Ο εξαιρετικά ήπιος καιρός στους αμπελώνες της Ευρώπης. Η περίπτωση της Γαλλίας

Θα μπορούσε ο ήπιος χειμώνας να προκαλέσει προβλήματα στους αμπελοκαλλιεργητές; “Ο αντικυκλώνας των Αζόρων (σύστημα υψηλής πίεσης) αφήνει τα νότια ρεύματα να περάσουν. Στο συγκεκριμένο φαινόμενο οφείλεται το ότι οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το Δεκέμβρη, ήταν περίπου 2°C πάνω από το μέσο όρο της εποχής” αναφέρει ο Emmanuel Buisson, ειδικός στον καιρό στην εταιρεία Weenat. “Το παράταιρο για την εποχή φαινόμενο, θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Τα αμπέλια δηλαδή θα έχουν στην καρδιά του χειμώνα, μια περίοδο που θυμίζει έντονα άνοιξη για σχεδόν ένα μήνα” προσθέτει ο ειδικός στην αγροκλιματολογία Serge Zaka ITK.

Αποτέλεσμα του ασυνήθιστου καιρού, θα μπορούσε να είναι η πρώιμη έκπτυξη των οφθαλμών στους αμπελώνες του Μπορντώ, αλλά και στους αμπελώνες στις νοτιοδυτικές περιοχές, στα Πυρηναία, στις όχθες του Ατλαντικού, στην Ανατολή και σε όλες τους αμπελώνες κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου.

Αρχικά το ξεκίνημα του χειμώνα ήταν κρύο και βοήθησε τα πρέμνα σε πολλές οινοπαραγωγικές περιοχές να εισέλθουν ομαλά στη φάση του κυρίως λήθαργου (endodormancy). Ο καθηγητής αμπελουργίας Alain Deloire από το Αγροτικό Ινστιτούτο του Μονπελιέ, έκανε τους υπολογισμούς: “Ο μετεωρολογικός σταθμός του Μονπελιέ έδειξε ότι από την 1η Νοεμβρίου υπήρχαν 11 ημέρες που η θερμοκρασία ήταν στους 8°C ή και χαμηλότερα. Από αυτό το νούμερο συμπεραίνουμε ότι τα αμπέλια έχουν μπει στο στάδιο του μεταληθάργου (ecodormancy)” που συνήθως ταυτίζεται με αυτό που ονομάζουμε χειμέρια ανάπαυση των πρέμνων.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, στη συνέχεια χρειάζονται περίπου 10 ημέρες σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 10 °C για να ξεκινήσει η διαδικασία της έκπτυξης των οφθαλμών. “Ανάλογα με την ποικιλία ο αριθμός αυτός διαφοροποιείται, αφού για το Merlot η αντίστοιχη θερμοκρασία είναι 9°C, ενώ για την ποικιλία Cabernet Sauvignon είναι 12°C”, όπως εξηγεί ο Loic Debiolles, διευθυντής αμπελουργίας στην ITK. Συνυπολογίζοντας τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, ο Alain Deloire τοποθετεί το όριο των ισοδύναμων θερμοκρασιών ώστε να επιτρέψουν στις ρίζες να ξεκινήσουν να αντλούν νερό από το έδαφος, στους 15°C.

Για τους ειδικούς στην αγροκλιματολογία, ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που όλα αρχίζουν και συνδυάζονται. “Οι αρχικές προβλέψεις ήταν ότι θα είναι κρύος και ξηρός αλλά πλέον οι προβλέψεις γίνονται όλο και πιο ασαφείς” αναφέρει ο Emmanuel Buisson.

Οι αμπελουργοί δε φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα. Στην περιοχή του Μπορντό, η περίοδος κλαδέματος έχει ξεκινήσει. Ο καιρός θα είναι ήπιος για μερικές μέρες ακόμη και μετά θα ψυχράνει αναφέρει ο Joël Ortiz, διευθυντής του Γεωργικού Επιμελητηρίου στην περιοχή της νότιας Ζιρόντ. Ας το ελπίσουμε, γιατί χωρίς τις απαιτούμενες ψυχρές συνθήκες, οι ειδικοί προβλέπουν ότι η έκπτυξη των οφθαλμών θα μπορούσε να ξεκινήσει αρχικά από περιοχές όπως το Περπινιάν, στα μέσα Φεβρουαρίου. Και οι εποχικές προβλέψεις δείχνουν ότι τον Απρίλιο μπορεί να υπάρξει η εμφάνιση ενός αντικυκλώνα, το οποίο σημαίνει ότι εγκυμονεί και ο κίνδυνος όψιμου παγετού.

ΠΗΓH: Vitisphere

✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ