Η έρευνα του Γαλλικού ινστιτούτου αγροτικής έρευνας αποκάλυψε ότι μια σημαντική ποικιλία του αυστραλιανού αμπελώνα, που έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή διάσημων οίνων, στην πραγματικότητα είναι μια άλλη και η σήμανση που χρησιμοποιείται για δεκαετίες στις φιάλες είναι λανθασμένη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυστραλιανοί οίνοι που θεωρούταν ότι προέρχονταν από την ποικιλία petit manseng.με καταγωγή τη νοτιοδυτική Γαλλία, προέρχονται από μια σχετική ποικιλία που ονομάζεται gros manseng. Σύμφωνα με τον οργανισμό επιστημονικής και βιομηχανικής έρευνας της κοινοπολιτείας της Αυστραλίας (CISRO) επί του παρόντος υπάρχουν 15-20 παραγωγοί που ακούσια χρησιμοποιούνε τη λανθασμένη ονομασία petit manseng στους οίνους τους. Σε αυτούς τους παραγωγούς θα επιτραπεί για την τρέχουσα χρονιά να χρησιμοποιήσουν την ονομασία petit manseng στις φιάλες τους.άλλα από την επόμενη χρονιά θα πρέπει η σήμανση να αλλάξει σε gros manseng.
Σύμφωνα με το CISRO το λάθος προέρχεται από τη λανθασμένη επισήμανση που χρησιμοποίησε ο Γάλλος προμηθευτής,.από τον οποίον εισήχθησαν το 1979 για πρώτη φορά εμβόλια της συγκεκριμένης ποικιλίας στην Αυστραλία. «Άθελα μας έχουμε κυκλοφορήσει εδώ και πολλά χρόνια, έναν οίνο που λανθασμένα ονομάσαμε petit manseng».δήλωσε στο ABC News ο Dr Ian Dry της CISRO. Εκείνη την εποχή που έγινε η εισαγωγή, συνεχίζει ο Dry, δεν υπήρχαν τα εργαλεία που θα μας επέτρεπαν να κατανοήσουμε το σφάλμα,.θα έπρεπε να είσαι εξαιρετικός στην επιστήμη της αμπελογραφίας για να το αντιληφθείς.
Ο λόγος που η άσημη για την Ευρώπη ποικιλία Petit manseng χρησιμοποιούταν συχνά στους οίνους του “Νέου κόσμου” είναι επειδή ταιριάζει με κλίματα στα οποία υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια του έτους,.όπως το κλίμα της Αυστραλίας ή πολιτειών των ΗΠΑ (Τζώρτζια, Βιρτζίνια και Καλιφόρνια). Τα κρασιά που προέρχονται από την ποικιλία αυτή περιγράφονται ως οίνοι με πλούσια ανθικά, τροπικά και πικάντικά αρώματα. Αμπελουργικά τα σταφύλια της ποικιλίας gros manseng είναι συγκριτικά μεγαλύτερα.και με γεύση λιγότερο έντονη σε σχέση με αυτά της petit manseng. Επιπλέον η gros manseng έχει μεγάλο τανικό περιεχόμενο που μπορεί να αποβεί δυσάρεστο σε οίνους που έχουν προέλθει από κακές οινοποιήσεις.
Η ανακάλυψη έπιασε απροετοίμαστους πολλούς από τους παραγωγούς της Αυστραλίας. «Δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε αμφιβολία για την ταυτότητα του σταφυλιού ή ότι διενεργούταν κάποια έρευνα πάνω σε αυτό. Είναι λίγο απογοητευτικό αλλά ο οίνος που παρασκευάζουμε είναι υψηλής ποιότητας που ωριμάζει φανταστικά στη φιάλη» αναφέρει ο Lilian Carter της Symphonia Wines. Ο Ewan McPherson της Symphonia Wines.δεν είναι σίγουρος για το πως θα επηρεάσει την αγορά η αλλαγή του ονόματος της ποικιλίας στη φιάλη. Συμπληρώνει όμως ότι ενώ λατρεύει τον οίνο που φτιάχνουν, θεωρεί ότι το όνομα petit manseng είναι καλύτερο συγκριτικά με το gros manseng για αυτό και χαριτολογώντας αναφέρει.«ψάχνω πραγματικά μια εξαιρετική ευκαιρία να φτιάξω μια ετικέτα με αποκορύφωμα τη λέξη “gros”.και να γιορτάσω με το πόσο αστείο είναι αυτό».
Η περίπτωση του σφάλματος που διαπιστώθηκε στην Αυστραλία, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που μπορεί να δημιουργήσει η χρήση ενός λάθος ταυτοποιημένου,.πολλαπλασιαστικού υλικού. Μια συζήτηση επίκαιρη και στην Ελλάδα, με πολλές αντιπαραθέσεις εντός του αμπελοοινικού χώρου για την εύρεση του καταλληλότερου τρόπου.με το οποίον θα καταλήξουμε ταχύτερα στο όσο το δυνατόν υγιέστερο και ταυτοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό. Το σίγουρο είναι ότι οι επόμενες κινήσεις θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του κλάδου αφού από τις προδιαγραφές του υλικού,.εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα των σταφυλιών, του οίνου άρα και η βιωσιμότητα αμπελοκαλλιεργητών και οινοποιείων.
ΠΗΓΗ: Dailymail • ΦΩΤΟ: Σταφύλια της ποικιλίας petit manseng σε προχωρημένο στάδιο υπερωρίμανσης © Wikiland.com