Μπορεί το πράσινο τσάι να αντικαταστήσει το θειώδες;

Ένα οινοποιείο στο Marlborough της Ν. Ζηλανδίας προσπαθεί να αντικαταστήσει το θειώδες (διοξείδιο του θείου, SO₂), που χρησιμοποιεί στην παραγωγή οργανικού οίνου της ποικιλίας Sauvignon Blanc, με πράσινο τσάι.

Το SO₂ είναι ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται ευρέως στην οινοποίηση λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιβακτηριακών του ιδιοτήτων. Η προσθήκη του SO₂, γνωστού και ως θειώδη ανυδρίτη, βοηθά στην πρόληψη της οξείδωσης, διασφαλίζοντας ότι ο οίνος θα παραμείνει φρέσκος. Τα τελευταία χρόνια η χρήση του SO₂ στην οινοποίηση έχει αρχίσει να επανεξετάζεται, καθώς πολλοί καταναλωτές έχουν παρουσιάσει προβλήματα στην υγεία τους ύστερα από κατανάλωση οίνων που περιέχουν ενώσεις του θείου. Τα προβλήματα μπορεί να είναι αλλεργίες, όπως ρινική καταρροή, φαγούρα στο λαιμό, δερματικά εξανθήματα έως και κρίσεις άσθματος. Ακόμη, αυξάνεται παγκοσμίως ο αριθμός των παραγωγών που δεν θέλουν να προσθέτουν θειώδες στους οίνους που παράγουν.

Ένα παράδειγμα είναι οι Erica και Kim Crawford, οι οποίοι παράγουν τους οίνους “Loveblock” στο Awatere Valley της Ν. Ζηλανδίας. Μέρος του οράματός τους για βιολογική παραγωγή, είναι και η κατάργηση της προσθήκης θειωδών συντηρητικών. Η Erica ως νότιο-αφρικανή είναι πολύ καλά ενημερωμένη για την έρευνα που διεξήχθη στην πατρίδα της, όπου κάποια οινοποιεία αντικαθιστούν το SO₂, με τσάι σε σκόνη. Συγκεκριμένα, τσάι από φυτά rooibos (Aspalathus linearis) και κυκλωπίας (Cyclopia). Επηρεασμένοι, οι Crawford άρχισαν να εισάγουν αντί για θειώδες, πράσινο τσάι ως εναλλακτικό αντιοξειδωτικό,.χρησιμοποιώντας τα στο οργανικό Sauvignon Blanc που παράγουν. Εξάλλου, το πράσινο τσάι δεν είναι μόνο ένα φυσικό προϊόν που έχει καταχωρηθεί ως προσθετικό στον οίνο, αλλά έχει επίσης πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με τους ίδιους κάθε φορά που εκτίθεται ο οίνος στον ατμοσφαιρικό αέρα, προσθέτουν 5 mg/l πράσινο τσάι σε σκόνη ως αντιοξειδωτικό. Έτσι στη συνολική διαδικασία συγκομιδής, θραύσης, απολάσπωσης, διήθησης και εμφιάλωσης,.η συνολική προσθήκη εκείνη την χρονιά ήταν 0,16 γραμμάρια σκόνης πράσινου τσαγιού ανά λίτρο. Οι οίνοι “Loveblock” πιστεύεται ότι είναι οι πρώτοι στη Νέα Ζηλανδία που περιείχαν πράσινο τσάι ως αντιοξειδωτικό,.με το Sauvignon Blanc του 2018 να είναι το πρώτο που υπέστη τη συγκεκριμένη διαδικασία. Ωστόσο στο τελευταίο στάδιο της εμφιάλωσης της σοδιάς του 2018, παρέλειψαν μία δόση πράσινου τσαγιού, κάτι που δημιούργησε πρόβλημα. Το αποτέλεσμα ήταν η μετατροπή του χρώματος του οίνου σε ροζ και σταδιακά σε πορτοκαλί. Αναγνωρίζοντας το λάθος, την επόμενη χρονιά το πράσινο τσάι προστέθηκε σε κάθε φάση της διαδικασίας της οινοποίησης και έτσι αποφευχθεί το πορτοκαλί χρώμα. Η Erica υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν προφανείς αλλαγές στη γεύση του οίνου μετά την προσθήκη του πράσινου τσαγιού,.αλλά υπάρχουν αρκετές άλλες διαφορές μεταξύ των οίνων όπου προστίθεται και εκείνων χωρίς αυτό. Ακόμα, λέει πως ο οίνος του 2018 είχε πολύ ενδιαφέρον, καθώς το πράσινο τσάι επιτρέπει στις γεύσεις του οίνου να ρέουν πιο φυσικά και να αναδύονται αρώματα και γεύσεις πορτοκαλιού, κύμινου και άλλων μπαχαρικών. Αντίθετα η προσθήκη θειώδους τείνει να διορθώνει τη γεύση και μπορεί να κάνει ένα οίνο αρκετά σκληρό.

Στη Νότια Αφρική η έρευνα συνεχίζεται για τη χρήση και άλλων τσαγιών που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το θειώδες. Προσπαθούν να μελετήσουν διαφορετικά φυτά μέσα στα επόμενα χρόνια,.ελπίζοντας ότι θα φτάσουν στο σημείο που δε θα χρειάζονται καθόλου την προσθήκη θειώδους στο μέλλον. Αν το παραπάνω πείραμα πετύχει, σίγουρα θα μιλάμε πλέον για ένα πολύ μεγάλο βήμα στην επιστήμη της οινολογίας,.καθώς η παρουσία του SO₂ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οινοποιητικής διαδικασίας μέχρι και σήμερα.

ΠΗΓΗ: New Zealand winegrower • ΦΩΤΟ: Rooibos tea, (Aspalathus linearis) © onszaden.com
✒️ Απόδοση και επιμέλεια: Σοφία Ποζουκίδου, Γεωπόνος

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!