Τι σημαίνει πλέον ο όρος “νέος κόσμος”;

Ο γνώριμος πλέον χαρακτηρισμός στο χώρο του οίνου “νέος κόσμος” μεταβάλλεται συνέχεια. Μπορεί να διατηρεί ακόμα την παραδοσιακή του σημασία (περιλαμβάνει οτιδήποτε εκτός από τις παραδοσιακές οινικές περιοχές της Ευρώπης όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία και φυσικά η Ελλάδα), αλλά η αλήθεια είναι ότι οι αμερικάνικοι, αυστραλιανοί, χιλιανοί και νοτιοαφρικάνικοι οίνοι δύσκολα μπορούν πλέον να χαρακτηριστούν με τον όρο νέοι, αφού είμαστε γνώστες εδώ και χρόνια της ποιότητας τους. Οι οινοποιήσιμες ποικιλίες της αμπέλου καλλιεργούνται διαχρονικά σε πληθώρα χωρών. Όμως με την υπερθέρμανση του πλανήτη βλέπουμε ότι διαφοροποιούνται οι καθορισμένες αποστάσεις από τα ημισφαίρια, που μέχρι πρόσφατα, καθόριζαν και τις βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας των σταφυλιών για τους οινοπαραγωγούς. Και ενώ εξακολουθούν να διδάσκονται ως έχουν σε διαπιστευμένα σεμινάρια, με το χρόνο γίνονται όλο και πιο θολές. Η Αγγλία για παράδειγμα σύμφωνα με κάποιους θεωρείται ότι έχει πλέον σχεδόν τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια σταφυλιών που προορίζονται για την παραγωγή αφρώδων οίνων, την ώρα που η Καμπανία και η Βουργουνδία παλεύουν με αβέβαια καιρικά μοτίβα.
Συνολικά ο όρος “νέος κόσμος” μπορεί και να σημαίνει απλώς τους οίνους που δε γνωρίζουμε. Τι καινούργιο συμβαίνει όμως τώρα και ποιες τάσεις διαμορφώνονται στον οινικό κόσμο; Η ανατολική Ευρώπη μπαίνει και αυτή στο προσκήνιο, ιδιαίτερα η Σλοβενία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία, ενώ στην Αμερική η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει αρχίσει να φτιάχνει οίνους που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η Ουρουγουάη ανταγωνίζεται “επί ίσοις όροις” με τους γείτονες της, τη Χιλή και την Αργεντινή. Την αλματώδη άνοδο της επιβεβαιώνει.και η παρουσία του οινοποιείου Bodega Garzón στους 50 καλύτερους αμπελώνες του κόσμου,.καταλαμβάνοντας τη 2η θέση τα έτη 2019 και 2020 και την 4η το 2021. Η Ουρουγουάη είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός στη Ν. Αμερική που χάρη στην επιρροή του Ατλαντικού έχει κλίμα πιο ήπιο συγκριτικά με την Αργεντινή και τη Χιλή που έχουν και περιοχές με υποτροπικό κλίμα και θερμότερες συνθήκες. Αυτό σημαίνει απλά, ότι η Ουρουγουάη μπορεί να αποτελέσει έναν νέο μεγάλο παγκόσμιο παραγωγό, με ποικιλίες που υπάρχουν στην Ευρώπη όπως το Albariño (απαντάται περισσότερο στη βόρεια Ισπανία και την Πορτογαλία), το Nero d’Avola (ποικιλία της Σικελίας),,το διάσημο Pinot Noir (από τη Βουργουνδία) και το Viognier (από την κοιλάδα του Ροδανού στη Γαλλία). Η ποικιλία όμως που έχει συνδεθεί περισσότερο με την Ουρουγουάη είναι το Tannat,.μια ερυθρή ποικιλία με χοντρό φλοιό που παράγει φρουτώδεις ερυθρούς οίνους.

Ο Richard Ellison της Wanderlust Wine, μιας εταιρείας που εστιάζει την προσοχή της σε επιλεγμένους αμπελώνες που καλλιεργούνται με βάση τα βιολογικά και βιοδυναμικά πρότυπα,.έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία σε οίνους που προέρχονται από το Long Island της Νέας Υόρκης. «Με το αμμώδες έδαφος, το κλίμα και κυρίως χάρη στο ευεργετικό αεράκι του Ατλαντικού,.αυτή η περιοχή παράγει οίνους πολύ κοντά στο Ευρωπαϊκό στυλ. Οι οίνοι από την ποικιλία Pinot Grigio είναι πλούσιοι και με πολύ γεμάτο σώμα». Επίσης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης βρίσκεται και η περιοχή Finger Lakes, η οποία σύμφωνα με τον Ellison «έχει ψυχρότερο κλίμα κοντά σε αυτό της Αλσατίας, κατάλληλο για την παραγωγή ποιοτικών οίνων από σταφύλια της ποικιλίας Riesling,.με το οινοποιείο HJ Wiemer κατά τη γνώμη μας να παράγει οίνους πολύ κοντινούς σε στυλ με τους πολύπλοκους γερμανικούς».

Ο Will Evered επικεφαλής της εμπορικής εταιρείας Marlo Wine συμφωνεί. «Η περιοχή Finger Lakes γίνεται μια όλο και πιο αξιόπιστη πηγή ξηρών λευκών οίνων. Το κλίμα είναι συγκρίσιμο με τις διάσημες οινοπαραγωγικές περιοχές της Γερμανίας,.για αυτό και το Riesling είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία σε αυτήν την περιοχή. Πιο πρόσφατα ωστόσο τα οινοποιεία της περιοχής άρχισαν να πειραματίζονται και με άλλες διάσημες ποικιλίες.όπως το Chardonnay και το Pinot Noir». Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο αυτή η περιοχή των ΗΠΑ, όπως και η Αγγλία,.έχουν αποκτήσει οινολογικό ενδιαφέρον. Παίρνουν ορισμένες από τις ποικιλίες που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία σε κάποιες από τις κορυφαίες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.και τις δίνουν μια εντελώς καινούργια ώθηση.

ΠΗΓΗ: Go-Wine by Charlotte McCaughan-Hawes

✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ