Με έναν υγρό τρύγο να αναμένεται στην Αυστραλία, το μήνυμα προς τους καλλιεργητές είναι να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για φαινόμενα σήψης. «Η παρακολούθηση του αμπελώνα σε τακτική βάση για εμφάνιση ασθενειών είναι ύψιστης σημασίας, αλλά ορισμένες χρονιές η «τεφρή σήψη» των σταφυλιών που προκαλείται από το μύκητα Botrytis Cinerea είναι δύσκολο να αποφευχθεί, ιδιαίτερα όταν βρέχει αρκετά κοντά στην ημερομηνία συγκομιδής», δηλώνει ο Christopher Steel, Καθηγητής Αμπελουργίας στο Πανεπιστήμιο Charles Sturt.
Σε ένα ερευνητικό έργο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ο καθηγητής Steel ερεύνησε τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν τους καλλιεργητές,.ώστε να ανιχνεύσουν τον Βοτρύτη σε πρώιμο στάδιο και με αξιοπιστία. Τα ευρήματα θα επιτρέψουν στους καλλιεργητές να λάβουν αποφάσεις για τη συγκομιδή τις κρίσιμες ημέρες πριν τον τρύγο ή σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και τη ματαίωση του. Ο καθηγητής και η ομάδα του καθόρισαν όρια στη σήψη των σταφυλιών,.μετρώντας την παρουσία μυκητιακής βιομάζας σε μια παρτίδα σταφυλιών, που αμέσως οινοποιήθηκαν. Ακολούθως διενεργήθηκε οργανοληπτικός έλεγχος του παραγόμενου οίνου,.για τον προσδιορισμό του ορίου κάτω από το οποίο υπήρχε μια αισθητή ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος. Με αυτόν τον τρόπο υπολογίστηκε το όριο,.συναρτήσει της ποσότητας της μυκητιακής βιομάζας που ανιχνεύεται σε μια παρτίδα σταφυλιών μετά από τη μόλυνση με Βοτρύτη.
Ο υπολογισμός της ποσότητας του μύκητα που υπήρχε σε ένα δείγμα επιτεύχθηκε με δύο τρόπους:.Με ποσοτικοποίηση της ένωσης εργοστερόλης, η οποία είναι μια μυκητιακή στερόλη που βρίσκεται μόνο σε κύτταρα μυκήτων.(η χοληστερόλη είναι η ισοδύναμη στερόλη που βρίσκεται σε ανθρώπους και άλλα ζώα) και με μέτρηση των αντιγόνων του Βοτρύτη. «Το τεστ αντιγόνου του Βοτρύτη χρησιμοποιεί μια συσκευή πλευρικής ροής.(παρόμοια με τους τύπους συσκευών που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση άλλων πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ιού COVID 19) και είναι πολύ πιο γρήγορη από τη μέτρηση της εργοστερόλης».αναφέρει ο καθηγητής Steel. Το επόμενο βήμα είναι οι λύσεις που προσφέρονται να είναι διαθέσιμες και για τους οινοποιούς.
«Η μέτρηση των αντιγόνων είναι ένας γρήγορος τρόπος για να ποσοτικοποιηθεί η ποσότητα του Βοτρύτη που υπάρχει σε μια παρτίδα σταφυλιών,.με χρόνους ανάλυσης που μετριούνται σε λεπτά και όχι ώρες ή ημέρες. Χρησιμοποιώντας τη συσκευή που ερευνήσαμε, μπορούμε να προτείνουμε όρια μόλυνσης από Βοτρύτη. Ωστόσο είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η μελέτη μας διερεύνησε τρύγους σε βάθος μόνο δυο ετών και μια ποικιλία σταφυλιών, το Cabernet Sauvignon. Επομένως απαιτείται περαιτέρω επικύρωση σε εμπορικό περιβάλλον».
Εκτός από αυτές τις αναλύσεις, η εργασία του καθηγητή Steel συνέκρινε πολλές άλλες μεθόδους ανίχνευσης τη γκρίζας μούχλας,.συμπεριλαμβανομένων των αναλύσεων γλυκονικού οξέος και της μεθόδου qPCR. «Κάθε μια από τις τεχνικές έχει περιορισμούς και πλεονεκτήματα,.επομένως μια σύσταση στον αμπελοοινικό τομέα είναι να χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό μεθόδων. Η μέτρηση της εργοστερόλης παρείχε μια άμεση μέτρηση της μυκητιακής βιομάζας αλλά δεν ήταν τόσο συγκεκριμένη όσο η μέτρηση των αντιγόνων του Βοτρύτη. Επιπλέον, η ανάλυση της περιεκτικότητας σε εργοστερόλη μιας παρτίδας σταφυλιών απαιτεί χρόνο ανάλυσης περίπου δύο ημερών. Η ποσοτικοποίηση αντίστοιχα μιας ποσότητας Βοτρύτη που υπάρχει σε μια παρτίδα σταφυλιών με τη μέτρηση των αντιγόνων του μύκητα,.είναι η πιο γρήγορη και απλούστερη ανάλυση και χρειάζεται μόλις λίγα λεπτά για να γίνει. Αυτή τη στιγμή η συσκευή που χρησιμοποιούμε δεν είναι διαθέσιμη στην αγορά της Αυστραλίας αλλά ελπίζουμε ότι σύντομα αυτό θα αλλάξει», συνεχίζει ο καθηγητής.
Ενώ τα αποτελέσματα ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενα κατάφεραν να αποτυπώσουν τη θεωρία σε αριθμούς. «Παρέχοντας καλύτερους δείκτες για το κατώφλι αντίληψης της «τεφρής σήψης»,.ο κλάδος μπορεί να προβλέψει με μεγαλύτερη βεβαιότητα πότε τα σταφύλια έχουν υποβαθμιστεί και πότε πρέπει να απορριφθούν,.κάτι που αναμένεται να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης του αμπελώνα και την ποιότητα του οίνου», καταλήγει ο καθηγητής Steel.
ΠΗΓΗ: Wine Australia
✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ