Η Αυστραλία είναι μια από της πλέον πρωτοπόρες χώρες στον τομέα της αμπελοοινικής τεχνολογίας και ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα που διενεργούνται είναι το VitiVisor, ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην υποστήριξη της διαχείρισης των εργασιών στον αμπελώνα για την παραγωγή οίνου. Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα συλλέγει πληροφορίες απευθείας από τους αμπελώνες με χρήση καμερών και αισθητήρων αναλύοντας έναν μεγάλο αριθμό δεδομένων,.που σκοπό θα έχουν να προβλέπουν την απόδοση αλλά και να συμβουλεύουν για πρακτικές όπως η άρδευση, το κλάδεμα, η λίπανση και η εφαρμογή μυκητοκτόνων και φυτοφαρμάκων.
Το πρόγραμμα VitiVisor είναι μια πρωτοβουλία του πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως το Riverland Wine (ο θεσμικός φορέας εκπροσώπησης της περιοχής Riverland), τον οργανισμό Wine Australia, ενώ έχει τη στήριξη τoυ πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας (UniSA), του φορέα οικονομικής ανάπτυξης (PIRSA) και των καλλιεργητών της περιοχής Riverland. Μετά την ολοκλήρωση του έργου το προϊόν θα είναι ελεύθερο προς χρήση από όλους τους καλλιεργητές.
Για τη δημιουργία του VitiVisor, συνεργάζονται ερευνητές του τομέα της αμπελουργίας, μηχανικοί, ειδικοί στην τηλεπισκόπιση, γεωργικοοικονομολόγοι, ειδικοί στην διαχείριση της άρδευσης,.ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη και στον αυτοματισμό και τέλος αμπελουργοί με βαθιά γνώση των καλλιεργητικών μεθόδων της περιοχής του Riverland. Το πρώτο από τα αναμενόμενα αποτελέσματα του τεχνολογικού προγράμματος,.προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι η βελτίωση της διαχείρισης της άρδευσης των αμπελώνων.
Ο καθηγητής Andy Lowe, διευθυντής του τομέα τροφίμων και οίνου στο πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας δηλώνει:.«Το πανεπιστήμιο ιεραρχεί τον αγροτικό και κυρίως τον αμπελουργικό τομέα.ως μια από τις βασικότερες προτεραιότητες και για αυτό έχει ευθυγραμμιστεί με τις ανάγκες της βιομηχανίας και του κράτους. Με τη συνεργασία ειδικών από μια μεγάλη γκάμα επιστημονικών κλάδων και την τεχνογνωσία της βιομηχανίας,.θα συμβάλλουμε στη βελτίωση της διαχείρισης των φυσικών πόρων αλλά και των αποδόσεων των αμπελώνων, με προφανές κέρδος για τους καλλιεργητές».
Το πρόγραμμα ξεκίνησε υπό την καθοδήγηση του Chris Byrne, πρόεδρο της Riverland Wine ο οποίος συγκέντρωσε μαζί, τους καλλιεργητές,.τους συμβούλους και του ερευνητές του πανεπιστημίου σε μια συνάντηση που είχε σκοπό να συζητηθούν τρόποι μείωσης του κόστους καλλιέργειας. Το Wine Australia από την πλευρά του βοήθησε στο να διαμορφωθεί το πρόγραμμα και η PIRSA παρείχε τη γρήγορη συλλογή των δεδομένων. Σύμφωνα με τον Byrne «Ως η μεγαλύτερη αμπελουργική περιοχή της Αυστραλίας.έχουμε μοναδικές ανάγκες λόγω της κλίμακας των δραστηριοτήτων μας και της θέσης μας στην αγορά». Το πιλοτικό σχέδιο που διεξήχθη την περασμένη χρονιά δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα να δοθούν στους καλλιεργητές απλές συμβουλές διαχείρισης.που θα φέρουν σημαντικές βελτιώσεις σε όλη την αλυσίδα παραγωγής.
«Το έργο αυτό», συνεχίζει ο Byrne, «αποτελεί βασικό στοιχείο του στρατηγικού πλάνου των οίνων του Riverland για τη μετάβαση της βιομηχανίας μας στη νέα εποχή, με την αναβάθμιση του επιπέδου γνώσεων των μελών μας, την επανίδρυση του ονόματος μας στις αγορές και αποκτώντας δυνατότητα να επηρεάσει τις αποφάσεις της βιομηχανίας. Αυτή η τεχνολογία θα ενισχύσει και θα επιτρέψει στους καλλιεργητές να πετύχουν σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα στάδια της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης».
Στον αμπελώνα κάμερες και αισθητήρες θα συλλέγουν δεδομένα και θα αναλύουν τι συμβαίνει εκεί,.για παράδειγμα θα μετρούν την ανάπτυξη του υπέργειου τμήματος του πρέμνου,.την παραγωγή σταφυλιών, τη ροή των χυμών και την υγρασία του εδάφους. Αυτό θα επιτρέψει στους καλλιεργητές να εντοπίσουν και να πραγματοποιήσουν στοχευμένες παρεμβάσεις όπως η άρδευση,.η λίπανση και η ζιζανιοκτονία αλλά και άλλες επεμβάσεις στο βλαστικό κύκλο του πρέμνου για αύξηση της απόδοσης και της ποιότητας.
Οι πληροφορίες θα εμφανίζονται στο ταμπλό, δίνοντας στους καλλιεργητές μια γρήγορη εικόνα το τι γίνεται στον αμπελώνα τους. Έτσι θα είναι σε θέση να μοιράζονται εύκολα και απλά την πληροφορία για την εικόνα του αμπελώνα και με τους συμβούλους τους. Είναι σημαντικό, ότι πληροφορίες για τον αμπελώνα θα συνδυάζονται με τις πληροφορίες για την αγορά και το κόστος καλλιέργειας.έτσι ώστε να λαμβάνεται η βέλτιστη απόφαση για τη μεγιστοποίηση των γεωργικών αποδόσεων.
Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του Wine Australia, Andreas Clark,.δήλωσε ότι το πρόγραμμα είναι μια συναρπαστική συνεργατική προσπάθεια.που θα μπορούσε να έχει διαρκή οφέλη για όσους σχετίζονται με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση στην Αυστραλία. «Η τεχνολογία στην αμπελουργία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και είναι συναρπαστικό να δούμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη ενός απλού,.ανοιχτού συστήματος που θα συνδυάζει πολλές από αυτές τις παραμέτρους για να βοηθήσει τους αμπελοκαλλιεργητές όλης της Αυστραλίας στη λήψη των βέλτιστων αποφάσεων. Το VitiVisor θα είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα που θα επεκτείνεται με την πάροδο του χρόνου,.επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να προσθέσει νέες εφαρμογές».
ΦΩΤΟ: Χωρίζοντας τον αμπελώνα σε μετρήσιμα τεμάχια © Adelaide.edu.au