Ενώσεις που υπάρχουν στο μητρικό γάλα και ενισχύουν την υγεία, βρέθηκαν σε υπολείμματα επεξεργασίας σταφυλιών Chardonnay

Η πολιτεία της Καλιφόρνια παράγει περίπου 4 εκατομμύρια τόνους οίνου ανά έτος, μόνο που μαζί με τον οίνο παράγονται και χιλιάδες τόνοι υπολειμμάτων όπως φλοιοί, γίγαρτα, μίσχοι και σταφυλοπολτός. Τι θα γινόταν όμως αν οι επιστήμονες μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα αμπελουργικά απόβλητα για να δημιουργήσουν σκευάσματα που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας; Σύμφωνα με μια έρευνα από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Davis, που ειδικεύονται στον τομέα τον τροφίμων, ίσως και να μπορούν. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “LWT – Food Science and Technology”,.η ομάδα ανακάλυψε σε γλεύκη-οίνους της ποικιλίας Chardonnay πληθώρα ενώσεων που πιθανώς μπορούν να ενισχύσουν την ανθρώπινη υγεία με πιο ενδιαφέρουσες κάποιες ενώσεις που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες. Οι ολιγοσακχαρίτες βρίσκονται σε πολλούς φυτικούς και ζωικούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος. Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι οι ολιγοσακχαρίτες μπορούν σε μεγάλο βαθμό να υποστηρίξουν την εντερική υγεία.

«Μείναμε έκπληκτοι από τα είδη των ολιγοσακχαριτών που ανιχνεύσαμε στα σταφύλια της ποικιλίας Chardonnay, συμπεριλαμβανομένων και δομικών στοιχείων που βρίσκονται στο μητρικό γάλα».δήλωσε η Amanda Sinrod μεταπτυχιακή φοιτήτρια και συγγραφέας της έρευνας που διεξάγεται υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Daniela Barile. Η ομάδα του UC Davis ανέλυσε τη χημική σύσταση των υπολειμμάτων της ποικιλίας Chardonnay που προήλθαν από την οινοποιητική εταιρεία Jackson Family Wines και την εταιρεία Sonomaceuticals,.μια εταιρεία που εστιάζει στην ανάπτυξη νέων χρήσεων για τα απόβλητα οινοποιίας. Ο σταφυλοπολτός ή τα στέμφυλα, αποτελούν περίπου το 30% του αρχικού όγκου των σταφυλιών και τα περισσότερα από αυτά αφήνονται στον ήλιο να αποσυντεθούν.

Μια πιθανή πηγή τροφίμων ή συμπληρωμάτων

«Τα πάντα αφορούν την αειφόρο οινοπαραγωγή και την προσπάθεια να ανακαλύψουμε μια δεύτερη χρήση για τα οινοποιήσιμα σταφύλια. Μέχρι τώρα τα στέμφυλα του Chardonnay θεωρούνταν ένα υποπροϊόν με ελάχιστη έως μηδενική αξία. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι τα στέμφυλα μπορούν να αποτελέσουν μια πολύτιμη πηγή ολιγοσακχαριτών και άλλων ενώσεων που υποστηρίζουν την υγεία και τη διατροφή» εξηγεί η Barile. Οι ερευνητές του UC Davis ήταν από τους πρώτους που κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν το ρόλο των ολιγοσακχαριτών στο μητρικό γάλα. Τα μόρια των σακχάρων δε θρέφουν απ’ ευθείας το μωρό αντ’ αυτού θρέφουν ένα στέλεχος βακτηρίων.που βρίσκεται στα έντερα και βοηθά το μωρό στην απόκτηση ανοσίας στις ασθένειες. Αυτή η ανακάλυψη βοηθά τους επιστήμονες να αναπτύξουν μεθόδους και προϊόντα που βελτιώνουν την ανθρώπινη υγεία.

Το εργαστήριο της Barile καινοτομεί στην ανακάλυψη τεχνολογιών ανάκτησης ενώσεων.που ενισχύουν την ανθρώπινη υγεία από διάφορα ρεύματα αγροτικών και βιομηχανικών αποβλήτων όπως ο ορός γάλακτος, τα όσπρια και τα ρεβίθια. Η ομάδα της πρόσφατα ανακάλυψε την παρουσία ολιγοσακχαριτών σε υπολείμματα.και ερυθρών και λευκών οίνων και είναι ευχαριστημένη με τα αρχικά ευρήματα στην ανάλυση των υπολειμμάτων του Chardonnay. «Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της έρευνας που πρέπει να γίνει,.αλλά τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα στέμφυλα του Chardonnay μπορούν να αποτελέσουν πηγή για την ανάπτυξη συμπληρωμάτων και άλλων ενισχυτικών για την υγεία τροφών» συνεχίζει η Barile.

Οι ολιγοσακχαρίτες ανιχνεύθηκαν σε αφθονία κυρίως στους φλοιούς των σταφυλιών. Σε προηγούμενη έρευνα, οι επιστήμονες ανίχνευσαν ολιγοσακχαρίτες σε οίνους, όχι όμως σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Ίσως την έρευνα αυτή επηρέασε ότι τα δείγματα προερχόντουσαν από μη εμφιαλωμένους οίνους. Τα δείγματα των στέμφυλων της ποικιλίας Chardonnay ήταν επίσης πλούσια σε φλαβονοειδή,.ενώσεις που απαντώνται σε πολλά φρούτα και λαχανικά και βοηθούν επίσης την υγεία. Οι ερευνητές διερευνούν εάν οι ολιγοσακχαρίτες εργάζονται μεμονωμένα ή συνεργατικά με αυτές τις βιοδραστικές ενώσεις για να υποστηρίξουν την εντερική χλωρίδα. Η ομάδα μελετά πώς οι συνθήκες καλλιέργειας,.οι χρονιές και η οινοποίηση επηρεάζουν τη συγκέντρωση αυτών των ενώσεων στα αμπελουργικά απόβλητα. «Παρατηρήσαμε σημαντικές διαφοροποιήσεις στην ποσότητα και τον τύπο των πολυσακχαριτών στα δείγματα που πάρθηκαν από διαφορετικά μέρη των στεμφύλων. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων στο σχεδιασμό των προϊόντων διατροφής» καταλήγει η Sinrod. // ΠΗΓΗ: UC Davis by Diane Nelson

Ολόκληρη η δημοσίευση

✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ

[ssba-buttons]

Διαβάστε επίσης: