Ένα ενεργειακό σκέπαστρο για τα αμπέλια μας [VIDEO]

✒ Απόδοση και επιμέλεια: Δημήτρης Καραχάλιος.

Αμπελώνες στην περιοχή Piolenc της Vaucluse στην κοιλάδα του Ροδανού στη Γαλλία υποβλήθηκαν σε ένα απαιτητικό πείραμα. Να καταφέρουν να έχουν υγιή ανάπτυξη και ποιοτική παραγωγή σε συνθήκες μερικής σκίασης που προκαλούνται από φωτοβολταϊκά πάνελ. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ελπιδοφόρα, με το ρυθμιζόμενο ενεργειακό σκέπαστρο από τα φωτοβολταϊκά πάνελ να φαίνεται ότι επηρεάζει θετικά την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής. Το πείραμα διεξήχθη σε έναν αμπελώνα 1000 m2 = 1 στρέμματος που φυτεύτηκε με τη ποικιλία Grenache noir και στον οποίο τα 600 m2 καλύφθηκαν με ηλιακούς συλλέκτες.

Η αρχή της λειτουργίας του συστήματος είναι απλή. Όταν τα πάνελ είναι τοποθετημένα σε θέση σκίασης, τα αμπέλια προστατεύονται από τις υπερβολικές ποσότητες φωτός και δεν υποφέρουν από έντονες υδατικές καταπονήσεις. Αντίστροφα όταν τα πάνελ τοποθετούνται κατακόρυφα στις ηλιακές ακτίνες, αφήνουν όλο το ηλιακό φώς να περάσει στα αμπέλια. Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης τα πάνελ τοποθετούνται οριζόντια για να προστατεύσουν τα αμπέλια και να διατηρήσουν την θερμοκρασία τους εδάφους σε υψηλότερα επίπεδα (+1 -3οC).

Η καινοτομία του συγκεκριμένου ενεργειακού σκέπαστρου, στηρίζεται σε έναν αλγόριθμο προσαρμοσμένο στις ηλιακές ανάγκες των φυτών σε πραγματικό χρόνο. Ο αλγόριθμος αυτός χρησιμοποιεί τα παρακάτω μοντέλα:

• Αγρονομικά μοντέλα που περιγράφουν τη φωτοσυνθετική ικανότητα των φυτών υπό συνθήκες κυμαινόμενης σκίασης.
• Μοντέλα που περιγράφουν τη κίνηση του νερού εντός του φυτού από τη ρίζα μέχρι και την εξατμισοδιαπνοή υπό συνθήκες κυμαινόμενης σκίασης.
• Μοντέλα που περιγράφουν τη ροή της βροχής πάνω στα πάνελ αλλά και στο έδαφος.
• Μοντέλα πρόγνωσης καιρού αλλά και χρησιμοποίηση επί τόπου αισθητήρων, για την πρόγνωση της θερμοκρασίας, της ηλιοφάνειας και της υγρασίας.
• Μοντέλα που βοηθούν στον υπολογισμό της βέλτιστης τροχιάς των πάνελ σε όλες τις ώρες της ημέρας.

Στο συγκεκριμένο αμπελώνα της περιοχής Piolenc το ύψος στο οποίο έχουν τοποθετηθεί τα πάνελ είναι τα 4,2 μέτρα πάνω από το έδαφος.επιτρέποντας και τη διέλευση μηχανημάτων για αυτοματοποίηση της καλλιέργειας. Επίσης το μέγιστο της σκίασης επιτυγχάνεται όταν τα πάνελ καλύπτουν το 66% της επιφάνειας του αμπελώνα. Έτσι για τις ανάγκες του πειράματος το σκιαζόμενο αμπελοτεμάχιο χωρίστηκε σε δύο κομμάτια. Στο πρώτο μισό αμπελοτεμάχιο, τα πάνελ παρείχαν ολική σκίαση μέχρι τη 1μ.μ. και για όλες τις υπόλοιπες ώρες ρυθμίζονταν έτσι ώστε να παρέχουν τη μέγιστη σκίαση (66%). Στο άλλο μισό, η ολική σκίαση από τα πάνελ διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας,.μέχρι τη φάση του περκασμού των σταφυλιών όπου και εφαρμόστηκε το προηγούμενο σύστημα. Το υπόλοιπο αγροτεμάχιο που τα σταφύλια ωρίμαζαν χωρίς καμιά σκίαση, χρησιμοποιήθηκε ως αμπελώνας ελέγχου (μάρτυρας) για τη σύγκριση στο πείραμα. Η επιστημονική κάλυψη του πειράματος διεξήχθη από το Γεωργικό Επιμελητήριο της Γαλλίας.σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας της Γαλλίας (INRAE) και το Γαλλικό Ινστιτούτο Οίνου και Αμπέλου (IFV).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αμπέλια που σκιάζονταν με το ενεργειακό σκέπαστρο άντεξαν περισσότερο στις υψηλές θερινές θερμοκρασίες από ότι εκείνα που δε σκιαζόντουσαν.και η ανάπτυξη τους οψίμησε 6 – 13 ημέρες. Το υδατικό στρες που μετρήθηκε με τη βοήθεια αισθητήρων ήταν χαμηλότερο στα σκιασμένα σταφύλια.όπως και οι απαιτήσεις σε νερό που παρουσιάστηκαν μειωμένες από 13 – 34% ανάλογα με το σύστημα σκίασης. Η σκίαση επίσης έδειξε να έχει θετική επίδραση και στο βάρος των σταφυλιών, το οποίο βρέθηκε να είναι 17% μεγαλύτερο.

Όσον αφορά την σύγκριση με βάση τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και πάλι το σκιαζόμενο κομμάτι του αμπελιού παρήγαγε τα ποιοτικότερα προϊόντα. Η περιεκτικότητα σε ανθοκυάνες ήταν αυξημένη κατά 13% όπως και η ολική οξύτητα.(από 9 – 14% αυξημένη ανάλογα με τη μέθοδο). Τέλος, ο τελικός αλκοολικός τίτλος παρέμεινε στα ίδια επίπεδα στο σκιαζόμενο κομμάτι και στον αμπελώνα ελέγχου.

ΠΗΓΗ: vitisphere.com

Διαβάστε επίσης: Ο “υποβρύχιος” οίνος που λάτρευαν ο αρχαίοι Ρωμαίοι [VIDEO]