Εφευρέθηκε ο πρώτος μοριακός εκτυπωτής ποτών

Λανσαρίστηκε από την εταιρεία startup Cana στη Silicon Valley ο πρώτος μοριακός εκτυπωτής ποτών, που μπορεί να παράγει χιλιάδες ποτά. Λειτουργεί με σύστημα touchscreen, ονομάζεται Cana One και είναι σχεδιασμένος ώστε να ταιριάζει στον πάγκο κάθε κουζίνας. Χρησιμοποιεί φυσίγγια αρωμάτων, ζάχαρης, αλκοολούχων ποτών και διοξείδιο του άνθρακα, ώστε να φτιάξει οτιδήποτε, μεταξύ άλλων ενεργειακά ποτά, καφέ, κρασί και χυμό μέχρι και κοκτέιλ. Τα φυσίγγια μπορούν διαρκέσουν περίπου ένα μήνα, ενώ οι τιμές για κάθε ποτό κυμαίνονται μεταξύ 0,29 – 3 δολαρίων.

Για τρία χρόνια, ομάδα επιστημόνων μελετούσε δημοφιλή ποτά σε μοριακό επίπεδο,.σε μια προσπάθεια να απομονώσουν τα συστατικά σε ίχνη πίσω από γνωστές γεύσεις και αρώματα,.ώστε να δημιουργήσουν τις επιλογές του Cana One.

Το μηχάνημα δίνει την επιλογή να ρυθμίσουμε τα επίπεδα αλκοόλ, καφεΐνης και ζάχαρης στο ποτό μας, ενώ υπάρχει επίσης η δυνατότητα να “κλειδωθούν” με έναν μυστικό κωδικό οι επιλογές αλκοολούχων ποτών ή ποτών με καφεΐνη,.ώστε άτομα νεαρής ηλικίας να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Η συσκευή προωθήθηκε σαν ένας τρόπος να μειωθεί η σπατάλη νερού, καθώς και να περιοριστούν τα απόβλητα.και οι εκπομπές που παράγονται κατά την παραδοσιακή μέθοδο της συσκευασίας των ποτών.

Ο CEO της Cana Matt Mahar εξηγεί: «Δίνουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε όποιο ποτό θέλουμε, οποτεδήποτε, με νερό από το σπίτι μας. Ο μοριακός εκτυπωτής της Cana παράγει ποτά μέσα στο σπίτι σας –.τα συστήματά μας παρέχουν μόνο το σημαντικό 5% των συστατικών σε ένα αυστηρώς επιλεγμένο φυσίγγι». Σύμφωνα με τον Mahar με τον εκτυπωτή αυτόν το νοικοκυριό μπορεί να διασώσει ακόμα και “100 δοχεία ποτών μέσα σε ένα μήνα”.

Μόνο διαυγή ποτά θα προσφέρονται στην αρχή. Κάποια χαρακτηριστικά όπως θολερότητα, θεωρούνται πιο δύσκολα να παραχθούν οπότε θα μείνουν σε αναμονή.μέχρι να βγουν νέα μοντέλα του εκτυπωτή στο μέλλον.

Ο ιδρυτής και CEO Dave Friedberg προσθέτει: «Η τεχνολογία που μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε την βιομηχανία εμφιαλωμένων ποτών 150 χρόνια πριν,.έχει συρρικνωθεί, έχει γίνει πιο γρήγορη, πιο αποδοτική, πιο φτηνή και τώρα την έχουμε εγκαταστήσει στην κουζίνα σας».

Το μοντέλο Cana One θα κοστίζει στη λιανική 499 $ για τις πρώτες 10.000 παραγγελίες και 799 $ από εκεί και πέρα.και διατίθενται για προ-πώληση στην ιστοσελίδα της Cana με δυνατότητα αποστολής από τις αρχές του 2023.

ΠΗΓΗ: The Drinks Business

✒️ Παναγιώτης Μπακόλας, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ