Η υγιεινή των βιομηχανικών δαπέδων στα οινοποιεία

«Δε μπορείτε να διαχειριστείτε αυτό που δε μπορείτε να μετρήσετε και δε μπορεί να μετρήσετε αυτό που δε μπορείτε να παρακολουθήσετε».

Τα δάπεδα στους χώρους του οινοποιείου θα πρέπει να εντάσσονται στο σύνολο του εξοπλισμού. Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο εξοπλισμό δε χρησιμοποιούνται εποχιακά,.αλλά συμμετέχουν σε όλες τις εργασίας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Όπως και για τον υπόλοιπο εξοπλισμό είναι απαραίτητο το δάπεδο να διατηρηθεί στη βέλτιστη κατάσταση. Ο συνεχής του καθαρισμός είναι απαραίτητος για τον περιορισμό πιθανών μολύνσεων από την επαφή του με το γλεύκος ή τον οίνο. Η αποτελεσματικότητα των μεθόδων καθαρισμού μπορεί να καθοριστεί μόνο μέσα από κάποια μετρήσιμα στοιχεία. Αυτό μπορεί να γίνει με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου ATP (Τριφωσφορική αδενοσίνη),.το οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει την όποια παρουσία ζωντανών μικροοργανισμών χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της βιοφωταύγειας.

Κατά τη διάρκεια του τρύγου παρότι το δυναμικό επιμόλυνσης είναι αυξημένο, μπορεί να μην υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πρωτοκόλλου καθαρισμού. Επίσης εάν υπάρχουν διαφορετικές πηγές σταφυλιών η πιθανή μόλυνση αυξάνεται, κατά συνέπεια ένα ημερήσιο πρόγραμμα παρακολούθησης είναι απαραίτητο. Η χρήση ενός πρωτοκόλλου ATP καθιστά δυνατή την παρακολούθηση της υγιεινής των δαπέδων. Η αναποφασιστικότητα μεταξύ των οινοποιών για την εφαρμογή του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου προκαλείται συνήθως από την άγνοια ότι οι αόρατοι μικροοργανισμοί μπορούν να μολύνουν το προϊόν μας. Ο εξοπλισμός για την εφαρμογή του ATP πρωτοκόλλου χρησιμοποιείται ήδη σε άλλους κλάδους όπως της βιομηχανία τροφίμων,.της υγειονομικής περίθαλψης ή της απολύμανσης του νερού για αυτό και είναι άμεσα διαθέσιμος για τον κλάδο της οινοποιίας. Ο εξοπλισμός για το ATP πρωτόκολλο στον οίνο θα πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίσει την κατάσταση υγιεινής του εξοπλισμού εμφιάλωσης,.των δεξαμενών, των σωληνώσεων μεταφοράς του οίνου, των βαρελιών και των δαπέδων. Εάν γίνει αποδεκτό ότι τα δάπεδα μπορούν να μολυνθούν από την ανθρώπινη κίνηση,.τα Κλαρκ, τα υπολείμματα και τις διαρροές τις οινοποίησης τότε ο τύπος και  η συντήρηση των δαπέδων καθίσταται σημαντική.
Τα δάπεδα από σκυρόδεμα και στη βιομηχανία τροφίμων εμφανίζουν μια προοδευτική επιδείνωση με την πάροδο του χρόνου, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ρωγμές και σκασίματα. Αυτό δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον ανάπτυξης των μικροοργανισμών. Δυστυχώς είναι επίσης αλήθεια ότι τα δάπεδα είναι τα πρώτα θύματα της προσπάθειας μείωσης του κόστους κατασκευής ενός οινοποιείου. Μια λύση είναι η επανεμφάνιση δαπέδων από σκυρόδεμα με ένα πολυμερές ουρεθάνης. Τα πολυμερή ως υλικά προσφέρουν εξαιρετική ανθεκτικότητα, αντοχή στην κρούση και αντιολισθητικότητα, Μπορούν να είναι αισθητικά αποδεκτά και προσφέρουν μια ποικιλία χρωμάτων και βελτιώσεων. Το πολυμερές μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε ήδη υπάρχοντα προβληματικά δάπεδα από σκυρόδεμα και να προσφέρει μια μακροχρόνια χρήση.χωρίς ρωγμές και πόρους στην επιφάνεια στην οποία μπορεί να εφαρμοστεί οποιοδήποτε πρωτόκολλο καθαρισμού με ατμό,.πλύση σε υψηλή πίεση ή τρίψιμο. Εάν χρησιμοποιηθεί και.σε συνδυασμό και με μετακινούμενα ανοξείδωτα αυλάκια απορροής αποτελεί μια ασφαλής και υγιεινή επιφάνεια που μπορεί εύκολα να παρακολουθείται και να διατηρείται. Τα δάπεδα με πολυμερές ουρεθάνης έχουν ηλικία άνω των 30 ετών.και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν έχουν βρεθεί αποτελεσματικές εναλλακτικές κάτι που είναι και ένδειξη της ποιότητας του προϊόντος.
Εάν τα δάπεδα εξετάζετε να εμπλουτιστούν επιφανειακά με ουρεθάνη, είναι σημαντικό να ληφθούν οι καλύτερες δυνατές αναφορές πριν επιλεχθεί ένας προμηθευτής. Ο επιλεγμένος προμηθευτής είναι σημαντικό να είναι υπεύθυνος για το σύνολο του έργου,.το οποίο επεκτείνεται  από τη μελέτη και την προσφορά, την επίσκεψη στο χώρο, μέχρι την εγκατάσταση και τη συντήρηση του. Οι υπερεργολάβοι καλό είναι να αποφεύγονται. Ένα ευρύ φάσμα εξαρτημάτων που μπορούν να βοηθήσουν είναι διαθέσιμο. Τα ενσωματωμένα κράσπεδα κατά μήκος των τοίχων για την εξάλειψη αιχμηρών γωνιών από πιθανές ζημιές από τα Κλαρκ. Τα αυλάκια αποχετεύσεων είναι επίσης σημαντικά και πρέπει να εξασφαλιστεί ότι το μέγεθος τους είναι επαρκές ώστε να ενισχυθεί αποτελεσματικά η ροή στα κανάλια αποστράγγισης. Οι επισκέψεις σε άλλους χώρους είναι σημαντικές πριν γίνει μια επιλογή χρώματος ουρεθάνης.επειδή πολλές φορές το δειγματολόγιο δεν αντιστοιχεί απόλυτα με το χρώμα εφαρμογής. Τα πιο φωτεινά χρώματα θεωρούνται αισθητικά καλύτερα σε αίθουσες γευσιγνωσίας ενώ τα σκουρόχρωμα θεωρούνται πρακτικά καλύτερα. Τα διαφορετικά επίπεδα πυριτίου παρέχουν αντιολισθητικές ιδιότητες.

Στα δάπεδα ουρεθάνης στο οινοποιείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ήδη υπάρχον εξοπλισμός υγιεινής που χρησιμοποιείται για βαρέλια και γραμμές εμφιάλωσης. Η ουρεθάνη έχει εξαιρετική θερμική αντίσταση κατά συνέπεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνθήκες ψύξης. Οι θερμοκρασίες άνω των 85⁰C είναι ικανές να σκοτώσουν τους μικροοργανισμούς στα δάπεδα. Η υψηλή πίεση δε θα προκαλέσει προβλήματα στα δάπεδα ουρεθάνης κάτι που βοηθάει τα οινοποιεία να χρησιμοποιούν εξοπλισμό με υψηλή θερμοκρασία και υψηλή πίεση. Αν και η άτμιση είναι η καλύτερη μέθοδος υγιεινής απαιτείται και η χρήση ενός υγρού για να παρασύρει τα υγρά. Ωστόσο η υψηλή πίεση μπορεί να βοηθήσει σε αύτη την περίπτωση. Η υγιεινή του οινοποιείου είναι μια βασική διαδικασία που θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα δάπεδα. Η εγκατάσταση ενός αδιαπέραστου δαπέδου ουρεθάνης αποτελεί προϋπόθεση ώστε το δάπεδο να μπορεί να διατηρηθεί και να καθαριστεί εύκολα.

ΠΗΓΗ: WineLand by Charl Theron

✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ