Από τα γεωργικά μηχανήματα μέχρι τις δεξαμενές, η τιμή του εξοπλισμού οινοποίησης εκτοξεύεται στα ύψη

Οι άνευ προηγουμένου αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας προκαλούν σοκ σε ολόκληρη τη βιομηχανία οίνου. Σε επιστολή που απέστειλε τη 12η Απριλίου στην κυβέρνηση η εθνική ομοσπονδία εταιρειών παροχής υπηρεσιών και διανομής γεωργικού εξοπλισμού της Γαλλίας (SEDIMA) και η γαλλική ένωση βιομηχανικών επιχειρήσεων στον τομέα του γεωργικού και γεωργοπεριβαλλοντικού εξοπλισμού (AXEMA), επισημαίνουν ότι αναμένεται ραγδαία μείωση των πωλήσεων τους, κάτι που αναμένεται να διαταράξει και την αγροτική παραγωγή.

“Οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί δραματικά από τις 24 Φεβρουαρίου. Τα φύλλα χάλυβα από τη Βόρεια Ευρώπη διακινούνταν έναντι 680 Ευρώ ανά τόνο τον Ιανουάριο του 2021 και πλέον οι τιμές τους φτάνουν από τα 1.800 ευρώ ανά τόνο μέχρι και τα 2200 ευρώ” λένε οι πρόεδροι των δύο οργανισμών. Οι προμηθευτές των κατασκευαστών που εξαρτώνται επίσης από τις αλυσίδες εφοδιασμού δεν είναι πλέον σε θέση να εγγυηθούν τιμές και ακριβείς χρόνους παράδοσης. Επιπλέον εφαρμόζουν στους πελάτες τους αυξήσεις χωρίς προειδοποίηση, οι οποίοι με τη σειρά τους μετακυλούν το σύνολο ή μέρος των αυξήσεων στον επόμενο κρίκο της αλυσίδας.

Με τις ταμιακές τους ροές να μην είναι πλέον εγγυημένες, οι κατασκευαστές του εξοπλισμού δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να προβαίνουν σε περαιτέρω αυξήσεις σε συνέχεια των περσινών αυξήσεων που κυμάνθηκαν σε ποσοστό 10-15%. Επίσης, βλέπουν επιδείνωση των χρόνων εφοδιασμού. “Οι χρόνοι παράδοσης των γεωργικών μηχανημάτων έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 11 εβδομάδες συγκριτικά με τους συνήθεις”. Τα κατασκευαστικά έργα στα οινοποιεία έχουν επίσης επηρεαστεί από όλη αυτή την κατάσταση. “Η κρίση που βιώνουμε επηρεάζει τις τιμές υλικών που χρησιμοποιούνται σε κατασκευές και στον εξοπλισμό του οινοποιείου όπως ο χάλυβας, ο ανοξείδωτος χάλυβας, το σκυρόδεμα και το ξύλο” αναφέρει ο Roman Tournier της συμβουλευτικής εταιρείας σχεδιασμού Ingévin. Συμπερασματικά η κατασκευή ενός οινοποιείου κοστίζει στους επίδοξους οινοποιούς 20-25% περισσότερο από ότι πριν την κρίση.

ΠΗΓΗ: Vitisphere

✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ

[ssba-buttons]

Διαβάστε επίσης: