Avant Premier για τα Σαββατιανά του Wines of Athens

Τη στιγμή που τα κρασιά της φετινής εσοδείας βρίσκονται ακόμα στις δεξαμενές τους, η Οινολογία είχε την ευκαιρία να πάρει μία πρώτη γεύση από τα Σαββατιανά του 2021, μέσα από την εκδήλωση που διοργάνωσε τo Wines of Athens * στις 24/11 στους χώρους του Μουσείου Οίνου των Αμπελώνων Μάρκου. Στη γευσιγνωσία συμμετείχαν 5 οινοποιεία που προσέφεραν την ευκαιρία στους επισκέπτες να δοκιμάσουν τις φετινές δημιουργίες τους, οι οποίες αναμένεται να είναι περιορισμένης παραγωγής αλλά ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. Πλάι στις φρέσκιες οινοποιήσεις, δοκιμάστηκαν και κρασιά παλαιότερων εσοδειών, προκειμένου να φανεί η εξέλιξή τους στο χρόνο, ενώ από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει και η ρετσίνα.

Η γευσιγνωσία επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά το πόσο εσφαλμένα υποτιμημένο υπήρξε στο παρελθόν το Σαββατιανό. Για πολλά χρόνια το Σαββατιανό είχε “αποτυπωθεί” στο μυαλό του κοινού σαν ένα σταφύλι που έδινε κοινότυπα κρασιά, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Κρασιά όπως αυτά που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του Wines of Athens μπορούν να διαλύσουν οριστικά και τις τελευταίες αμφιβολίες. Η ποικιλία στα κατάλληλα χέρια μπορεί να προσφέρει φινετσάτους λευκούς οίνους, που αναδύουν φρεσκάδα με τα υπέροχα αρώματά τους και την ισορροπημένη τους οξύτητα, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η πιο ρωμαλέα παλαιωμένη εκδοχή της, σε βαρέλι ή στη δεξαμενή, πραγματοποιώντας περιοδικά bantonage.

Εντυπωσιακές ήταν και οι ρετσίνες των παραγωγών. Η παρουσία του ρετσινιού ήταν ιδιαίτερα διακριτική, συμπληρώνοντας αρμονικά το φρουτώδες αρωματικό χαρακτήρα των οίνων,.χωρίς να “πνίγει” τα κρασιά με το έντονο της άρωμα. Η νέα μοντέρνα εκδοχή της ρετσίνας του Σαββατιανού είναι υπέροχη και αξίζει να δοκιμαστεί όπου δοθεί η ευκαιρία.

Τέλος, ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα Σαββατιανά χωρίς καθόλου προσθήκη θειώδους. Σίγουρα τα φετινά κρασιά που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο δεν μπορούν να δώσουν πολλά συμπεράσματα,.παρόλο που η οινοποίηση χωρίς θειώδες έδειχνε προσεγμένη, τα αντίστοιχα κρασιά που μετρούν ήδη ένα χρόνο ζωής έδειχναν να συγκρατούν τη φρεσκάδα τους και το χαρακτήρα τους,.με την απουσία του θειώδους να μην τα έχει επηρεάσει σχεδόν καθόλου. Αναμένουμε με ενδιαφέρον αντίστοιχες προσπάθειες των παραγωγών και με άλλες ποικιλίες.

✒️ Παναγιώτης Μπακόλας, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Γνωριμία με τον αμπελώνα της Αττικής
Ο αμπελώνας της Αττικής καλύπτει μία έκταση περίπου 60.000 στρεμμάτων και είναι ο μεγαλύτερος της Ελλάδας. Χωρίζεται σε τρεις επιμέρους ζώνες:• τη Βόρεια, ανάμεσα στα όρη της Πάρνηθας και της Πεντέλης,
.τη Δυτική, κυρίως στα Μέγαρα, ανάμεσα στα Γεράνεια Όρη και τον Κιθαιρώνα και
• την Ανατολική, επί της ζώνης των Μεσογείων.Πολλές είναι οι ποικιλίες που καλλιεργούνται, ελληνικές και ξένες, με σημαντικότερη το Σαββατιανό,.από το οποίο παράγονται λευκά ζωηρά κρασιά και φυσικά η φημισμένη Ρετσίνα. Το Σαββατιανό είναι μία ποικιλία αρκετά παραγωγική και ιδιαίτερα ανθεκτική στο ξηροθερμικό κλίμα των αμπελώνων της Αττικής,.ενώ οινοποιείται τόσο μόνη της όσο και σε συνδυασμό με άλλες λευκές, περισσότερο αρωματικές ποικιλίες. Συνδυάζεται ιδανικά με πληθώρα εδεσμάτων όπως, θαλασσινά, πουλερικά και ζυμαρικά με λευκές σάλτσες.
*Λίγα λόγια για το Wines of Athens
Οι Δρόμοι κρασιού της Αθήνας με έτος ίδρυσης το 2014, είναι μια πρωτοβουλία 5 οινοποιείων της ανατολικής Αττικής (Αμπελώνες Μάρκου, Κτήμα Κοκοτού, Οινοποιείο Μυλωνά, Οινοποιία Παπαγιανάκου και Κτήμα Αστασίας Φράγκου), που στοχεύει να συνδυάσει τον οινικό με τον πολιτισμικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής. Η ομάδα δίνοντας έμφαση στο Σαββατιανό, τη βασική ποικιλία του αττικού αμπελώνα, προσφέρει ένα δίκτυο διαδρομών μέσα από το οποίο οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν για τα κρασιά της Αττικής,.γνωρίζοντας παράλληλα τα αρχαιολογικά μνημεία της Αθήνας.