Μετατρέποντας τα απόβλητα του οινοποιείου σε απολυμαντικό χεριών

Οι βόστρυχοι και τα γίγαρτα αποτελούν σημαντικά παραπροϊόντα της οινοποιητικής διαδικασίας. Ενώ περιέχουν πολλά συστατικά τα οποία θα μπορούσαν να εξαχθούν και να χρησιμοποιηθούν σε πολλούς τομείς όπως η βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών ή η κτηνοτροφία, στη χώρα μας το συνηθέστερο είναι να αποθέτονται σε κάποιο οικόπεδο οπού θα αποτελέσουν μια εστία σημειακής μόλυνσης του εδάφους ή των επιφανειακών υδάτων. Στην περιοχή Marlborough της Νέας Ζηλανδίας οι ποσότητες βοστρύχων και γιγάρτων που παράγονται κατά την οινοποίηση είναι περίπου 46.000 τόνους ετησίως. Η μετατροπή των εν δυνάμει αποβλήτων σε απολυμαντικό χεριών είναι ένα ερευνητικό έργο που έχει ξεκινήσει ένα οινοποιείο που εδρεύει στο Marlborough.

Το πρόγραμμα επιδοτείται από το υπουργείο επιχειρήσεων και καινοτομίας (MBIE) με παραλήπτη το Bragato Research Institute (BRI) ένα ερευνητικό κέντρο για τους οινοπαραγωγούς της Ν. Ζηλανδίας με το ποσό των 84.700$. Η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε μέσω του Covid-19 Innovation Acceleration Fund που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει την έρευνα και τις επιπτώσεις από τον Covid-19.καθώς και να υποστηρίξει την ανάπτυξη προϊόντων διαδικασιών και υπηρεσιών. Η μελέτη προσπαθεί να παράγει σαν τελικό προϊόν την αιθανόλη. Οι ποσότητες απολυμαντικού που παρήχθησαν στο αρχικό στάδιο της μελέτης που διήρκησε 8 μήνες θα εμφιαλωθούν και θα δοθούν στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην περιοχή του Marlborough.

Ο επικεφαλής του BRI, MJ Loza δήλωσε ότι η βιομηχανία εξετάζει συνεχώς εναλλακτικές λύσεις για την αξιοποίηση των στέμφυλων και η πανδημία του Covid-19 παρουσίασε στο BRI «μια ευκαιρία να μάθει περισσότερα για μια πιθανή επιχειρηματική κίνηση και για τη δημιουργία ενός νέου προϊόντος. Η χρήση αποβλήτων οινοποιείων για την παραγωγή αιθανόλης για απολυμαντικό χεριών δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί στη Ν. Ζηλανδία και στις ποικιλίες της. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε μια τέτοια δοκιμή μέχρι τώρα» δήλωσε ο Loza.

Η διαχείριση των στέμφυλων πιθανότατα μέχρι σήμερα επικεντρωνόταν στο που θα διατεθούν. Πλέον τα στέμφυλα μελετώνται όλο και περισσότερο για άλλες ιδιότητες. «Η μετατροπή των αποβλήτων της αμπελουργικής βιομηχανίας σε προϊόντα με προστιθέμενη αξία είναι από τις ερευνητικές μας προτεραιότητες. Κάθε φορά που μελετάμε τα στέμφυλα μαθαίνουμε και περισσότερα για το τι δυνατότητες μπορεί να έχει σαν ένα νέο εμπορικό προϊόνα» συμπληρώνει ο Loza.

Μακροπρόθεσμα το έργο εκτός από την επιχειρηματική ευκαιρία της βιομηχανία οίνου να παράξει ένα απολυμαντικό,.θα συγκεντρώσει και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κόστος, τις υποδομές και τα τεχνικά ευρήματα της παραγωγής στέμφυλων της Ν. Ζηλανδίας. «Γνωρίζουμε ότι το τα στέμφυλα περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις πολύτιμων ενώσεων. Η νέα πρόκληση έγκειται στην εύρεση νέων οικονομικών ευκαιριών με βάση τα στέμφυλα,.χωρίς παράλληλα να δημιουργείται μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με την δημιουργία μιας οικονομικά βιώσιμης αγοράς για ένα νέο προϊόν» συνεχίζει ο Loza.

Η BRI άνοιξε επίσημα το Φεβρουάριο ένα ερευνητικό οινοποιείο με έδρα την πανεπιστημιούπολη Blenheim του Nelson Marlborough Ινστιτούτου Τεχνολογίας. Οι νέες εγκαταστάσεις θα δοκιμάζουν εξοπλισμούς οινοποίησης, τεχνολογίες καθώς και νέες μεθόδους βιώσιμων οινοποιήσεων. Θα παρέχει τέλος υπηρεσίες οινοποίησης, εμπορικής έρευνας σε προμηθευτές και στη βιομηχανία. ⁄⁄ Πηγή: stuff.co.nz

✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ

[ssba-buttons]

Διαβάστε επίσης: