Βιολογικοί οίνοι: κάτι παραπάνω από μια τάση

✒ Απόδοση και επιμέλεια: Δημήτρης Καραχάλιος, Οινολόγος.
Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Soil Association που ιδρύθηκε το 1946 και ασχολείται με την ανάδειξη των βιολογικών τροφίμων, τη φιλική προς το περιβάλλον χρήση της γης αλλά και την πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων, ανακοίνωσε τα στοιχεία για τις πωλήσεις των βιολογικών προϊόντων το 2019 στη Βρετανία. Ο οργανισμός ανέφερε ότι οι πωλήσεις αυξάνονται ανελλιπώς τα τελευταία οκτώ χρόνια με αύξηση 4,5% το τελευταίο έτος. Για την ακρίβεια, οι καταναλωτές δαπανούν κατά μέσο όρο £200 εκατομμύρια για βιολογικά τρόφιμα και ποτά μηνιαίως,.με το σύνολο στο τέλος του έτους να φτάνει τα 2,5 δισεκατομμύρια. Η μελέτη συμπεριέλαβε στοιχεία από τις πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ,.τις κατ’ οίκον υπηρεσίες παράδοσης, τις πωλήσεις στην εστίαση, αλλά και από τις ανεξάρτητες λιανικές πωλήσεις.

Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία της εταιρείας Nielsen, πρωταθλητής ανάμεσα στα βιολογικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία ήταν οι βιολογικοί οίνοι.με την ετήσια αύξηση να βρίσκεται στο 47%. Στην αλματώδη αυτή αύξηση, συνέβαλε και το γεγονός ότι οι μεγάλες εταιρίες διάθεσης οίνων εφάρμοσαν μια πολιτική εκπτώσεων για τους βιολογικούς οίνους.που κρίνοντας από το αποτέλεσμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Περισσότερο από £1 εκατομμύριο κατά μέσο όρο δαπανώνται για την αγορά βιολογικού οίνου εβδομαδιαίως.με το συνολικό νούμερο ετησίως να βρίσκεται περίπου στα £50 εκατομμύρια.

Η «γόνιμη» βρετανική αγορά και η οι μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες που ίσως ευνοήσουν την αμπελοκαλλιέργεια στη Βρετανία,.οδηγούν τις οινοποιητικές μονάδες να διερευνούνε όλο και πιο έντονα την προοπτική που έχει η αγορά των βιολογικών προϊόντων. O Jamie Matthewson που εργάζεται στον τομέα των πωλήσεων οίνου για την εταιρεία Waitrose & Partners αναφέρει ότι: «Η ζήτηση για τους βιολογικούς οίνους συνεχίζει να μεγαλώνει αντανακλώντας το ενδιαφέρον των αγοραστών να μάθουν από πού προέρχεται το φαγητό τους και κατά προέκταση από που και πως προέρχεται το κρασί τους, που σημαίνει ότι περισσότεροι από κάθε άλλη χρονική περίοδο αγοραστές αναζητούν τους βιολογικούς οίνους».

Η βιολογική πιστοποίηση σημαίνει ότι οι αγοραστές μπορούν να είναι σίγουροι.ότι αυτά που αγοράζουν έχουν παραχθεί σύμφωνα με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα. Η αξιοσημείωτη επιτυχία που έκαναν το 2019 οι βιολογικοί οίνοι στην Βρετανία και με δεδομένο ότι η βρετανική αγορά πολλές φορές δημιουργεί και δεν ακολουθεί τις τάσεις,.ίσως αποτελεί μια εικόνα από το κοντινό μέλλον και της ελληνικής αγοράς.

ΠΗΓΗ: The drinks business

Διαβάστε επίσης: Το Sangiovese απαντά στις προκλήσεις των καιρών