✒ Απόδοση και επιμέλεια: Δημήτρης Καραχάλιος.
Η Vinora, ένας σύνδεσμος οινοποιών από την περιοχή της Ωβέρνης (Auvergne) στη Γαλλία, πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση-συμπόσιο στις 30 Ιανουαρίου του 2020 για τους ηφαιστειακούς οίνους. Στο συγκεκριμένο σύνδεσμο συμμετέχουν τόσο συνεταιρισμοί όσο και ανεξάρτητοι παραγωγοί από την περιοχή της Ωβέρνης και στόχος του είναι η καθιέρωση της εκδήλωσης από έκτακτο σε ετήσιο γεγονός. Η φετινή διοργάνωση συγκέντρωσε εκατοντάδες παραγωγούς από τη Γάλλια αλλά και από άλλες χώρες.
Το χαρακτηριστικό αυτής της ορεινής περιοχής που την κάνει μοναδική μεταξύ των γαλλικών περιοχών,.είναι ότι τα εδάφη της είναι σε μεγάλο βαθμό ηφαιστειακά. Η οροσειρά Chaîne des Puys διατρέχει την περιοχή από το βορρά στο νότο σε μήκος περίπου 45km και αποτελείται από περίπου 80 ηφαίστεια. Η περιοχή αυτή κάποτε είχε μεγάλη οινοποιητική φήμη η οποία έχει εξασθενήσει αρκετά μαζί με τη σημαντική μείωση του αμπελώνα της. Οι ποικιλίες που κυριαρχούνε εντός της είναι οι Gamay,.Pinot Noir και Chardonnay και οι οίνοι εμφιαλώνονται ως AOC (Appellation d’Origine Contrôlée ή Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ελληνιστί) Côtes d’Auvergne ή ως IGP (Indication Géographique Protégée δηλ. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) Puy-de-Dome.
Ο σύνδεσμος Vinora αρχικά ιδρύθηκε για την προώθηση των κρασιών της περιοχής αλλά τα μέλη της είδαν ότι η συνάντηση με άλλους συνδέσμους στο πλαίσιο του συμποσίου είναι μια ευκαιρία για συνεργασία ώστε να προβάλουν αυτήν την ιδιαίτερη κατηγορία των οίνων: τους ηφαιστειακούς οίνους. Ο πρόεδρος της Vinora Pierre Despat και διευθυντής του οινοποιείου Saint Verny Vignobles που αποτελεί και τον μεγαλύτερο παραγωγό της περιοχής αναφέρει:.«Ξεκινήσαμε ελάχιστοι ονειροπόλοι αλλά στη διάρκεια αυτής της περιπέτειας και πιο συγκεκριμένα τους τελευταίους μήνες,.έχουμε κερδίσει την υποστήριξη μιας ολόκληρης περιοχής. Η πραγματοποίηση όλων αυτών των συζητήσεων που συχνά διαρκούσαν ως αργά τη νύχτα είναι από μόνη της μια επιτυχία. Είναι η αναγνώριση της ταυτότητας μας, της γης μας και των ηφαιστειακών εδαφών που μας έχουν διαμορφώσει».
Συνολικά περισσότερα από 30 Οινοποιεία από τη Γαλλία και τον υπόλοιπο κόσμο παρευρέθησαν στο συμπόσιο. Εκτός από τους παραγωγούς της περιοχής της Ωβέρνης υπήρχαν παραγωγοί από άλλες ηφαιστειακές περιοχές της Γαλλίας όπως οι Côtes du Forez,.Coteaux du Lyonnais, Ardèche, Brouilly στο Beaujolais (Μπωζολέ) και Beaulieu στην Provence (Προβηγκία). Από άλλες περιοχές εκτός Γαλλίας παρευρέθησαν εκπρόσωποι του Κτήματος Σιγάλα και κτήματος Χατζηδάκη από την Σαντορίνη,.από τα οινοποιεία Ayunta, Donnafugata και Planeta από την περιοχή της Αίτνας στη Σικελία, από την Azores Wine Company της Πορτογαλίας, της Disnókö στο Tokaj της Ουγγαρίας,.παραγωγοί από το Campo de Calatrava στην Ισπανία αλλά και οινοποιεία από τις περιοχές Campania, Veneto και Basilicata της Ιταλίας. Εκτός από τη γευσιγνωσία στα πλαίσια του συμποσίου διεξήχθησαν και διάφορες ομιλίες που εξέτασαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ηφαιστειακών οίνων και των περιοχών που τα παράγουν.
Ο ομιλητής ηφαιστειολόγος Patrick Marcel ανέλυσε τρείς διάσημες ηφαιστειακές περιοχές. Τη Σαντορίνη, το Λανθαρότε (ανήκει στο σύμπλεγμα των Κανάριων νήσων) και τη Σικελία. Ο John Szabo MS που πρόσφατα έγραψε το βιβλίο “Volcanic Wines:.Salt, Grit and Power” ανέλυσε το αν υπάρχει ένα “κοινό DNA” στους ηφαιστειακούς οίνους. Κλείνοντας το συμπόσιο o Desprat από τη Vinora ευχήθηκε το συμπόσιο να εδραιωθεί και να καταφέρει να αναδείξει όλα τα ηφαιστειακά terroir και ίσως να τα ενώσει με μια κοινή ετικέτα με βάση την κοινή τους ταυτότητα. Εκδηλώσεις ανάδειξης ιδιαίτερων οίνων όπως των ηφαιστειακών μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει για περιοχές όπως η Σαντορίνη,.δείχνοντας για ακόμα μια φορά τους πολλούς δρόμους για την επιτυχία που μπορεί να “περπατήσει” αυτή η μοναδική περιοχή.
ΠΗΓΗ: The drinks business
ΦΩΤΟ: © Vinora, Αμπελώνες στην περιοχή της Ωβέρνης
→ Διαβάστε επίσης: Ένα ενεργειακό σκέπαστρο για τα αμπέλια μας [VIDEO]