαφοκάλυψης πάνω στη γραμμή φύτευσης των πρέμνων θα βελτιώσει την ικανότητα του εδάφους να αποθηκεύει υγρασία.και θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα μπορεί να εκμεταλλευτεί το αμπέλι μας», εξηγεί η Pippa.

«Η ιδέα αυτή έγκειται στο ότι η καλλιέργεια φυτών εδαφοκάλυψης είναι ικανή να βελτιώσει τόσο τις φυσικές όσο και τις χημικές ιδιότητες του εδάφους,.αυξάνοντας έτσι την ικανότητα αποθήκευσης και απελευθέρωσης των θρεπτικών συστατικών,.την αποθήκευση και τη διαθεσιμότητα του νερού και να διεγείρει τον βιολογικό κύκλο του αζώτου να κινηθεί γρηγορότερα,.υποστηρίζοντας μια μεγαλύτερη ποικιλία μικροοργανισμών». Η Pippa συνεχίζει λέγοντας ότι το πιο οφθαλμοφανές μειονέκτημα είναι ο ανταγωνισμός για το νερό. Ωστόσο υποστηρίζει ότι εάν οι αμπελοκαλλιεργητές επιλέξουν να φυτέψουν είδη που θα ολοκληρώσουν φυσικά τον κύκλο τους πριν την κορύφωση των υδατικών αναγκών εντός του καλοκαιριού.και δώσουν στις ρίζες του αμπελιού τον απαιτούμενο χρόνο να προσαρμοστούν στην παρουσία των φυτών εδαφοκάλυψης,.ενδέχεται τα αμπέλια μας να είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσουν τον ανταγωνισμό.

Η Pippa δοκιμάζει την υπόθεση εργασίας της σε ένα αμπελώνα στην Coal River Valley της Τασμανίας χρησιμοποιώντας τρείς διαφορετικές προσεγγίσεις. Στην πρώτη χρησιμοποιεί χρησιμοποιεί όσπρια,.στη δεύτερη όσπρια και χορτάρι και στην τρίτη διατηρεί τη γραμμή καθαρή από ζιζάνια με χρήση ζιζανιοκτόνου. Τα πειράματα επαναλαμβάνονται σε δυο τύπους εδαφών εκ διαμέτρου διαφορετικούς,.έναν με ραγισμένη άργιλο και έναν με αμμώδες έδαφος και αργιλώδες υπέδαφος. Το πείραμα θα διαρκέσει και τα τρία χρόνια του διδακτορικού της συλλέγοντας πληροφορίες για τις χημικές και φυσικές ιδιότητες του εδάφους,.για τους εδαφικούς μικροοργανισμούς, για τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους.και το στρεσάρισμα των φυτών μαζί με την απόδοση και την ποιότητα των σταφυλιών.

«Ελπίζω να ποσοτικοποιήσω πόσο άζωτο μπορούν να καταστεί διαθέσιμο στα πρέμνα μέσα από τον συνδυασμό της αφομοίωσης του αζώτου και της βελτίωσης των εδαφικών ιδιοτήτων.και να προσδιορίσω εάν οι καλλιέργειες φυτών εδαφοκάλυψης μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τα αζωτούχα λιπάσματα. Επίσης σημαντικό είναι να βρεθεί και ένας τρόπος ώστε να χρησιμοποιηθεί.σε έναν αμπελώνα χωρίς να υπάρχει ο ανταγωνισμός για το νερό. Τέλος η έρευνα στοχεύει να δείξει στο εάν τα αποτελέσματα.που προκαλούνται από τα φυτά εδαφοκάλυψης είναι σταθερά ή εξαρτώνται από τον τύπο του εδάφους» δηλώνει η Pippa.

Ενώ οι καλλιέργειες εδαφοκάλυψης στην έρευνα της Pippa φυτευτήκαν μόλις την Άνοιξη του 2020 (η έρευνα έχει διεξαχθεί στο Νότιο ημισφαίριο),.τα πρώτα αποτελέσματα από τους ανιχνευτές εδαφικής υγρασίας δείχνουν ότι οι καλλιέργειες κάλυψης σταμάτησαν να αντλούν υγρασία από τα έδαφος τον Δεκέμβριο, στο τέλος δηλαδή του κύκλου ζωής (για τα ετήσια είδη) ή τη θερινή περίοδο αδράνειας (για τα πολυετή είδη). «Αυτό είναι πολλά υποσχόμενο καθώς επιβεβαιώνει ότι οι καλλιέργειες κάλυψης που χρησιμοποιήθηκαν,.δε θα ανταγωνίζονται τα πρέμνα για το νερό την πιο ζεστή και ξηρή περίοδο της χρονιάς. Η ανακάλυψη ολιστικών λύσεων που θα βελτιώσουν την εδαφική λειτουργία θα μπορούσε να αποκομίσει και επιπλέον οφέλη για τους αμπελοκαλλιεργητές, όπως η αυξημένη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, η μειωμένη ανάγκη χρήσης ζιζανιοκτόνων και η μειωμένη χρήση λιπασμάτων» καταλήγει η Pippa. // Πηγή: Wine Australia

✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ