Απλώνοντας δίχτυ προστασίας στα αμπέλια

Είναι αποδεκτό πλέον από όλους, ειδικούς και μη ότι το κλίμα αλλάζει ραγδαία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνονται, κάνοντας την παραγωγή αγροτικών ποιοτικών προϊόντων δυσκολότερη. Η αμπελουργία όπως και το σύνολο του γεωργικού κλάδου πιέζεται έντονα και οι ερευνητές δοκιμάζουν διάφορες μεθόδους.που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αμπελοκαλλιεργητές να ανταποκριθούν στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και συγκεκριμένα το τμήμα που αφορά τις βιομηχανίες του πρωτογενή τομέα στην Αυστραλία (NSW DPI), σε συνεργασία με τη περιφέρεια της Αυστραλιανής πρωτεύουσας (ACT) μελέτησαν την εκτεταμένη χρήση διχτυών προστασίας μονής σειράς σε αμπελώνες, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι θετικά.

Ο Darren Fahey υπεύθυνος ανάπτυξης στο τμήμα αμπελουργίας του NSW DPI αναφέρει ότι «η ζημιά που προκαλείται στα σταφύλια από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το χαλάζι,.τα εγκαύματα από τον ήλιο και από τον καύσωνα γίνεται όλο και συχνότερη στις περισσότερες περιοχές. Το ίδιο συμβαίνει και με τα με τα προβλήματα που προκαλούν τα πούλια και πιο πρόσφατα τα καγκουρό και οι νυχτερίδες». Εξετάστηκαν σύμφωνα με τον Fahey και άλλες λύσεις που χρησιμοποιούνται στον κλάδο της καλλιέργειας των οπωροκηπευτικών όπως η τοποθέτηση μόνιμων διχτύων,.πρακτική που χρησιμοποιείται στην καλλιέργεια μήλων και αχλαδιών. Αυτές οι λύσεις απορρίφθηκαν ως δαπανηρές και ανεφάρμοστες στην αμπελοκαλλιέργεια δεδομένης της συχνής μηχανικής παρέμβασης κατά μήκος των γραμμών φύτευσης. «Έτσι θέλαμε να διερευνήσουμε μια κατάλληλη εναλλακτική λύση όπως η χρήση ενιαίων διχτύων» συμπληρώνει ο Fahey.

Τα δίχτυα που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα είναι κατασκευασμένα από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας με διαστάσεις πλέγματος 6 mm x 1,8 mm, βάρος 60 g/m².και έχουν σταθερότητα στην UV (υπεριώδη) ακτινοβολία. Το μέγεθος των διχτύων επιτρέπει την εύκολη εφαρμογή αλλά.και την εύκολη αφαίρεση τους με ελάχιστη τάση το δίχτυ να πιαστεί στις άκρες ή σε βλάστηση που προεξέχει. O θεσμοθετημένος οργανισμός έρευνας και ανάπτυξης Wine Australia χρηματοδότησε μια έρευνα σε ξεχωριστές τοποθεσίες στις αμπελουργικές περιοχές Hunter Valley (δοκιμή στην ποικιλία Shiraz) και Orange (δοκιμή στην ποικιλία Chardonnay). Σκοπός της έρευνας αυτής ήταν να αξιολογήσει τις διαφορές που καταγράφηκαν στη θερμοκρασία,.στην υγρασία και στην ηλιακή ακτινοβολία που δέχονταν τα σταφύλια καθώς και την απόδοση και την ποιότητα τους κατά την εφαρμογή διχτύων λευκού,.πράσινου και μαύρου χρώματος συγκρινόμενα με έναν αμπελώνα χωρίς κάλυψη (αμπελώνας ελέγχου).

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν τα εξής:
• Οι διαφορές που παρατηρήθηκαν στη θερμοκρασία και την υγρασία ήταν ελάχιστες μεταξύ των πρεμνών που εφαρμόστηκαν δίχτυα οποιουδήποτε χρώματος και πρεμνών χωρίς δίχτυα.
• Στην τοποθεσία Orange και σε δύο περιόδους των 7 ημερών,.είχαμε σημαντική μείωση της ακτινοβολίας στους αμπελώνες που είχαν καλυφθεί με το μαύρο δίχτυ. Αντίθετα στη τοποθεσία Hunter Valley παρατηρήθηκε μια μικρή φθίνουσα τάση στο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας κάτω από το λευκό, από το πράσινο και από το μαύρο αντίστοιχα.
• Τα δίχτυα προφύλαξαν αποτελεσματικά ανεξαρτήτου χρώματος από τα πουλιά, τα καγκουρό και τις νυχτερίδες. Αντίθετα στην τοποθεσία Orange οι απώλειες ήταν της τάξης του 80-90% σε αμπελώνες που δεν είχαν τοποθετηθεί δίχτυα.
• Το βάρος των ραγών και των βοστρύχων αυξήθηκε σε μικρό βαθμό σε όλες τις περιοχές που τα πρέμνα ήταν σκεπασμένα,.ανεξάρτητα από το χρώμα κάλυψης σε σχέση με τους αμπελώνες που δεν είχαν τοποθετηθεί δίχτυα.
• Η τοποθέτηση μαύρου και πράσινου διχτυού οδήγησε σε ελαφρώς υψηλότερες ποσότητες μηλικού οξέος στις ράγες.και στις δύο τοποθεσίες σε σχέση με την κάλυψη με λευκό δίχτυ ή με τον αμπελώνα ελέγχου.
• Η τιτλοδοτούμενη οξύτητα αυξήθηκε στους αμπελώνες της ποικιλίας Chardonnay που ήταν καλυμμένοι με πράσινο και μαύρο δίχτυ.σε σχέση με τους αμπελώνες που ήταν καλυμμένοι με λευκό ή με τον αμπελώνα ελέγχου της ίδιας ποικιλίας.
• Οι συνολικές ανθοκυάνες μετρήθηκαν λιγότερες στον αμπελώνα.που ήταν καλυμμένος με το μαύρο δίχτυ σε σχέση με τον αμπελώνα ελέγχου.
• Η συγκέντρωση των σακχάρων ήταν χαμηλότερη στους αμπελώνες.που καλύφθηκαν από μαύρο και πράσινο δίχτυ σε σχέση με αυτούς που καλύφθηκαν με λευκό ή που δεν καλύφθηκαν καθόλου.
• Δεν μπόρεσε να γίνει έρευνα για την ποσότητα των ψεκασμών μια που την συγκεκριμένη περίοδο επικράτησαν απόλυτα ξηροθερμικές συνθήκες.
• Επίσης δεν σημειώθηκε καμιά χαλαζόπτωση κατά την περίοδο έρευνας.

Σε γενικές γραμμές η εκτεταμένη δοκιμή με τη χρήση προστατευτικού διχτυού είχε θετικά αποτελέσματα κυρίως όσον αφορά την προστασία των σταφυλιών από ηλιακά εγκαύματα,.από τον καύσωνα και από τις επιθέσεις πουλιών όπως δήλωσε ο Fahey. Ειδικότερα η χρήση μαύρου και πράσινου διχτυού είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στις παραμέτρους του αμπελώνα.σε σχέση με εκείνον με το λευκό που οι παράμετροί του ήταν πολύ κοντά στον αμπελώνα ελέγχου. Το πλέον ενθαρρυντικό αποτέλεσμα της έρευνας ήταν ότι ακόμα και σε μια χρονιά με έντονη ξηρασία,.διατηρήθηκε το βάρος των σταφυλιών. Σύμφωνα με τον Fahey «θα είχε ενδιαφέρον να συνεχιστεί η έρευνα και να αξιολογηθεί η κάλυψη του αμπελώνα σε μια πιο “φυσιολογική” κλιματικά χρονιά ή ακόμα και σε μία υγρή χρονιά».

ΠΗΓΗ: Wine Australia • ΦΩΤΟ: Λευκό, πράσινο και μαύρο μονό δίχτυ προστασίας © Wine Australia
✒️ Απόδοση και επιμέλεια: Δημήτρης Καραχάλιος, Οινολόγος