Σύμφωνα με μια νέα έρευνα η διαφυλλική εφαρμογή αζώτου και θείου στον αμπελώνα, φαίνεται να αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη τεχνική για την ενίσχυση του χαρακτήρα τροπικών φρούτων στους λευκούς οίνους. Η συγκεκριμένη έρευνα που διεξήχθη από μια ερευνητική ομάδα του Australian Wine Research Institute (AWRI) και υποστηρίχθηκε από τον οργανισμό Wine Australia, διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή όταν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του περκασμού,.έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης των θειολών που προσδίδουν τον χαρακτήρα τροπικών φρούτων σε οίνους της ποικιλίας Chardonnay.
«Τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά επειδή υπόσχονται ενίσχυση του τροπικού αρωματικού χαρακτήρα των λευκών οίνων με την εφαρμογή μιας σχετικά απλής τεχνικής,.προσθέτοντας την σε μια γκάμα τεχνικών που είναι διαθέσιμες στους οινοπαραγωγούς» δηλώνει ο επικεφαλής Dr Josh Hixson ερευνητής στο AWRI.
Οι διαφυλλικές εφαρμογές αζώτου και θείου δοκιμάστηκαν στον τρύγο του 2018 σε ένα μπλοκ αμπελώνων που ήταν φυτεμένο με τις ποικιλίες Chardonnay και Shiraz στην Barossa Valley στη Ν. Αυστραλία. Μείγμα βρέξιμου θείου και ουρίας χαμηλής διουρίας εφαρμόστηκε στα πρέμνα σε δύο διαφορετικές δόσεις,.μία στην αρχή και μια στο τέλος του περκασμού. Τα πρέμνα που δεν ψεκάστηκαν χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες. Στη συνέχεια τα σταφύλια μαζεύτηκαν χειρωνακτικά και έγιναν ζυμώσεις μικρής κλίμακας (30-40 κιλά) μέχρι τη μετατροπή τους σε οίνους. Έξι μήνες μετά την εμφιάλωση, οι οίνοι υποβλήθηκαν σε χημική και οργανοληπτική ανάλυση.
«Ο οργανοληπτικός έλεγχος και για τις δύο ποικιλίες έδειξε ότι η αυξημένη δόση διαφυλλικού λιπάσματος είχε ως αποτέλεσμα αύξηση της αίσθησης του χαρακτήρα του γκρέιπφρουτ στον οίνο. Οι οίνοι από την ποικιλία Chardonnay έδειξαν παρόμοια τάση αυξάνοντας την αίσθηση των φρούτων του πάθους. Για τα Chardonnay το μόνο αρωματικό χαρακτηριστικό που ελαττώθηκε ήταν η αίσθηση του μελιού,.που μειώθηκε με την αύξηση της δόσης του λιπάσματος» αναφέρει ο Dr Josh Hixson.
Τα αποτελέσματα για τους οίνους από την ποικιλία Shiraz ήταν ελαφρώς πιο περίπλοκα, με αύξηση του αναγωγικού χαρακτήρα μαζί με μια μικρή μείωση των αρωμάτων των γλυκών μπαχαρικών και των σκουρόχρωμων φρούτων. Στη χημική ανάλυση αποτυπώθηκε μια σημαντική αύξηση των θειολών,.που επιβεβαιώνει την αύξηση του τροπικού χαρακτήρα του οίνου που επισήμανε και το πάνελ δοκιμαστών. Ο Dr Hixson συμπλήρωσε ότι ενώ τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά,.ώστε η συγκεκριμένη τεχνική να μπορέσει να εφαρμοστεί συμπληρωματικά με τις ήδη εφαρμοζόμενες τεχνικές, υπάρχουν ακόμα πολλά να ανακαλυφθούν.
«Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αφορούν μια εσοδεία και έναν συγκεκριμένα αμπελώνα. Αν και η μελέτη επαναλήφθηκε στον τρύγο του 2019 και η αρχική αξιολόγηση δείχνει ότι η αύξηση των θειολών επαναλαμβάνεται. Ωστόσο οι τρέχουσες έρευνες θα επιβεβαιώσουν κατά πόσο αυτή τη τεχνική μπορεί να είναι εφαρμόσιμη στους αυστραλιανούς αμπελώνες».συνεχίζει ο Dr Hixson. Ο απώτερος στόχος της έρευνας είναι να δώσει στον αυστραλιανό αμπελοοινικό τομέα εργαλεία που θα επιτρέψουν στους παραγωγούς να κάνουν τις ανάλογες επιλογές,.για να καταλήξουν στον επιθυμητό τύπο προϊόντων για τις εκάστοτε αγορές-στόχους. Για παράδειγμα υπάρχει προς το παρόν ενδιαφέρον από ορισμένους παραγωγούς για να δημιουργήσουν blends από την ποικιλία Sauvignon Blanc που να έχουν έντονο τροπικό χαρακτήρα.
«Είναι σημαντικό αυτή η έρευνα να αποτελέσει ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για να επηρεάσει το στυλ του οίνου, αλλά να βοηθήσει και στην ελαχιστοποίηση και κατά τη διάρκεια της ζύμωσης των αλλαγών στα αρώματα που σχετίζονται με τις ενώσεις θείου και ερευνούμε συνολικά στα προγράμματα του AWRI» καταλήγει ο Dr Hixson. // ΠΗΓΗ: Wine Australia
✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ