Τρόποι για να καταλάβουμε το “αποτύπωμα του άνθρακα” ενός μπουκαλιού οίνου

✒ Απόδοση και επιμέλεια: Δημήτρης Καραχάλιος.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι το αποτύπωμα του άνθρακα 1 ενός μπουκαλιού οίνου; Σίγουρα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αναλογεί στον κλάδο της οινοποιίας δε μπορεί να συγκριθεί με άλλους εξαιρετικά ρυπογόνους τομείς της βιομηχανίας στους οποίους έχουν επικεντρωθεί οι περιβαλλοντικές και πιο συγκεκριμένα οι αντιρρυπαντικές επιστήμες. Είναι όμως το ανθρακικό αποτύπωμα του οίνου τόσο αμελητέο; Και αν όχι, τότε πως μπορούμε να το υπολογίσουμε;

Η Ισπανική εταιρεία Grupo ARCE παρακολούθησε την πορεία αρκετών φιαλών της λευκής ποικιλίας Verdejo από την παραγωγή έως την κατανάλωση και διαπίστωσε ότι ο μέσος όρος του αποτυπώματος του άνθρακα ανά μπουκάλι ήταν περίπου 1,28 κιλά διοξειδίου κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο τύπος της έρευνας που διεξήγαγε η Grupo ARCE συνυπολόγισε δεδομένα που είναι δύσκολο να κατέχει ο μέσος καταναλωτής. Υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις στις πληροφορίες που μας δίνει η ετικέτα της φιάλης μας,.που αν γνωρίζουμε πως να τις αξιολογήσουμε θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε το ανθρακικό αποτύπωμα του οίνου μας.

Ένδειξη πρώτη: Τόπος παραγωγής

Η μεταφορά του οίνου από τον τόπο παραγωγής στον τόπο κατανάλωσης συνεισφέρει στο μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρακικού αποτυπώματος. Οι αεροπορικές μεταφορές προκαλούν την μεγαλύτερη εκπομπή σε αερία του θερμοκηπίου 2,.ακολουθούν τα φορτηγά, ενώ τη μικρότερη συνεισφορά έχουν τα φορτηγά πλοία. Π.χ. για κάποιον που κατοικεί ανατολικά του ποταμού Μισισιπή στις ΗΠΑ,.οι οίνοι από την Ευρώπη συνήθως έχουν μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα από αυτούς που μεταφέρονται αεροπορικώς ή οδικώς από τη δυτική ακτή (π.χ. από την Καλιφόρνια). Σε αυτόν τον τομέα είναι προφανές ότι αν θέλουμε να μειώσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις πρέπει να προτιμήσουμε οίνους που παράγονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τόπο κατανάλωσης.

Ένδειξη δεύτερη: Τρόπος παραγωγής

Η χρήση λιπασμάτων έχει αντίκτυπο στο αποτύπωμα του άνθρακα,.οπότε οι βιολογικοί ή βιοδυναμικοί οίνοι που παράγονται χωρίς χρήση τους παρουσιάζουν μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα. Άλλοι παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίσουμε είναι αν ο τρύγος και οι άλλες αμπελουργικές εργασίες έγιναν χειρωνακτικά ώστε να έχουμε συνολικά λιγότερες εκπομπές από αυτές που προκαλούνται με τη χρήση γεωργικών μηχανημάτων. Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει το αποτύπωμα είναι η χρήση ΑΠΕ (Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) όπως η αιολική, η ηλιακή και η γεωθερμία από το οινοποιείο. Πολλές από αυτές τις πληροφορίες δεν είναι διαθέσιμες στην ετικέτα αλλά μια διαδικτυακή έρευνα για το προϊόν που θα επιλέξουμε να αγοράσουμε μπορεί να μας δώσει όλες τις απαντήσεις που ζητάμε.

Ένδειξη Τρίτη: Συσκευασία παραγωγής

Οι χάρτινες συσκευασίες επιβαρύνουν λιγότερο από τις γυάλινες. Μια χάρτινη συσκευασία 3 λίτρων έχει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από μια γυάλινη φιάλη. Αν παρόλα αυτά θέλουμε να επιλέξουμε μια γυάλινη συσκευασία μπορούμε απλά να κάνουμε το εξής: Να σηκώσουμε τη φιάλη με το χέρι μας ώστε να ελέγξουμε το βάρος της. Ορισμένα οινοποιεία χρησιμοποιούν ελαφρότερο γυαλί που έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη κατανάλωση καυσίμων κατά τη μεταφορά.

Τα οινοποιεία ανά τον κόσμο, που προσπαθούν να μειώσουν όχι μόνο το ανθρακικό αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα,.συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι το κομμάτι του καταναλωτικού κοινού που μπορεί να στηρίξει τις προσπάθειες τους όλο και αυξάνεται. Έτσι επιλέγουν όλο και περισσότεροι να αναγράφουν στην ετικέτα ή να δημοσιοποιούν τις περιβαλλοντικά θετικές κινήσεις τους. Από τη άλλη πλευρά και το καταναλωτικό κοινό καταλαβαίνει τη δύναμη της επιλογή του και ότι μέσω της αγοράς οίνων,.μπορεί να κατευθύνει την οινοποιητική βιομηχανία σε ηπιότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

#1 Ως αποτύπωμα του άνθρακα ή ανθρακικό αποτύπωμα ορίζουμε το συνολικό ποσό του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και των υπόλοιπων αέριων του θερμοκηπίου τα οποία εκλύονται κατά τη διάρκεια ζωής (κύκλο ζωής) ενός προϊόντος, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής του, της χρήσης του και της τελικής απόρριψής του. Το ανθρακικό αποτύπωμα, υπολογίζεται σε μονάδες (τόνους, κιλά κ.α.) ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (tCO2e) επιτρέποντας έτσι τα διαφορετικά αέρια του θερμοκηπίου να είναι συγκρίσιμα μεταξύ τους σε μια βάση υπολογισμού.
#2 Αέρια του θερμοκηπίου είναι τα αέρια συστατικά της ατμόσφαιρας που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
ΠΗΓΗ: Wine Enthusiast

Διαβάστε επίσης: Τα σύγχρονα «μάτια» της διαλογής σταφυλιών