Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης το μέγεθος της γουλιάς που παίρνουμε όταν δοκιμάζουμε επηρεάζει το άρωμα του κρασιού, εξαιτίας της αλληλεπίδρασης των πτητικών αρωματικών ουσιών και του σάλιου. Έτσι αρώματα όπως αυτά των μούρων, των κερασιών, του γκρέιπφρουτ και του μελιού είναι ευκολότερο να τα αντιληφθούμε πίνοντας μεγάλες γουλιές.
Κατ’ επέκταση διαφορετικού μεγέθους γουλιές ανταποκρίνονται καλύτερα στις διαφορετικές ποικιλίες αμπέλου, όπως πχ. τα ανθικά αρώματα των Chardonnay, Semillion και Sauvignon blanc και τα βενζοϊκά των Riesling και Gewurztraminer μπορούν να ανιχνευθούν καλύτερα με μεγάλες γουλιές.