Ελαττώματα στον ισχυρισμό ότι “δεν υπάρχει ασφαλές όριο κατανάλωσης αλκοόλ”

Μελέτη που τράβηξε την προσοχή και δημοσιεύτηκε από το The Lancet τρία χρόνια πριν και υποστήριζε ότι «δεν υπάρχει “ασφαλές” όριο για την κατανάλωση αλκοόλ» φαίνεται να έχει αδύνατα σημεία.

Σύμφωνα με νέο άρθρο της The Times,.μελέτη που πρόκειται να δημοσιευτεί στο Διεθνές Περιοδικό Επιδημιολογίας (The International Journal of Epidemiology).έδειξε ότι η προηγούμενη μελέτη του The Lancet, έχει κάποια τρωτά σημεία στην ανάλυσή της. Το κομμάτι της έρευνας που παρουσιάστηκε από το The Lancet κατέληγε στο συμπέρασμα, ότι δεν υπάρχει αυτό που λέμε “ασφαλές” όριο κατανάλωσης οινοπνεύματος,.ένα εύρημα που ερχόταν σε οξεία αντίθεση με πολλές άλλες μελέτες που έδειχναν ότι η συνετή κατανάλωση συμβάλλει στην προστασία έναντι παθήσεων,.ειδικά καρδιαγγειακών. Όπως αναφέρει ο συντάκτης της The Times σε θέματα υγείας Kat Lay,.η μελέτη του The Lancet βασίστηκε σε 500.000 ανθρώπους και χρησιμοποίησε «αναλυτικές τεχνικές βασισμένες στη γενετική, ώστε να ανατρέψει προηγούμενους ισχυρισμούς,.πως ένα με δύο ποτά την ημέρα θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να ασκούν προστατευτικό ρόλο».

Παρόλα αυτά, σε μελέτη που πρόκειται να δημοσιευτεί σύντομα στο Διεθνές Περιοδικό Επιδημιολογίας,.ο Sir Nicholas Wald,.από το University College London και ο Chris Frost από το London School of Hygiene and Tropical Medicine,.υποστηρίζουν ότι η ανάλυση του The Lancet ήταν ελαττωματική.

Το μήνυμα του Nicholas Wald είναι «όχι να ενθαρρύνουμε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών,.αλλά να αναγνωρίσουμε ότι μια μελέτη που συμπεραίνει πως δεν υπάρχει ασφαλές όριο στην κατανάλωση αλκοόλ,.φαίνεται να έχει κενά στην ανάλυσή της». Συμπερασματικά, υποστηρίζει:.«δεν χρειάζεται να νιώθει κάποιος ότι η μοναδική ασφαλής κατανάλωση αλκοόλ είναι η μηδενική»… ένα ποτήρι κρασί με το δείπνο είναι μια χαρά σε τελική ανάλυση.

ΠΗΓΗ: The Drinks Business

✒️ Παναγιώτης Μπακόλας, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ