Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του πανεπιστήμιου UCL, ορισμένες ενώσεις που περιέχονται στους ερυθρούς οίνους, όπως η διάσημη ρεσβερατρόλη, μπορούν να μιμηθούν τη λειτουργία του οιστρογόνου στον ανθρώπινο οργανισμό και να ενεργοποιήσουν τις αντιγηραντικές πρωτεΐνες σιρτουίνες. Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στις επιστημονικές μελέτες μπορούν να εξηγήσουν τον αντίκτυπο τόσο των σιρτουινών όσο και της ρεσβερατρόλης,.στην υγεία και στη γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού. Η ρεσβερατρόλη μπορεί να μιμηθεί τα οιστρογόνα μόνο σε μικρές ποσότητες, ενώ σε μεγάλες το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο. Η συγκεκριμένη διαπίστωση έρχεται να προστεθεί σε αυτό το οποίο γνωρίζουμε αρκετά χρόνια,.ότι δηλαδή ένα ποτήρι οίνου την ημέρα μπορεί να βοηθήσει την ανθρώπινη υγεία και στην συγκεκριμένη περίπτωση να βοηθήσει τον οργανισμό να έχει μια πιο υγιή γήρανση.
Ο ερευνητής δομικής και μοριακής βιολογίας στο UCL Dr. Henry Bayele δηλώνει: «Οι σιρτουίνες αποτελούν εδώ και δεκαετίες στόχο της ακαδημαϊκής έρευνας, αφού αποτελούν σηματοδοτικές πρωτεΐνες που εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως η επιδιόρθωση του DNA,.η ρύθμιση του μεταβολισμού και η ενεργοποίηση διαιτητικών μορίων. Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες θα μπορούσαν να παρατείνουν την υγιή διάρκεια ζωής προλαμβάνοντας ή επιβραδύνοντας την εμφάνιση μιας νόσου. Η δυσκολία της έρευνας μέχρι τώρα έγκειται στη δημιουργία αποτελεσματικών φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής.αφού δεν έχει διασαφηνιστεί πλήρως ο τρόπος λειτουργίας τους στα κύτταρα του σώματος».
Ο Dr. Bayele διερεύνησε ενώσεις που ενεργοποιούν τις σιρτουίνες (STACs) όπως η ρεσβερατρόλη (που απαντάται στους φλοιούς της ράγας των σταφυλιών) και οι ισοφλαβόνες, όπως η δαϊδεζίνη (που υπάρχει σε όσπρια όπως η σόγια). Η μελέτη στηρίχθηκε στην ανάλυση της εξαρτώμενης από τη σιρτουίνη έκφρασης ενός γονιδίου, σε καλλιέργειες ανθρώπινων ηπατικών κυττάρων. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι ενώσεις όπως η ρεσβερατρόλη ενεργοποιούν την σηματοδότηση της σιρτουίνης μιμούμενοι την οιστραδιόλη, μια από τις τρείς κύριες ορμόνες των οιστρογόνων. Ενώ όμως η ρεσβερατρόλη συμπεριφέρεται σαν οιστρογόνο σε χαμηλές δόσεις ο Dr. Bayele διαπίστωσε ότι σε υψηλότερες συγκεντρώσεις δρα σαν αντιοιστρογόνο έχοντας το αντίθετο αποτέλεσμα, καταστέλλοντας δηλαδή τη σηματοδότηση της σιρτουίνης.
Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι τα οιστρογόνα είναι μια αποκλειστικά γυναικεία ορμόνη, αλλά αυτό δεν ισχύει αφού την παράγουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Τα οιστρογόνα συμμετέχουν σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού όπως η όρεξη και η αναπαραγωγή και προστατεύουν από ασθένειες που μπορούν και οι σιρτουίνες να προστατεύσουν,.όπως ο διαβήτης τύπου Β, η οστεοπόρωση, το μεταβολικό σύνδρομο, οι φλεγμονές, το Alzheimer και τα καρδιακά νοσήματα. Τα STACs όπως η ρεσβερατρόλη, σύμφωνα πάντα με τον Dr. Bayele μπορούν να θεωρηθούν ως “φυτικά οιστρογόνα” και η παρουσία τους να λειτουργήσει ευεργετικά για τον εγκέφαλο, το ήπαρ,.τους σκελετικούς μύες και τη λειτουργία των οστών που κανονικά θα διεξαγόταν παρουσία οιστρογόνων.
«Οι τακτικές χαμηλές δόσεις ρεσβερατρόλης με μια μέτρια κατανάλωση ερυθρού οίνου.στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να έχει οφέλη και στα οιστρογόνα. Αυτό ισχύει και για τους άνδρες και για τις γυναίκες όλων των ηλικιών,.αλλά οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μπορούν να ευνοηθούν περισσότερο επειδή έχουν χαμηλά αποθέματα οιστρογόνων από ότι οι άνδρες της ίδιας ηλικίας. Επίσης η ρεσβερατρόλη πιθανόν να μπορέσει να λειτουργήσει και προστατευτικά για τα οιστρογόνα» προσθέτει ο Dr. Bayele. Φυσικά για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία με την χρήση των STACs ως υποκατάστατα οιστρογόνων,.θα πρέπει να γίνει κατανοητός σε βάθος ο βασικός μηχανισμός λειτουργίας τους. Αυτό πάντως που φαίνεται από τη μέχρι τώρα έρευνα του UCL, είναι ότι ένα ποτηράκι την ημέρα,.εκτός από χαρούμενους, μπορεί να μας κάνει να λειτουργούμε σαν το παλιό καλό κρασί, να μη γερνάμε αλλά να ωριμάζουμε.