“Επί του παρόντος αξιολογούμε τι μπορεί να προσφέρει ένα πολλά υποσχόμενο βίο-παρασιτοκτόνο ενάντια στις ασθένειες της αμπέλου” εξηγεί η Marie-Cécile Dufour από το (INRAE) Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον. Ως μέρος του ερευνητικού έργου BIOBESTicide, του οποίου ηγείται η γαλλική εταιρεία Greencell που παράγει το συγκεκριμένο ωομύκητα, πάντα σε συνεργασία με το (IFV) Γαλλικό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου και άλλους φορείς, η Dufour ελπίζει να προσφέρει στην οινική βιομηχανία ένα αποτελεσματικό και οικονομικά προσιτό βίο-φυτοφάρμακο.
Ο μικροοργανισμός εντοπίστηκε και απομονώθηκε στο έδαφος των αμπελώνων της περιοχής του Μπορντώ, ως μέρος μιας διδακτορικής έρευνας. Αποδείχτηκε, ότι δρώντας με πολύπλοκο τρόπο, κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης, ο μικροοργανισμός έχει τη δυνατότητα να διεγείρει τη φυσική άμυνα του φυτού. Μέσα από αυτό το έργο, η εταιρεία Greencell στοχεύει στο να αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα χρησιμοποιώντας διάφορες μορφές βιώσιμης βιομάζας όπως πολτός από τεύτλα και ζάχαρη από μελάσα. Η ιταλική εταιρεία Lamberti από την πλευρά της έχει αναλάβει τη σύνθεση του προϊόντος έτσι ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του στους αμπελώνες.
“Σε δοκιμές σε θερμοκήπιο, όταν εφαρμόστηκε ο ωομύκητας στο έδαφος, μείωσε το μέγεθος των καρκίνων και των νεκρώσεων στα αμπέλια κατά 40-60%, κατά τη σταδιακή νέκρωση των ιστών προς τα κάτω (die back). Φτάσαμε ακόμα και στο 80% φέτος με την τελευταία φόρμουλα που δοκιμάστηκε ” συνεχίζει η Dufour. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023 μετά από συνολική διάρκεια 42 μηνών. Ακολούθως θα υποβληθεί αίτηση για έγκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο είναι απίθανο να χορηγηθεί η άδεια κυκλοφορίας για τη δραστική ουσία άμεσα, γιατί ενώ η αποτελεσματικότητα του ωομύκητα είναι εύκολο να αποδειχθεί σε συνθήκες θερμοκηπίου, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποδειχθεί σε κανονικές συνθήκες αμπελώνα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ασθενείς που προκαλούν νέκρωση των ιστών λαμβάνουν χώρα προοδευτικά, σε διαφορετικές μορφές και εξαρτώνται έντονα από τη χρονιά, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την απόδειξη των αποτελεσμάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στο πρόγραμμα BIOBESTicide: https://www.biobesticide.eu/
ΠΗΓH: Vitispere
✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ