Η αλλαγή στο σύστημα διαμόρφωσης μπορεί να προστατεύσει τα σταφύλια και την ποιότητα του οίνου

Τα κοινά χρησιμοποιούμενα συστήματα διαμόρφωσης παρέχουν μηδενική προστασία από τον ήλιο και τη θερμότητα. Μια νέα μελέτη στην California αναφέρει ότι η αλλαγή του συστήματος διαμόρφωσης των πρέμνων θα μπορούσε να διατηρήσει την ποιότητα, ενόψει και της περαιτέρω αύξησης της θερμοκρασίας.

Οι εποχές που η έκθεση των οινοποιήσιμων σταφυλιών στις ηλιακές ακτίνες ήταν το κλειδί για να φτιαχτεί ένα Cabernet καλής ποιότητας έχουν περάσει. Ακόμα και οι πιο ανθεκτικές ποικιλίες μπορεί να μην αντέξουν την υπερβολική ζέστη που συνοδεύει την κλιματική αλλαγή. Όπως αυτή που βίωσε το 2022 η California και μπορεί να οδηγήσει σε οίνους με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και αιθανόλη, έλλειψη οξύτητας και αρώματα μαρμελάδας. Ερευνητές στο UC Davis διεξήγαγαν ένα πείραμα σε βάθος έξι ετών, που μελετούσε την αντίδραση των πρέμνων στους διαφορετικούς τύπους διαμόρφωσης αλλά και στις διαφορετικές ποσότητες άρδευσης. Η νέα τους μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Plant Science διαπιστώνει ότι η επιλογή ενός διαφορετικού συστήματος μόρφωσης από αυτά που χρησιμοποιούνται ευρέως θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις των ακραίων θερμοκρασιών στο Cabernet (αλλά και σε άλλες ποικιλίες).

Εικόνα: Απεικόνιση των διαφορετικών συστημάτων διαμόρφωσης που δοκιμάστηκαν. Τα A,B,C είναι τα παραδοσιακά VSP (Vertical shoot position). Το D είναι υψηλό τετράπλευρο σύστημα διαμόρφωσης. Το E είναι ένα υψηλό σύστημα διαμόρφωσης σε μονό σύρμα. Το F είναι ένα Guyot κλαδεμένο σε VSP.

Τα παραδοσιακά συστήματα VSP (Vertical shoot position) όπου οι βλαστοί αναπτύσσονται κάθετα, σε κοντινές σειρές και τα σταφύλια βρίσκονται χαμηλότερα, επιτρέποντας τη μεγαλύτερη έκθεση στο ηλιακό φώς, δεν παρέχουν καμία προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό γιατί η θερμότητα που αντανακλάται στο έδαφος απορροφάται από τα σταφύλια και τον κορμό και προστίθεται στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Άρα τα VSP συστήματα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να δώσουν ράγες με εγκαύματα και φτωχό χρώμα.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι τα συστήματα με μονό σύρμα, επιτρέπουν στα φύλλα να σκιάζουν τα σταφύλια. Αυτά τα συστήματα που έχουν ύψος περίπου 1,67 μέτρα μπορούν να μειώσουν την άμεση ηλιακή ακτινοβολία χωρίς να επηρεαστεί το χρώμα ή η ποιότητα των σταφυλιών. Αντίθετα, η έρευνα έδειξε ότι η ποσότητα των ανθοκυανινών, στα σταφύλια από υψηλότερα συστήματα διαμόρφωσης, ήταν διπλάσια. Όσον αφορά τις απαιτήσεις σε άρδευση, η μελέτη έξι διαφορετικών συστημάτων διαμόρφωσης και τριών διαφορετικών προγραμμάτων άρδευσης, έδειξε ότι τα παραδοσιακά συστήματα VSP απαιτούσαν περισσότερο νερό. Η αλλαγή από ένα παραδοσιακό σύστημα σε ένα ψηλότερο μπορεί να γίνει μέσα σε ένα 18μηνο.

ΠΗΓH: UC DAVIS – Amy Quinton

✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ