“Αναγεννητική” γεωργία: Βελτιώστε την ποιότητα του εδάφους και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν

Ο Richard Leask διέσχισε τον κόσμο πέρυσι, εξερευνώντας τα συστήματα “αναγεννητικής” γεωργίας και κατέληξε σε ένα απλό και σαφές μήνυμα για τον αμπελοοινικό τομέα: βελτιώστε την ποιότητα του εδάφους σας και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν. «Η βελτίωση της δομής και της υγείας του εδάφους και κατ’ επέκταση και του εδαφικού μικροβιολογικού οικοσυστήματος,.πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο του αμπελοινικού τομέα» όπως δήλωσε ο Leask. «Τα πιθανά οφέλη είναι πολλά και διαφορετικά, από την βελτιωμένη διείσδυση του νερού στα κατώτερα στρώματα,.από την βελτίωση της ικανότητας συγκράτησης του νερού, μέχρι τη βελτιωμένη διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών και τη μείωση του κόστους των εισροών» συνεχίζει.

Στον Leask απονεμήθηκε μια υποτροφία για να ερευνήσει τις βέλτιστες πρακτικές για την εφαρμογή συστημάτων “αναγεννητικής” γεωργίας στον οινικό τομέα. Η ερευνά του εστιάστηκε περισσότερο,.στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο θα γίνει η επιτυχημένη μετάβαση από τα συμβατικά συστήματα καλλιέργειας στην “αναγεννητική” γεωργία. Διερεύνησε τα κομβικά σημεία για να διεξαχθεί αυτή η αλλαγή,.τον ρόλο και τη διαθεσιμότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, καθώς και τις επιπτώσεις στην καλλιέργεια και της απαιτήσεις σε πόρους που απαιτούνται. Για την προσωπική του έρευνα, ο Leask διέσχισε τον κόσμο, μελετώντας ένα ευρύ φάσμα γεωργικών συστημάτων σε διάφορες χώρες όπως η Κένυα, η Ζιμπάμπουε, η Ν. Αφρική, ο Καναδάς, η Ν. Ζηλανδία και οι Η.Π.Α.

«Με ενδιέφερε τι θα μας βοηθούσε ως τομέα και τι θα μπορούσαμε να μάθουμε από τις αροτραίες καλλιέργειες, από τους βοσκότοπους, από την εντατική κηπουρική, από τη βιολογική παραγωγή λαχανικών και από τη δασική διαχείριση. Κοίταξα τα πάντα. Από μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι μικρές μπουτίκ επιχειρήσεις και πανεπιστημιακά ερευνητικά αγροκτήματα» συμπληρώνει ο Leask. Το 1ο στάδιο της υποτροφίας του Leask περιλάμβανε ένα συνέδριο που διεξήχθη στην Αϊόβα των ΗΠΑ στο οποίο συμμετείχαν δέκα υπότροφοι του προγράμματος από διαφορετικές χώρες,.που επισκέφθηκαν 6 χώρες σε 7 εβδομάδες εξετάζοντας θέματα σχετικά με την γεωργία. Η ομάδα αυτή επισκέφτηκε τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, την Ινδονησία, τη Γαλλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. «Ήταν έντονο αλλά η εμπειρία ήταν εξαιρετική, καθώς αντιλαμβάνεσαι σε μεγαλύτερο βαθμό την παγκόσμια γεωργία και επίσης δημιουργείς δεσμού ζωής με επαγγελματίες καλλιεργητές από όλο τον κόσμο» συνεχίζει ο Leask.
Μια σύντομη ματιά στις αρχές τις “αναγεννητικής” γεωργίας

Η “αναγεννητική” γεωργία ενσωματώνει πολλές πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε άλλα πιο ολιστικά γεωργικά συστήματα όπως η οργανική και η βιοδυναμική καλλιέργεια. Δεν απορρίπτει παντελώς τη χρήση χημικών σκευασμάτων,.αλλά περισσότερο προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει την εισροή οποιουδήποτε υλικού μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην οργανική ουσία και στους μικροοργανισμούς του εδάφους. Σύμφωνα με τον Leask η “αναγεννητική” γεωργία στηρίζεται σε έξι βασικές αρχές:

• Στην εξισορρόπηση των θρεπτικών συστατικών του εδάφους.
• Το έδαφος να είναι πάντα καλυμμένο (είτε με ζιζάνια είτε με φυτικό υλικό σε διαδικασία αποσύνθεσης).
• Στην ελαχιστοποίηση της παρέμβασης στο έδαφος (καλλιέργεια).
• Στην αύξηση της βιοποικιλότητας φυτών και μικροοργανισμών.
• Στην ενσωμάτωση των ριζικών συστημάτων των ζωντανών φυτών στο έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
• Στη διαχείριση των ζώων και των πτηνών που βρίσκονται στην καλλιέργεια μας.

«Ο στόχος είναι να ενσωματώσουμε όλα αυτά τα στοιχεία στο γεωργικό μας σύστημα εάν αυτό είναι δυνατόν», συμπληρώνει ο Leask. ⁄⁄ Πηγή: Wine Australia

✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ