Ένας “οδικός χάρτης” για τη μείωση των αγροτικών αποβλήτων

Ένας νέος “οδικός χάρτης” που στοχεύει στην αναζήτηση βιώσιμων μεθόδων για τη μείωση του όγκου και τη διαχείριση των αποβλήτων στις αγροτικές βιομηχανίες της Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένου και του οινικού τομέα, βρίσκεται σε εξέλιξη. Το πρόγραμμα Pre-Farm Gate Waste στοχεύει στο να συλλέξει πληροφορίες για την πρόληψη, την εξάλειψη, τη μείωση και την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων που παράγονται από τον πρωτογενή τομέα. Ο στόχος της παραγωγής μηδενικών αποβλήτων έως το 2050 αποτελεί έναν από τους κυριότερους του αμπελοοινικού τομέα της Αυστραλίας και υποστηρίζεται από ένα στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονήσει ο οργανισμός Wine Australia. Αυτό το νέο πρόγραμμα θα αποτελέσει εκτός των άλλων και ένα σημαντικό βήμα για την ορθή μέτρηση των αποβλήτων στις γεωργικές βιομηχανίες της χώρας.

«Όπως όλα τα μέρη της αυστραλιανής γεωργίας, ο αμπελοοινικός τομέας πρέπει να είναι υπεύθυνος για την αποτελεσματική διαχείριση των προϊόντων στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Επίσης να επανεξετάζει το σχεδιασμό τη διαδικασίας, την ανακύκλωση ή την πιθανότητα επαναχρησιμοποίησης τους και τη διάθεση των τρεχόντων αποβλήτων με τελικό στόχο την πλήρη αποφυγή της παραγωγής τους» δήλωσε η διευθύντρια του RMCG (RM Consulting Group) Dr Anne-Maree Boland. Η Dr Boland αναφέρει επίσης ότι ο αμπελοοινικός τομέας είναι ήδη πολύ ενεργός στη διαχείριση αποβλήτων και θεωρείται ο ηγέτης του αγροτικού κλάδου σε αυτόν τον τομέα.
Υπάρχουν ξεκάθαρα παραδείγματα γιατί ο τομέας του οίνου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των αποβλήτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται κυρίως η κομποστοποίηση και η επαναχρησιμοποίηση του νερού. Η Dr Boland είπε ότι είναι σημαντικό για τους αμπελοκαλλιεργητές να κάνουν απολογισμό των βασικών τομέων παραγωγής αποβλήτων, απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις:

• Ποια προϊόντα χρησιμοποιούνται και συλλέγονται ως απόβλητα αυτή τη στιγμή;
.Που αποθηκεύονται και πως συλλέγονται;
• Υπάρχουν ευκαιρίες για μείωση της ποσότητας και του είδους των αποβλήτων που παράγονται αυτή τη στιγμή;

«Σκεφτείτε πώς να κάνετε την καλύτερη και αποτελεσματικότερη χρήση των τωρινών πόρων και των προϊόντων σας. Μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που διευθύνετε την επιχείρηση σας η την ιδιοκτησία σας, αλλά είναι πολύ πιο βιώσιμο να επενδύσετε σε ένα προϊόν που μπορεί να διαρκέσει μακροπρόθεσμα, παρά να το αντικαταστήσετε και να το στείλετε βραχυπρόθεσμα στη χωματερή. Αξίζει επίσης να συνεργάζεστε με μια εταιρεία που να μπορεί να ανακυκλώσει η ακόμα και να επαναχρησιμοποιήσει τα τρέχοντα απόβλητα σας. Η συνεργασία με μια τέτοια εταιρεία μπορεί να διασφαλίσει ότι το προς ανακύκλωση υλικό μπορεί να υποστεί αποτελεσματική επεξεργασία», συνεχίζει η Δρ Boland.

Το πρόγραμμα Pre-Farm Gate Waste Program περιλαμβάνει πέντε ερευνητικά κομμάτια που θα διαρκέσουν έως τον Σεπτέμβριο του 2022. Το πρόγραμμα καλύπτει τη διαχείριση των απόβλητων που προκύπτουν κατά τη διαδικασία παραγωγής και συγκομιδής,.πριν απομακρυνθεί από το αμπελοτεμάχιο ή συλλεχθεί από το μέρος που παράγεται. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Σκληρά και μαλακά πλαστικά
.Σωληνώσεις άρδευσης και αποχέτευσης
• Τελάρα και ετικέτες για αυτά
.Δίχτυα και πλέγματα
• Προστατευτικές μεμβράνες
.Σάκοι, σπάγκοι και σχοινιά

Απόβλητα εξοπλισμού
• Επικίνδυνα (π.χ. μπαταρίες)
.Αδρανές (π.χ. παλιοσίδερα, καουτσούκ)

Οργανικά απόβλητα
•.Λάσπες
• Υπολείμματα ξύλου
.Πράσινα απόβλητα
• Απώλειες του προϊόντος
.Άλλα υποπροϊόντα

ΠΗΓΗ: Wine Australia

✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ

[ssba-buttons]

Διαβάστε επίσης: