Φυλλοξήρα: Μια απειλή από τα παλιά

✒ Απόδοση και επιμέλεια: Δημήτρης Καραχάλιος.

Η φυλλοξήρα που σχεδόν κατέστρεψε την ευρωπαϊκή βιομηχανία οίνου τον 19ο αιώνα δεν σταμάτησε ποτέ να αποτελεί έναν σοβαρό εχθρό για τα αυτόριζα είδη της vitis vinifera. Στα αμμώδη εδάφη της περιοχής Walla Walla στην Ουάσιγκτον το 99% των αμπελώνων είναι φυτεμένα αυτόριζα συμφωνά με τον Steve Warner πρόεδρο της κρατικής επιτροπής οίνων της Ουάσιγκτον. Τα ιδιαίτερα αμπελουργικά χαρακτηριστικά αυτών των αυτόριζων αμπελώνων έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα και τη συλλογική ταυτότητα των οίνων της περιοχής αυτής.

Τον Αύγουστο η φυλλοξήρα ταυτοποιήθηκε σε ένα μεγάλο αριθμό αμπελώνων της Walla Walla προκαλώντας αντικρουόμενες αντιδράσεις στους αμπελουργούς της περιοχής,.που κυμάνθηκαν από τον πανικό μέχρι την άρνηση. Τον Νοέμβριο, τρεις από τους κορυφαίους κρατικούς εμπειρογνώμονες στην αμπελουργία ταυτοποίησαν σε ανεξάρτητες μελέτες την παρουσία του εντόμου στη μικρή αλλά διάσημη περιοχή Walla Walla που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της πολιτείας.

Ο αρχικός πανικός και ο μετέπειτα προβληματισμός έδωσε την θέση του σε ένα φιλόδοξο σχέδιο περιορισμού της φυλλοξήρας. Το πρώτο βήμα του σχεδιασμού είναι η αναγνώριση της περιοχής εξάπλωσης του εντόμου. Σύμφωνα με τον Gwen Hoheisel ειδικό του πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον (WSU) η εμφάνισή του δεν αποτελεί έκπληξη. Η φυλλοξήρα είναι αρκετά διαδεδομένη στα αμπέλια της περιοχής του Όρεγκον που γειτνιάζουν με αυτά της Ουάσιγκτον. Ο Hoheisel πιστεύει επίσης ότι η ζώνη παρουσίας του εντόμου μπορεί να επεκταθεί και στην περιοχή της κοιλάδας του Columbia όπου ήδη έχει εντοπιστεί η φυλλοξήρα. Περιοχές στην Ουάσιγκτον με αμπελώνες με καχεκτική ανάπτυξη έχουν μπει στο μικροσκόπιο και εξετάζονται για παρουσία φυλλοξήρας.

Σύμφωνα με τον Cindy Cooper του υπουργείου γεωργίας της Ουάσιγκτον, μετά από αίτημα των οινοπαραγωγών,.πάρθηκαν 240 δείγματα από άλλες αμπελουργικές περιοχές της πολιτείας και σε αρκετά από αυτά βρέθηκε φυλλοξήρα. Το μέγεθος της διάδοσης και πάλι σύμφωνα με τον Cindy Cooper δεν είναι ακόμα επαρκώς καταγεγραμμένο,.αλλά αυτό που είναι γνωστό είναι ότι κινείται πολύ πιο αργά εκεί από ότι σε άλλες αμπελουργικές περιοχές.

Μετά την χαρτογράφηση της προσβολής, το επόμενο βήμα είναι ο περιορισμός του προβλήματος. Σε αυτόν τον δρόμο θα κινηθούν οι κινήσεις που θα ακολουθήσουν τα αποτελέσματα από τις εργαστηριακές αναλύσεις. Οι αμπελουργοί θα πρέπει να υιοθετήσουν πρακτικές για τον περιορισμό της εξάπλωσης, όπως να φοράνε ειδικά καλύμματα παπουτσιών,.να αποστειρώνουν τον εξοπλισμό και άλλες που αποτρέπουν τη μεταφορά χώματος ή παράσιτων από τον έναν αμπελώνα στον άλλον.

Σύμφωνα με τη Michelle Moyer ειδικό αμπελουργίας της πολιτείας το πανεπιστήμιο σχεδιάζει να βοηθήσει τους αμπελουργούς να μετριάσουν τη ζημιά στους προσβεβλημένους αμπελώνες με ειδικά μέτρα άρδευσης, λίπανσης και διαχείρισης ζιζανίων. Στόχος είναι να βοηθηθούν οι αμπελώνες όσων έχουν πληγεί μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση για αναμπέλωση.

Το τελικό στάδιο του σχεδίου περιλαμβάνει επαναφύτευση των ποικιλιών της vitis vinifera σε υποκείμενα ανθεκτικά στη φυλλοξήρα. Η επιβράδυνση της εξάπλωσης μπορεί να βοηθήσει τους αμπελουργούς καθυστερώντας όσο είναι δυνατό την αναμπέλωση η οποία θα προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά. Επίσης, μέσω του Moyer η πολιτεία αναφέρει ότι θα συνδράμει με την επιλογή των κατάλληλων υποκειμένων που θα ταιριάζουν με τα εδάφη της περιοχής. Ο Hoheiser πιστεύει ότι δεν πρέπει να επικρατήσει ο πανικός. Οι αρχές πλέον έχουν αποκτήσει την τεχνογνωσία να μπορούν να αναστρέψουν τα αρχικά καταστροφικά σενάρια.

ΠΗΓΗ: Wine Spectator
ΦΩΤΟ: © Vinehealth.com.au, Νύμφες, αυγά και ενήλικα άτομα της φυλλοξήρας

Διαβάστε επίσης: Το Sangiovese απαντά στις προκλήσεις των καιρών