Θα γίνει ο Άρης ο διαπλανητικός Διόνυσος;

Τζέλα Βέκιου.

Το αχανές διάστημα πάντα κέντριζε το ενδιαφέρον: η Σελήνη με τις υποτιθέμενες διώρυγες και ο Άρης με το ερυθρό χρώμα κατέκτησαν επάξια μια θέση στην μυθολογία και στην φαντασία των ανθρώπων. Φυσικά με την ανάπτυξη της επιστήμης τα μυστήρια έπαψαν να υπάρχουν και οι επιστήμονες άρχισαν να αναζητούν άλλους τρόπους «προσέγγισης» των πλανητών.

Κάπως έτσι πρόσφατα επιστήμονες από την Γεωργία σχεδίασαν μια έρευνα που στόχο έχει να μελετήσει τις δυνατότητες καλλιέργειας διαφόρων ποικιλιών αμπέλου στον πλανήτη Άρη. Στο μεγαλεπήβολο σχέδιο έδωσαν τον τίτλο «IX Millennium» θέλοντας να αποδώσουν τιμές στην χώρα τους, την οποία θεωρούν ότι έχει μια αμπελοοινική ιστορία 9.000 ετών.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της επιστημονικής ομάδας, το πείραμα θα φιλοξενηθεί σε μια ειδική εγκατάσταση στην Τιφλίδα – την πρωτεύουσα της Γεωργίας – όπου οι ποικιλίες θα τεθούν υπό έρευνα ως προς την αντοχή τους στις ακραίες συνθήκες του πλανήτη (χαμηλές θερμοκρασίες, χαμηλή πίεση, υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα και ραδιενεργή ακτινοβολία). Στις δοκιμές θα χρησιμοποιηθούν λευκές ποικιλίες καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτές επιδεικνύουν καλύτερη αντοχή στους ιούς και στην ακτινοβολία γιατί ο λευκός φλοιός τους έχει καλύτερη αντανάκλαση.

Αν το σχέδιο στεφθεί από επιτυχία, στα τέλη του 2022, εκτιμούν ότι το πρώτο κρασί σε εξωγήινες συνθήκες θα είναι γεγονός, αλλά δυστυχώς θα απέχει πολύ η χρονική στιγμή που θα φτάσει στο τραπέζι μας το πρώτο ΠΓΕ Άρης!