Ο εμβολιασμός των πρέμνων. Μια χαμένη τέχνη ενάντια στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ο Marcelo Robledo ένας επαγγελματίας εμβολιαστής αμπελιών κάνει μια τομή με ακρίβεια. Αφού προσθέσει το εμβόλιο, που περιέχει έναν οφθαλμό από την ποικιλία pinot noir για να γεμίσει την τομή, καλύπτει τη ζώνη ένωσης εμβολίου-υποκειμένου για να ολοκληρώσει τη μεταμόρφωση του πρέμνου. Η “χειρουργικού” τύπου διαδικασία από τον τρίτης γενιάς εμβολιαστή, θα μετατρέψει το αμπέλι που προηγουμένως παρήγαγε σταφύλια από την ποικιλία chardonnay σε ένα που το επόμενο έτος θα παράγει σταφύλια από την ποικιλία pinot noir.

«Ο εμβολιασμός των πρέμνων είναι μια χαμένη τέχνη» δηλώνει ο Robledo 42 ετών. «Μόνο 100 άτομα περίπου υπάρχουν στην κομητεία της Sonoma στην Καλιφόρνια που τον γνωρίζουν και τον χρησιμοποιούν. Οι νέοι φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την τεχνολογία». Όμως άτομα όπως ο Robledo μπορούν να βοηθήσουν τους αμπελοκαλλιεργητές να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Μπορούν να μετατρέψουν αμπελώνες με πρέμνα που έχουν ανθεκτικό στη ξηρασία ριζικό σύστημα,.συνδυάζοντας τα με ποικιλίες που μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

«Λατρεύω τη φύση, αλλά οι πυρκαγιές μας έχουν χτυπήσει σκληρά. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά θα πρέπει να κάνουμε αλλαγές» αναφέρει ο Robledo. Το 2020 οι μισοί πελάτες του στράφηκαν σε νέους συνδυασμούς αμπελιών για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή. «Οι περισσότεροι καλλιεργητές αλλάζουν την καλλιέργεια τους από merlot σε cabernet sauvignon γιατί το τελευταίο είναι πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Στο μέλλον προβλέπω όλο και περισσότερα άτομα να αλλάζουν σε ποικιλίες που απαιτούν λιγότερο νερό» συνεχίζει ο Robledo. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στην Sonoma και απαιτούν λιγότερο νερό σύμφωνα με τον Robledo περιλαμβάνουν τις zinfandel, grenache, tempranillo, cabernet sauvignon και sauvignon blanc.

Ο Robledo και η σύζυγός του Daisy ίδρυσαν το 2015 την εταιρεία Grape Land Vineyard Management.αλλά ο ίδιος ξεκίνησε να εργάζεται στο οικογενειακό οινοποιείο Robledo Winery που εμφιαλώνει οίνους από το 1997. Σήμερα στην εταιρεία διαχείρισης αμπελώνων που κατέχει, εργάζονται 20 υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης και έχει αναπτύξει μια ομάδα 60 πελατών συμπεριλαμβανομένων κάποιων πολύ διάσημων οινοποιείων. Ο Robledo ταξιδεύει επίσης στις κοντινές πολιτείες του Oregon και της Washington για να εμβολιάσει αμπέλια.

Η οικογενειακή παράδοση του εμβολιασμού ξεκίνησε από τον παππού του ο οποίος έμαθε την τέχνη από ιταλούς μετανάστες στην κομητεία Sonoma το 1940. Ο πατέρας του έμαθε αργότερα να εμβολιάζει αμπελώνες.όταν έφτασε στη Sonoma από το Michoacan του Μεξικού, τη δεκαετία του 1950. Ο Robledo, ο νεότερος από τα 13 αδέλφια του έφυγε από το Michoacan του Μεξικού το 1987 και πήγε στην Αμερική οπού μεγάλωσε δουλεύοντας σε αμπελώνα..«Έμαθα να εμβολιάζω αμπέλια από τον μεγαλύτερο αδελφό μου και τώρα μαθαίνω τον 22χρονο γιο μου πώς να το κάνω. Η οικογενειακή παράδοση αποτελεί κίνητρο για μένα και για αυτό και μαθαίνω και το γιο μου» συνεχίζει ο Robledo.

Είναι η ξηρική καλλιέργεια το αντίδοτο στη ξηρασία;

Με την ξηρασία να κάνει την παρουσία του νερού όλο και λιγότερο σταθερή, ο Robledo προτείνει σε πολλούς από τους πελάτες του τη δημιουργία μη αρδευόμενων αμπελώνων. Τους συμβουλεύει να επιλέγουν ριζικό σύστημα που να είναι συμβατό με αυτό του είδους την καλλιέργεια και να συνδυάζεται με ποικιλίες που μπορούν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Η ξηρική ή άνυδρη καλλιέργεια σημαίνει ότι τα πρέμνα μας δε βασίζονται στην άρδευση για επιπλέον νερό,.αλλά στηρίζονται αποκλειστικά στις ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις (βροχή, χιόνι, χαλάζι). Ενώ υπάρχουν αρκετά υποκείμενα συμβατά για την εφαρμογή ξηρικής αμπελουργίας, ο Robledo λατρεύει τα St. George (rupestris du lot) και 110R (berlandieri x rupestris). Για τη δημιουργία ανθεκτικών στη ξηρασία ριζών σύμφωνα πάντα με τον Robledo, τους δίνετε άφθονο νερό τον πρώτο χρόνο και στη συνέχεια εκπαιδεύετε τις ρίζες των πρέμνων να “κυνηγήσουν” το νερό,.μειώνοντας την παροχή το δεύτερο έτος. «Βλέπω όλο και περισσότερους καλλιεργητές να επιλέγουν τη ξηρική καλλιέργεια λόγω της έλλειψης νερού. Το κλειδί είναι η επιλογή του σωστού υποκειμένου» σημειώνει ο Robledo.

Το πάζλ του εμβολιασμού

«Ο εμβολιασμός απαιτεί χρόνο και εμπειρία. Αν το υπερκαλύψεις μπορεί να καταστρέψεις το πρέμνο. Εάν το εμβολιάσεις σε λάθος ύψος, το εμβόλιο μπορεί να αποτύχει. Είναι σαν πάζλ. Ο οφθαλμός πρέπει να έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με την τομή. Κάποτε δούλευα σε ένα κτήμα στη Santa Cruz και ο αμπελουργός μου ζήτησε να εμβολιάζω τον έναν βραχίονα με chardonnay και τον άλλον με pinot noir, οπότε το έκανα να συμβεί. Ο αμπελουργός ήθελε να το κάνει στην αρχή ως πείραμα και μετά ως τέχνη» συνεχίζει ο Robledo.

Με το κλαδευτήρι σε μια θήκη γύρω από τη μέση του, ο Robledo δείχνει να απολαμβάνει την τέχνη του εμβολιασμού. Κουβαλάει επίσης μια εργαλειοθήκη με τα σύνεργα εμβολιασμού του: μαχαίρι, γυαλόχαρτο και μια πέτρα για να το ακονίζει. «Μεγάλωσα εμβολιάζοντας από 8 χρόνων και αυτό που απολαμβάνω περισσότερο από όλα είναι να επιστρέφω τον επόμενο χρόνο και να βλέπω ότι τα αμπέλια μεγαλώνουν και ότι το εμβόλιο ήταν επιτυχημένο» καταλήγει ο Robledo.  // ΠΗΓΗ: The Press Democrat

✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ

[ssba-buttons]

Διαβάστε επίσης: