Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα

Η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2021 αναμένεται να κινηθεί σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, πολύ κοντά σε εκείνα της παραγωγής του 2017. Αυτή θα είναι η τρίτη κατά σειρά χρονιά, όπου η παγκόσμια οινοπαραγωγή παρουσιάζεται χαμηλότερη από το μέσο όρο.

Μέσω διαδικτυακής συνεδρίασης από τα κεντρικά γραφεία του OIV στο Παρίσι, ο Γενικός Διευθυντής Pau Roca,.παρουσίασε στις 4 Νοεμβρίου τις πρώτες εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή οίνου του 2021:

• Με εξαίρεση τις χώρες Γερμανία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ουγγαρία, οι οποίες που παρουσίασαν μεγαλύτερο όγκο παραγωγής σε σχέση με το 2020, στις υπόλοιπε χώρες της Ε.Ε. αναμένεται χαμηλός όγκος παραγωγής και ειδικά στην Ιταλία (πτώση 9%, με συνολική παραγωγή 44,5 εκατομμύρια hl), στην Ισπανία (35 εκατομμύρια hl) και στη Γαλλία, οι οποίες συνολικά έχασαν περίπου 22 εκατομμύρια hl σε σχέση με το 2020 λόγω του όψιμου ανοιξιάτικου παγετού και των γενικών δυσμενών καιρικών συνθηκών. Στη Γαλλία συγκεκριμένα το 2021 ήταν μία καταστροφική συγκομιδή, λόγω της ξαφνικής παγωνιάς τον Απρίλιο.που ακολουθήθηκε από καλοκαιρινές βροχές, χαλαζοθύελλες και επιδρομή περονόσπορου. Σαν αποτέλεσμα προβλέπεται μια παραγωγή στα 34,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα.και μία πτώση της τάξης του 27%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

.Στην Ελλάδα αναμένεται μία πτώση της τάξης του 26% με παραγωγή 1,7 εκατομμύρια hl κατά προσέγγιση.

• Οι πρώτες προβλέψεις για τη συγκομιδή στις Η.Π.Α δείχνουν όγκο παραγωγής ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτόν της προηγούμενης χρονιάς,.με αύξηση περίπου 6% και συνολική παραγωγή στα 24,1 εκατομμύρια hl.

.Τέλος, το 2021 υπήρξε μία πολύ καλή χρονιά για τους αμπελώνες στο Νότιο Ημισφαίριο, όπου οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν υψηλό όγκο παραγωγής (59 εκατομμύρια hl), αυξημένο κατά 19% σε σχέση με το 2020, στις χώρες της Νότιας Αμερικής (κυρίως Χιλή), Νότιας Αφρικής και Αυστραλίας, με τη Νέα Ζηλανδία να είναι η μόνη εξαίρεση.

ΠΗΓΗ: OIV

✒️ Παναγιώτης Μπακόλας, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ